Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χατζηδάκης στον Ελεύθερο Τύπο: Αμφίβολο αν η κυβέρνηση φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο

Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες δουλειές μέσα από ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα, που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στην υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Το 2019 θα είναι χρονιά εκλογών και, όπως όλα δείχνουν, πολιτικής αλλαγής. Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τη Ν.Δ. την επόμενη μέρα;

Την επόμενη μέρα οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν ότι δεν άλλαξε απλώς η κυβέρνηση αλλά άλλαξε κεφάλαιο η Ελλάδα. Είναι βαριά, ιστορική η ευθύνη. Και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Η χώρα μας σέρνεται 10 χρόνια στον βάλτο της κρίσης. Δεν πάει άλλο! Γιατί προχώρησαν οι άλλες χώρες που ήταν στο Μνημόνιο και όχι εμείς; Γιατί προχώρησαν οι Ελληνοκύπριοι που στο κάτω κάτω έχουν το ίδιο DNA μ’ εμάς;
Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την κρίση, να είμαστε σοβαροί και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται σήμερα περισσότερο ο τόπος:

Την επανάσταση της κοινής λογικής!

Να αφήσουμε στην άκρη τους δογματισμούς και να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και ευθύνη και ένα πρόγραμμα που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο.

Κυρίως, τον άνθρωπο που έχει πονέσει από την κρίση, τους φτωχότερους ανθρώπους, και τους νέους που τους διώχνουμε στο εξωτερικό κατά δεκάδες χιλιάδες γιατί δεν τους επιτρέπουμε να βρουν δουλειά στην Ελλάδα.

Oμως, για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές χρειάζεται ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα, που να στηρίζεται στις επενδύσεις και στην υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επειδή ακούγονται, πάντως, διάφορα σενάρια, προσωπικά πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και γιατί; Και ποιο θα είναι το βασικό δίλημμα για την ελληνική κοινωνία;

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να πάνε μέχρι τον Οκτώβριο. Να εξαντλήσουν και την τελευταία μέρα παραμονής τους στην εξουσία. Είναι αμφίβολο όμως αν μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί. Διότι τον Μάιο θα υποστούν 3 μεγάλες ήττες, σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τι θα λένε μετά; Με τι αφήγημα θα πορευτούν το καλοκαίρι και μέχρι τις εθνικές εκλογές;

Το δίλημμα για εμάς είναι σαφές: Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Ελλάδα της στασιμότητας και της μιζέριας και, από την άλλη, η Ελλάδα των ευκαιριών. Η Νέα Δημοκρατία δεν κουνάει το δάχτυλο και δεν ισχυρίζεται ότι είναι αλάθητη. Αλλά τώρα πια μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας συγκρίνοντας. Μπορούμε να καταλάβουμε όλοι αν με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε εμπρός ή πίσω. Και, κυρίως, αν υπάρχει κάποια προοπτική.

Βλέπουμε πως η ηγεσία της Ν.Δ. δίνει από τώρα έμφαση στον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Πώς θα τον επιτύχετε ως κυβέρνηση; Αρκεί η μείωση της φορολογίας που έχετε εξαγγείλει ή θα προβείτε άμεσα και σε άλλες κινήσεις;

Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά φιλική πολιτική για τις επενδύσεις. Οχι μόνο διότι έχουμε την τεχνογνωσία -σας θυμίζω ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητάμε σήμερα, από την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα διάφορα ΣΔΙΤ μέχρι το Ελληνικό, το οποίο κωλυσιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο, έχουν τη δική μας σφραγίδα- αλλά διότι πιστεύουμε σ’ αυτή την πολιτική και έχουμε το σχέδιο για να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Κλειδί είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή, διότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα σε αγορές και επενδυτές ότι η Ελλάδα απέκτησε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Πώς θα διαχειριστείτε ως κυβέρνηση το ζήτημα των αναδρομικών με βάση δικαστικές αποφάσεις εάν επιβεβαιωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι σημαντικό; Θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.;

Ασφαλώς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Διότι, προφανώς, πρέπει να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις. Από την άλλη όμως πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές και οι συνταξιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους.

Πάντως, αν κάποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα αυτές τις δικαστικές αποφάσεις είναι η Νέα Δημοκρατία. Διότι εμείς μπορούμε να βάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας και να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις ανάγκες μας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Εντονη κριτική ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας με Αίγυπτο για ΑΟΖ, ενώ ακόμη δεν έχει ενημερωθεί!

Ανδρέας Ντίνης

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Ο Γράμμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γιάλτα

Tinad

Κλείνουν όλες οι χωματερές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – Τι προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Evanthia Karra

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Χαμός στο twitter για το εναλλακτικό camping της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Γράμμο

Μιχάλης Μάρδας