Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Ζητάμε από τον Τσίπρα να τον αναγνωρίσει» – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό

«Ζητάμε από τον Τσίπρα να τον αναγνωρίσει» - Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και να στηρίξει τον αγώνα της αντιπολίτευσης για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα απευθύνει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και εκπρόσωπος του Γκουαϊδό, Φρανσίσκο Σούκρε, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Σούκρε, που βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστα Δουζίνα, αλλά και με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Ο απεσταλμένος του Γκουαϊδό ζητάει επίσης να γίνει έρευνα για τις πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ελλάδα.

Τι ζητήσατε από την ελληνική κυβέρνηση;

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ζητάμε από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον αγώνα που κάνουμε εκατομμύρια άνθρωποι για ελεύθερες εκλογές, προκειμένου να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Είναι σημαντικό για εσάς η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο;

Ναι, φυσικά και είναι σημαντικό. Ευελπιστούμε η Ελλάδα να προστεθεί στη μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό. Από τις 28 χώρες της Ε.Ε. οι 24 τον έχουν ήδη αναγνωρίσει. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι εμείς στη Βενεζουέλα δικαιούμαστε να έχουμε ελεύθερες και καθαρές εκλογές, που θα μας επιτρέψουν να ανακάμψουμε και να αφήσουμε πίσω τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μας έπληξε.

Με τον δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου, Ιάσονα Πιπίνη

Λάβατε κάποια απάντηση από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης;

Μέχρι στιγμής η απάντηση που μας έδωσαν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στη διεξαγωγή ελεύθερων και καθαρών εκλογών το συντομότερο δυνατόν στη Βενεζουέλα, όπως άλλωστε το ζητάει και η «Διεθνής Ομάδα Επαφής», που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία της Ε.Ε. Ελπίζουμε σύντομα η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και τον αγώνα τον Βενεζουελανών, αναγνωρίζοντας τον Χουάν Γκουαϊδό. Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι, όταν υπάρχει κενό εξουσίας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή ο Γκουαϊδό, αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Και δεν έχουμε νόμιμο πρόεδρο επειδή οι εκλογές έγιναν χωρίς καμία δημοκρατική εγγύηση.

Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία, έχει στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο.

Το κόμμα του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ένα κόμμα της Αριστεράς. Εχει κοινά ιδεολογικά στοιχεία με το κόμμα του κ. Μαδούρο. Ομως, πέρα από τις ιδεολογίες, υπάρχει η ανάγκη που έχει ο λαός να διώξει μια δικτατορία και να φέρει τη Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι ένα θέμα ιδεολογικών διαφορών, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ελευθερίας.

Έχετε καταγγείλει ότι το καθεστώς Μαδούρο συνδέεται και με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πέρα από μια τυπική λατινοαμερικανική δικτατορία, το καθεστώς του Μαδούρο είναι μια εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη διακίνηση χρυσού. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το 70% των ναρκωτικών που φθάνει στην Ευρώπη περνάει μέσα από τη Βενεζουέλα επειδή κάποιοι συνεργάζονται, ενώ θα έπρεπε να το εμποδίσουν αυτό.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί αφίξεις κυβερνητικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας, τις οποίες στελέχη της αντιπολίτευσης συνδέουν με την υπόθεση εξαγωγής χρυσού από τη χώρα.

Σε σχέση με το χρυσάφι που η δικτατορία του Μαδούρο βγάζει από τη χώρα, πρέπει να σας πω ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει κράτος δικαίου που να ερευνήσει αυτή τη διαδικασία. Μόλις αποκατασταθεί η Δημοκρατία, θα ερευνηθεί. Οι πτήσεις αεροσκαφών σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου πρέπει να ερευνηθούν. Ενημερώνουμε όλες τις χώρες του κόσμου να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία σε σχέση με το χρυσάφι μας. Η δικτατορία το χρησιμοποιεί για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει καταστρέψει τη χώρα και έχει μετατρέψει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολιτική του κράτους.

«Να διερευνηθούν οι χρηματοδοτήσεις πολιτικών στην Ευρώπη»

Στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έχουν καταγγείλει ότι το καθεστώς της Βενεζουέλας έχει χρηματοδοτήσει πολιτικά πρόσωπα στο εξωτερικό. Πρέπει να προχωρήσει αυτή η έρευνα;

Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, από την εποχή του Τσάβες. Η χρηματοδότηση, δηλαδή, πολιτικών κινημάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου με τα χρήματα των Βενεζουελανών.

Αυτό συνέβη και στην Ευρώπη;

Ναι φυσικά, αυτό συνέβη και σε ευρωπαϊκές χώρες. Εγινε έτσι ώστε να δημιουργηθούν σε αυτές τις χώρες κινήματα που θα στηρίζουν τις πολιτικές θέσεις του Μαδούρο. Αυτές οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν. Και αυτή η έρευνα θα γίνει. Οταν στη Βενεζουέλα αποκατασταθεί η Δημοκρατία και έχουμε ένα δικαστικό σύστημα καθαρό και ανεξάρτητο, αυτή η έρευνα θα γίνει, γιατί πρέπει να δώσουμε λογαριασμό στους Βενεζουελανούς για το πώς αυτοί οι άνθρωποι καταχράστηκαν περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 15 χρόνια από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Η δύσκολη μάχη κατά της επιδημίας στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής

Ανδρέας Ντίνης

Τουλάχιστον 46 νεκροί και 60 τραυματίες σε εξέγερση σε φυλακή στην Βενεζουέλα

Ανδρέας Ντίνης

Η ρωσική Rosneft διέκοψε τη δραστηριότητά της στη Βενεζουέλα

Kon

Σοκ: 11 αγόρια κάηκαν ζωντανά ενώ κυνηγούσαν κουνέλια για να φάνε [σκληρή εικόνα]

admin

«Εισβολή» Γκουαϊδό στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας για να ορκιστεί πρόεδρος

Ανδρέας Ντίνης

Βίντεο-σοκ από τη Βενεζουέλα με βασανιστήρια γυμνών κρατουμένων

George Michaelides

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ταξιδεύει στην Ρωσία για να δει τον «φίλο» Πούτιν

George Michaelides

Έρευνα εις βάρος Γκουαϊδό για σχέσεις με εμπόρους ναρκωτικών

Δημήτρης Κατσάκος

Μουντομπάσκετ 2019: Αγχωτική νίκη για Ρωσία – 69 -60 την Βενεζουέλα

Ανδρέας Ντίνης