Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σταϊκούρας στον «Ε.Τ.»: Η κυβέρνηση συστηματικά αποτυγχάνει στους στόχους για την ανάπτυξη

Σταϊκούρας: Αυτό είναι το σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναφέρεται στην αποσπασματική αντιγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσεων της Ν.Δ., εξηγεί τις τεράστιες διαφορές που έχει η δική της πολιτική και τονίζει ότι, παρά την άρνηση της κυβέρνησης, η Ν.Δ. θα επιμείνει να καταργηθεί η προβλεπόμενη μείωση του αφορολογήτου.

Οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής συνιστούν, τελικά, «ψήφο εμπιστοσύνης» ή «δημοσκόπηση» όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός;

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνησή του.

Αντιλήφθηκε, βεβαίως, ότι θα τις χάσει και γι’ αυτό, λίγες ώρες αργότερα, σε μία ακόμη από τις συνηθισμένες «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του, ανέκρουσε πρύμναν και μίλησε για «δημοσκόπηση». Ομως, οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι εκλογές, και μάλιστα οι πρώτες, μετά από πολλά χρόνια, στις οποίες πρέπει να καταγραφούν, με ξεκάθαρο τρόπο, μία μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό ώστε οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν την αφετηρία μιας αισιόδοξης προοπτικής.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα και τα διανέμει στην κοινωνία. Είναι κακό αυτό;

Η κυβέρνηση πράγματι πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα. Δικαιούται όμως να πανηγυρίζει;

Θα δικαιούτο αν αυτά προέρχονταν από υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Ομως, η κυβέρνηση συστηματικά αποτυγχάνει στους αναπτυξιακούς στόχους.

Θα δικαιούτο, επίσης, αν αυτά προέρχονταν από τη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής. Ομως, η φοροδιαφυγή, κυρίως στον ΦΠΑ, διογκώνεται. Συνεπώς, πού οφείλονται τα υπερπλεονάσματα; Οφείλονται στην υπερφορολόγηση, στις κατασχέσεις και στην εσωτερική στάση πληρωμών, με τη μη έκδοση νέων συντάξεων και την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με αποτέλεσμα την καθήλωση της οικονομίας σε «χαμηλές πτήσεις», την κατάρρευση της μεσαίας τάξης και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, αλλά και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, που επίσης ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, είναι επαρκείς ή θα χρειαστεί να προχωρήσετε ως κυβέρνηση σε βελτιώσεις;

Η κυβέρνηση έρχεται προεκλογικά, με μεγάλη καθυστέρηση, αντιγράφοντας αποσπασματικά προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διορθώσει κάποια, λίγα, από τα πολλά σφάλματά της και, αφού πήρε 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, να επιστρέφει σήμερα το 1 από αυτά.

Προχωράει έτσι στην επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2015, εξαιρώντας μάλιστα σειρά προϊόντων.

Και θεσμοθετεί ένα πλαίσιο ρυθμίσεων χωρίς να αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και για μικρές σχετικά οφειλές και προβλέποντας πολύ λίγες δόσεις για τις επιχειρήσεις.

Αυτές οι πολιτικές, αν και αναγκαίες εξαιτίας της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, δεν είναι αρκετές για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό που κι εσείς ψηφίσατε είναι, τελικά, «13η σύνταξη» ή «επίδομα»; Προτίθεστε να το διατηρήσετε ως κυβέρνηση;

Προφανώς, είναι προεκλογικό επίδομα προς τους συνταξιούχους, αφού κοστολογείται στο 1/3 της 13ης σύνταξης.

Είναι μάλιστα ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ, με μόνιμο τρόπο, έχει επιβάλει.

Υπερκαλύπτεται, μάλιστα, από τη μεγάλη περικοπή του αφορολογήτου, τη δεύτερη επί ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπεται από το 2020. Γι’ αυτό και επιμένουμε και θα επιμένουμε, παρά την άρνηση της κυβέρνησης, να καταργηθεί η προβλεπόμενη μείωση του αφορολογήτου.

Πώς θα διαχειριστείτε ως κυβέρνηση το ζήτημα των αναδρομικών εφόσον υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις;

Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της επόμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια που ο ίδιος δημιούργησε

Τελικά, έχετε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή πλέον δεν έχετε αφήγημα αφού υλοποιεί τις πολιτικές σας;

Είχαμε και έχουμε τεράστιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, διασφαλίζοντας ατομική προκοπή και συλλογική ευημερία, θα αυξήσουμε τον πλούτο της χώρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, επί τετραετίας, αδυνατεί αυτό να το πετύχει.
Εμείς, ενισχύοντας τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, θα βελτιώσουμε τη σύνθεση του πλούτου της χώρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να πετύχει την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Εμείς, με στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα, θα πετύχουμε κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του μεγαλύτερου παραγόμενου πλούτου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια που ο ίδιος δημιούργησε.

Εμείς θα μειώσουμε, πιο αποφασιστικά, τη φορολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους. Εμείς θα υλοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει… αλλεργία σε αυτές.

Εμείς θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «στεγνώνει» την πραγματική οικονομία. Εμείς θα δημιουργήσουμε ένα πιο παραγωγικό και λειτουργικό κράτος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα μεγαλύτερο, πελατειακό και μη αποδοτικό κράτος.

Εμείς θα βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποδοτικότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, παρέχοντας υψηλής ποιότητας γνώσεις, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας και με διεύρυνση των επιλογών για όλους τους πολίτες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από κοντόφθαλμη λογική και μικροκομματική σκοπιμότητα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μια ανοιχτή κοινωνία ως πυλώνα οικονομικής σταθερότητας, με την εμπέδωση της ασφάλειας και του δικαίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας, υπονομεύει το κράτος δικαίου, απειλεί τη διάκριση των εξουσιών, υπηρετεί τη διαπλοκή, «διακοπεύει» με την ελίτ.

Εμείς εργαζόμαστε και θα εργαστούμε, μέσα από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, στηριζόμενοι στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας σε μία όμως καλύτερη Ευρώπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεδειγμένα, ακόμη ψάχνει ανάδοχο…

Θέλετε και άλλες διαφορές;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καλπάζει» η ΝΔ – Διαφορά 19,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

ΝΔ για τα 41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ: Τιμάμε την ιστορική επέτειο

Ανδρέας Ντίνης

Ταμείο Ανάκαμψης: Χαμόγελα στην Ελλάδα για την πρόταση που δίνει 33 δισ. – Ολo το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας για την έκθεση της Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επάρκεια των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης

Μιχάλης Μάρδας

Όλα τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων έως τον Οκτώβριο – Τι θα συμβεί με τους μισθούς και που θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και ποια είναι τα 15 μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Οι ανακοινώσεις για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό από τους αρμόδιους υπουργούς

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση MRB: Διπλάσια διαφορά για ΝΔ και Μητσοτάκη – Όχι σε άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των πρόωρων εκλογών

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για προανακριτική: Αμήχανη σιωπή από Τσίπρα για τις καταγγελίες πέντε εισαγγελέων

Μιχάλης Μάρδας