Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζαχαράκη στον «Ε.Τ.»: Περιμένουμε τον Τσίπρα να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές

Κορωνοϊός: Θετική η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Αν οι πολίτες δεν δώσουν στον κ. Τσίπρα την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο ίδιος από την κάλπη των ευρωεκλογών, τότε αναμένουμε ότι θα προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο.

Κυρία Ζαχαράκη, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές ποιο είναι το μήνυμα της Ν.Δ. στους ψηφοφόρους;

Το μήνυμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αγκαλιάζει αυτή την ώρα όλους τους Ελληνες για να γυρίσουμε μαζί σελίδα για τη χώρα. Να γυρίσουμε μαζί σελίδα στη ζωή μας. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τον πολιτικό μας αντίπαλο: για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτη την ώρα αφήνουμε πίσω μας το διχασμό, την επιθετικότητα και τα ψέματα που απογοήτευσαν και προσέβαλαν τους Ελληνες. Και μιλάμε ήδη για το αύριο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στέλνει τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα ένα σαφές μήνυμα που συνοψίζεται σε λίγες μόλις λέξεις για όσα φέρνει μαζί της η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται: Αγωνιζόμαστε μαζί για νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, για λιγότερους φόρους για όλους και για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Και γι’ αυτό την Κυριακή δεν υπάρχουν περιθώρια για ίσες αποστάσεις και χαλαρή ψήφο. Ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας γνωρίζει ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εκφράσει και να κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή. Και η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε ήδη ένα κύμα ήρεμης αισιοδοξίας από εκατομμύρια Ελληνες.

Η Ν.Δ. στοχεύει, λέτε, σε μια «καθαρή νίκη». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Οσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, η παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πιο στέρεη και πιο ισχυρή. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μόνη αγωνία είναι να χαμηλώσουν προκαταβολικά τον πήχυ της πολιτικής τους επιβίωσης. Για εμάς ο πήχυς δεν είναι άλλος από την οικοδόμηση μιας πλατιάς συμμαχίας εμπιστοσύνης με τους Ελληνες πολίτες, μιας συμμαχίας θετικής ψήφου με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Θέλουμε το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να μην υπάρχει καμιά Ελληνίδα και κανένας Ελληνας που να έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος των εκλογών. Και ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές.

Εχουν, τελικά, οι ευρωεκλογές χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Μετά από μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές όποια κι αν είναι η διαφορά;

Εμείς σεβόμαστε την κρίση των πολιτών και δεν προεξοφλούμε την επιλογή τους. Την Κυριακή θα ακουστεί η φωνή των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που είπε ότι δεν υπάρχει «ούτε μία στο εκατομμύριο» πιθανότητα να ηττηθεί στις ευρωεκλογές. Αν οι πολίτες δεν του δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο ίδιος από την κάλπη των ευρωεκλογών -το είπε δύο φορές στη Βουλή-, τότε αναμένουμε ότι θα προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές της Κυριακής έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο ελληνικός λαός θα ακουστεί για πρώτη φορά μετά από 4½ χρόνια εφαρμογής πολιτικών εξαπάτησης. Αισιοδοξώ ότι θα επιλέξει την αλλαγή σελίδας και την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλο δρόμο, παρά να κάνει στην άκρη για να περάσει το μέλλον της Ελλάδας.

Εκτός από αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάτε και θετική ψήφο για τη Ν.Δ. Με ποιο θετικό αφήγημα; Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να βελτιώσετε -και πόσο γρήγορα- στην οικονομία, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη;

Για τη δική μας παράταξη, κύριε Χονδρόπουλε, το ζητούμενο είναι η μετάβαση από την εποχή της μιζέριας και της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών. Με μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και ένα κράτος που θα νοιάζεται για όλους. Με καλά δημόσια σχολεία και ανοιχτά πανεπιστήμια που θα δώσουν φτερά στα όνειρα των νέων παιδιών. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν τα νέα παιδιά νέες, καλά πληρωμένες δουλειές, με πλήρη απασχόληση, ασφάλιση, εργασιακά δικαιώματα και προοπτική. Με νέες επενδύσεις, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας και μειώνοντας δραστικά τους φόρους, μπορούμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίξουν την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων και των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και θα στηρίξουν μόνιμους θεσμούς κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στον πυρήνα του προγράμματός μας για μια καλύτερη ζωή είναι, επίσης, η αντιμετώπιση της βίας, της ανομίας και της εγκληματικότητας. Γιατί ο στόχος μας είναι να αποκατασταθεί το συντομότερο το αίσθημα της ασφάλειας στη χώρα. Το δικό μας πρόταγμα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των Ελλήνων. Μια καινούργια Ελλάδα που δεν θα εμποδίζει κανέναν να πάει μπροστά και δεν θα αφήνει κανέναν να μένει πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υποστηρίζει ότι ψήφος στη Ν.Δ. «θα είναι εντολή ακύρωσης των θετικών μέτρων» που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση, π.χ. για τους συνταξιούχους. Τι απαντάτε;

Ο κ. Τσίπρας ήρθε, μετά από 4½ χρόνια σκληρών -άμεσων και έμμεσων- περικοπών στο εισόδημα των συνταξιούχων, να μοιράσει την παραμονή των εκλογών ένα έκτακτο επίδομα που το βάφτισε «13η σύνταξη». Οι Ελληνες συνταξιούχοι γνωρίζουν καλά την αλήθεια και δεν περίμεναν να τη δουν στα ΑΤΜ, όπου, αντί για τη λεγόμενη 13η σύνταξη, εισέπραξαν ένα επίδομα μικρότερο σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και από τη μισή σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας πήρε μέτρα λιτότητας ύψους 10 δισ. ευρώ. Μείωσε τις συντάξεις, έκοψε το ΕΚΑΣ, έκοψε τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων ως και 38% και έχει αφήσει 250.000 νέους συνταξιούχους να περιμένουν μάταια την έκδοση της σύνταξής τους. Και έχει νομοθετήσει προκαταβολικά τη μείωση του αφορολόγητου, που θα κόψει άλλη μία σύνταξη για νέους και τους παλιούς συνταξιούχους. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτα απ’ όλα να διατηρήσουμε την 12η σύνταξη, καταργώντας τη μείωση του αφορολόγητου που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, στόχος μας είναι ένας μόνιμος μηχανισμός που θα στηρίξει ουσιαστικά και με μόνιμα μέτρα το εισόδημα των συνταξιούχων. Εμείς δεν παίζουμε με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Χαμηλότεροι φόροι, νέες δουλειές, ασφάλεια για όλους, όλα αυτά αφορούν το εσωτερικό της χώρας. Για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας ποιο είναι το μήνυμα της Ν.Δ.;

Στην Ευρώπη σήμερα το μεγάλο διακύβευμα είναι η μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις που πιστεύουν στη φιλελεύθερη κοινωνική δημοκρατία και στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της μισαλλοδοξίας. Στη μάχη αυτή η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Παλέψαμε στη χώρα μας το λαϊκισμό των ψεύτικων υποσχέσεων, της αμφισβήτησης των θεσμών και του εκχυδαϊσμού του πολιτικού λόγου. Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, όταν ανεύθυνες πολιτικές επιλογές έφεραν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Νέα Δημοκρατία μένει πάντα προσηλωμένη στο όραμα της μεγάλης οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που, απέναντι στην επέλαση των άκρων, εκφράζει το ιδρυτικό ευρωπαϊκό όραμα της αλληλεγγύης και της προόδου. Που, σαν πρώτη πολιτική δύναμη της Ευρώπης, θεμελίωσε την ειρήνη, την κοινωνική προστασία και τις ίσες ευκαιρίες ως καταστατικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας. Και, με την εντολή των πολιτών της Ευρώπης, το ΕΛΚ και η Ν.Δ. θα εγγυηθούν τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Νούμερο 1 γαστρονομικός προορισμός η Ελλάδα – Ανοίγουμε την… όρεξη στους ταξιδιώτες

Λάμπρος Κατσαρός

Κορωνοϊός: Θετική η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Tηλεκπαίδευση: Πως θα αξιολογηθούν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για την βαθμολογία τετραμήνου

Δημήτρης Ντόγκας

Σχολεία και κορωνοϊός: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα – Τι αποκάλυψε η Ζαχαράκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καταλήψεις στα σχολεία: Η δύσκολη εξίσωση για να μη χαθεί η χρονιά

Δημήτρης Ντόγκας

Σχολεία σε κατάληψη: Από τις μάσκες μέχρι τα Rafale τα αιτήματα των μαθητών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζαχαράκη: Θέμα ημερών η τελική ημερομηνία για τις Πανελλαδικές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ζαχαράκη: Σοβαρό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ζαχαράκη για Πανελλήνιες 2020: Ανάλογη με όσα διδάχθηκαν στην τάξη η ύλη τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom