Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιακουμάτος στο EleftherosTypos.gr: Η Δυτική Αθήνα να πάψει να είναι επαίτης της υπόλοιπης Αθήνας

Γιακουμάτος στο EleftherosTypos.gr:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος αποτελεί μία εμβληματική μορφή εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Βουλής, καθώς συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια παρουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Εκλέγεται βουλευτής από το 1993, κερδίζοντας την ψήφο των πολιτών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Έχει διατελέσει υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή καθώς και υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση Σαμαρά με αρμοδιότητα την ρύθμιση ζητημάτων εσωτερικής αγοράς.

Τον συναντήσαμε στο φιλόξενο γραφείο του, μιλήσαμε για την Νέα Δημοκρατία, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το μέλλον της πολιτικής και της χώρας.

Το κεντρικό σας σύνθημα είναι: «Η Νίκη έρχεται από τα Δυτικά». Ας ξεκινήσουμε με αυτό λοιπόν. Γιατί επιλέξατε τον Δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών;

Λένε ότι όσα κλαδιά και να βγάλει ένα δέντρο, αυτό που μετράει είναι η ρίζα του. Και η δική μου ρίζα είναι στη δυτική Αθήνα. Εκεί γεννήθηκα στην Αγία Βαρβάρα Εκεί μεγάλωσα στο Αιγάλεω. Εκεί τελείωσα σχολείο στο Χαϊδάρι. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική επέλεξα να αγωνίζομαι και να υπηρετώ τους αδύναμους και τους μη προνομιούχους Άλλωστε είναι η περιοχή της Αθήνας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων του μόχθου της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας. Για αυτούς αγωνίστηκα μια ζωή και για αυτούς θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Για αυτό και δεν ήταν μια επιλογή λογικής, αλλά μια επιλογή καρδιάς.

Η ΝΔ πέτυχε μία μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές. Ο Δυτικός Τομέας, όμως, παρέμεινε ένα από τα ελάχιστα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα; Πού γέρνει η πλάστιγγα, υπέρ της ΝΔ ή κατά του ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω πως και οι τελευταίοι έχουν πειστεί πως ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας, αρνείται να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες τον εξανάγκασαν να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε και επανέλαβε τα ίδια ψέματα που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες στις 26 Μαΐου, χωρίς να συνειδητοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε στους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας.
Ξεκάθαρα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της ΝΔ. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πηρέ 42% στη Δυτική Αθήνα και η ΝΔ 19%. Στις 26 Μαΐου η ΝΔ πήρε 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27% Νομίζω ότι αυτή τη βουβή οργή που σιγόβραζε όλα αυτά τα χρόνια, και που μέρος της εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές της 26ης Μαΐου, θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου στέλνοντας οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το κ. Τσίπρα και τη παρέα του.

Μέρος της ανάλυσης για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την μεσαία τάξη να τιμώρησε το κυβερνών κόμμα. Τι περιθώρια ελιγμών έχει η ΝΔ σε ένα σφιχτό οικονομικό περιβάλλον για να ελαφρύνει τα βάρη σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκάθαρα έχει δεσμευτεί για επτά μέτρα άμεσης εφαρμογής:

  • Πρώτον, θα διατηρήσουμε το αφορολόγητο εκεί που είναι σήμερα.
  • Δεύτερον, μειώνουμε τη φορολογία για όλους και ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πηγαίνει από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Τρίτον, ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται από το 28% που είναι σήμερα στο 20% μέσα σε δύο χρόνια. Και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες.
  • Τέταρτον, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
  • Πέμπτον, οι συντελεστές του Φ.Π.Α. θα καταλήξουν στο 11% και στο 22%, έναντι 13% και 24% που είναι σήμερα.
  • Έκτον: Καθιερώνουμε αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Έβδομον: Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και απαντάμε και στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, μια εθνική βόμβα που κινδυνεύει να τινάξει τα θεμέλια του Έθνους μας. με 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Πατρίδα μας.

Η Δυτική Αθήνα τι θέση έχει σε αυτόν τον σχεδιασμό; Τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση της ΝΔ γι αυτήν την περιοχή;

Οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας πρέπει να πάψουν να είναι οι επαίτες της υπόλοιπης Αθήνας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με 2-3 απλά και ξεκάθαρα πράγματα:

  • το δικαίωμα στην εργασία.
  • το φόβο του κόσμου για την « δήμευση» της περιουσίας του μέσα από την υπερφορολόγηση,
  • και το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών

Θα αναζητήσετε συμμαχίες την επόμενη μέρα των εκλογών ανεξάρτητα από το εάν έχετε αυτοδυναμία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως και με αυτοδύναμη τη ΝΔ, -που θα είναι αυτοδύναμη-, θα προτείνει ευρύτερες συνεργασίες και θα αναζητήσει ευρύτερες συγκλίσεις.

Έχοντας δει όλες τις εναλλαγές στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1993 και ύστερα, πιστεύετε πως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος δικομματισμός;

Η σημερινή ΝΔ είναι ανανεωμένη και δυναμική. Μακριά από μας τα περί δικομματισμού. Για τη ΝΔ και το Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό που επείγει είναι να είμαστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι Κυβέρνηση των λίγων και των εκλεκτών.

Προτεινόμενα για εσάς

Αιχμηρή ανακοίνωση ΝΔ για Παππά: 367 λέξεις για να μην απαντήσει τι δουλειά είχε στην Κύπρο

Tinad

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ: Ο απολογισμός και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

«Χρόνου Φείδου»

Ανδρέας Ντίνης

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 14,3 μονάδες η διαφορά

Tinad

Σάλος με τις νέες αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τα 3 εκατ. ευρώ – «Ποια είναι η «White Porscha» ρωτά η ΝΔ τον Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Νέα Δημοκρατία: Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento

Μιχάλης Μάρδας