Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Αυτιάς: «Το “Καλημέρα” είναι η εκπομπή της ελληνικής οικογένειας»

Ποιες εκλογές; Για άλλα δύο χρόνια στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Αυτιάς

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του απόρθητο κάστρο, που κανένας «ανταγωνιστής» δεν μπορεί να ρίξει! Ο Γιώργος Αυτιάς μπόρεσε, όλες αυτές τις δεκαετίες, με σκληρή δουλειά, έγκυρα ρεπορτάζ και λέγοντας πάντα τα πράγματα με το όνομά τους, να αποτελεί μία σταθερή αξία όχι μόνο για την ελληνική τηλεόραση, αλλά και για τον κόσμο, που τον ακολουθεί πιστά και τον επιβραβεύει με σαρωτικά ποσοστά κάθε Σαββατοκύριακο, με την εκπομπή του στον ΣΚΑΪ, «Καλημέρα».

Χειμαρρώδης, μοναδικός και πάντα ειλικρινής, μιλά για όλα και κάνει τις δικές του οικονομικές προβλέψεις για το 2019!

Ολα αυτά τα χρόνια μετράτε πρωτιές και σαρωτικά ποσοστά… Θεωρείτε, πλέον, δεδομένη την επιτυχία ή παλεύετε καθημερινά γι’ αυτή;

Ο ΣΚΑΪ μού έχει κάνει την τιμή αυτή από το 2011! Η εποχή δύσκολη για την κοινωνία γιατί ήμασταν φουλ στα Μνημόνια… Επρεπε, λοιπόν, να εξηγήσω στον κόσμο τι συμβαίνει. Η συμφωνία με τον ΣΚΑΪ ήταν δύο λέξεις «προχώρα ελεύθερα». Από την πρώτη στιγμή έπεσα στη θάλασσα του ανταγωνισμού και η εκπομπή από την πρώτη μέρα αγκαλιάσθηκε από τον κόσμο.

Τιμή και ευθύνη, παλεύουμε συνεχώς όχι φυσικά για την τηλεθέαση, αλλά για να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος. Τέσσερις ώρες γεμάτες θέματα, αφού η κοινωνία έχει περάσει από τρία Μνημόνια, με σκληρότερο το τελευταίο, που «έκοψε» ακόμη και από ανθρώπους που δεν είναι προνομιούχοι. Εκοψε το ΕΚΑΣ, δηλαδή 230 ευρώ το μήνα, σε 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ. Ξέρετε τι είναι να παίρνεις 700 ευρώ και να σε πάνε στα 470; Μπήκε φόρος 6% σε κύριες και επικουρικές! Μπήκαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές σε εργαζομένους…

Ο εργαζόμενος έγινε εργοδότης σε μία νύχτα. Εχουμε 4.400.000 ανθρώπους που χρωστούν στην εφορία και 1.100.000 που είναι σε κατάσχεση, ενώ 1.800.000 βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης. Ολα αυτά τι είναι;

Είχατε και την… τιμητική σας από τον κ. Τσίπρα, που σας ανέφερε στη Βουλή, με αρκετή δόση κριτικής!

Τον ευχαρίστησα για την τιμή και την κριτική. Δεκτά! Ομως, θα συνεχίσω να παραθέτω στοιχεία των νόμων που ψηφίζει η κυβέρνησή του, όπως έκανα και επί κυβέρνησης Σαμαρά ή Γιώργου Παπανδρέου. Είναι συνταγματική υποχρέωσή μου. Είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου και καθήκον του.

Οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νόμους, οι δημοσιογράφοι αναλύουν… Ιδίως αυτοί που δεν αρκούνται στο «μάλιστα, κύριε υπουργέ!». Αλλωστε, η επιστημονική ομάδα της εκπομπής αποτελείται από άτομα υψηλού επιστημονικού κύρους όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Απλά οι διαπιστώσεις της εκπομπής πονούν όσο και τα μέτρα που ψηφίζονται από τις κυβερνήσεις! Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και η κριτική αναφορά του επαληθεύει αυτό που λέει ο κόσμος ότι «το είπε ο Αυτιάς»!

Τον ανταγωνισμό τον σκέφτεστε κάθε χρονιά ή ξέρετε ότι η πρώτη θέση σάς ανήκει;

Αν δεν δουλέψεις σκληρά, δεν πρόκειται κανείς να σου χαρίσει τίποτα! Ο κόσμος διψάει για πληροφόρηση και το γνωρίζετε πολύ καλά από τον αγώνα της δικής σας εφημερίδας κάθε μέρα σε κάθε σελίδα. Η AGB καταγράφει έγκυρα τις επιλογές της κοινωνίας, που είναι «θέλω να μαθαίνω νέα». Επίσης στη ζωή υπάρχει ο σκληρός κανόνας ότι «αν δεν έχεις να πεις κάτι νέο, το κοινό σε απορρίπτει». Δουλειά, λοιπόν, κάθε μέρα με πολλές ειδήσεις!

Πόσες ώρες ημερησίως ασχολείστε με την εκπομπή;

Δεν υπάρχει ωράριο εργασίας, γιατί δεν τελειώνει η μέρα αν δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. Στο γραφείο φτάνω στις 2 το πρωί, δηλαδή 4 ώρες πριν αρχίσει η εκπομπή, ενώ όλες τις άλλες μέρες είμαι από τις 7.30 με έναν καλό καφέ! Ξυπνώ κάθε μέρα στις 5.30 και όταν έχω εκπομπή από τη 1! Θυμάμαι ότι, όταν ξεκίνησα στον ΣΚΑΪ και με είδαν στις 2 το πρωί, με ρώτησαν οι φύλακες: «Ξεχάσατε κάτι και επιστέψατε;».

Θεωρείτε μυστικό της επιτυχίας σας ότι όλα αυτά τα χρόνια έχετε μία σταθερή γραμμή και πορεία, σε μία τηλεοπτική πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει γραμμές και ακολουθεί συμφέροντα; Σας έχουμε δει πολλές φορές να τα «βάζετε» στον αέρα με πολιτικούς…

Η κόντρα με τον πολιτικό έρχεται, όταν δεν λέει την αλήθεια, κρύβει την πραγματικότητα ή θέλει να πάει από την Αθήνα στη Λαμία μέσω… Σύρου! Εκεί τα γανώνουμε… Η θέση μου στα οικονομικά έχει τη στήριξη του κόσμου. Αν δεν φωνάζαμε όλοι μαζί και αν η φωνή μας, όπως και η δική σας, δεν πίεζε τόσο πολύ, πολλά πράγματα δεν θα είχαν γίνει. Ολοι μαζί, λοιπόν, εσείς με την εφημερίδα, εμείς με την εκπομπή, κάποιοι άλλοι με τα ενημερωτικά sites, πρέπει να τα λέμε…

Σας έχει γίνει παρέμβαση από το κανάλι γι’ αυτά που είπατε, για τη στάση που κρατήσατε απέναντι στους πολιτικούς;

Ποτέ! Το αντίθετο, μάλιστα. Η ελευθερία του λόγου και η ευθύνη για το τι λέγεται κυριαρχούν στον ΣΚΑΪ όσο κι αν πονάνε οι αλήθειες!

Είστε από τους παρουσιαστές που έχουν αναπτύξει μία οικογενειακή σχέση με το κοινό… Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο για έναν παρουσιαστή-δημοσιογράφο;

Είναι η εκπομπή της ελληνικής οικογένειας. Μιλάμε για το φοιτητικό επίδομα, το μισθό του πατέρα, την ακρίβεια για τη μητέρα που ψωνίζει, τις σκοτούρες των ζευγαριών, τις δυσχέρειες με το Δημόσιο, τη σύνταξη της γιαγιάς. Να φανταστείτε ότι τελευταία με το θέμα της Εκκλησίας χιλιάδες ιερείς μού έστειλαν e-mails λέγοντάς μου: «Βάλε πλάτη, παλικάρι μας».

Καταφέραμε να είναι η εκπομπή μετά από τόσα χρόνια της ελληνικής οικογένειας. Πόνεσα γι’ αυτό, διάβασα, δούλεψα… Κάποιοι πριν από μερικά χρόνια δεν έβλεπαν την μπόρα στην οικονομία. Οπως και κάποιοι εθελοτυφλούσαν και τα έβλεπαν ρόδινα. Οταν είπα ότι θα κοπούν τα Δώρα, σείστηκε ο τόπος. Οταν είπα ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, το ίδιο… Επαληθευτήκαμε τρεις μέρες μετά, απλά γιατί διαβάσαμε σωστά όλες τις αποχρώσεις των Μνημονίων.

Η σχέση με τον κόσμο είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική παρά τις προτάσεις που σας γίνονται;

Κάθε φορά και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν προτάσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Δεν ξέρω όμως πότε και αν θα σπάσει η στάμνα! Η κοινωνία είναι ο οδηγός μου και μόνο αυτή! Πάντως, προς το παρόν κατεβαίνω με τον ΣΚΑΪ!

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το οικονομικό-πολιτικό πεδίο το νέο έτος που έρχεται;

Χωρίς νέες θέσεις εργασίας, χωρίς μειώσεις φόρων και εισφορών, χωρίς ψαλίδισμα των υπερβολικών πλεονασμάτων και χωρίς ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο 10ετίας θα βράζουμε σε μικρές πτήσεις, δυστυχώς… Με 4% ανάπτυξη μόνο 50.000 θέσεις εργασίας εξασφαλίζουμε. Δηλαδή ακόμη και με 4% θέλουμε 20 χρόνια για να βρουν δουλειά 1.000.000 Ελληνες.

Μεγάλες οι πληγές και θέλουν τρόπο και κόπο να επουλωθούν. Λόγια λίγα και πολλή δουλειά… Δυστυχώς, στη χώρα μας αποφασίζουν για το μέλλον της αρκετοί που δούλεψαν λίγο… Ολα τα άλλα είναι λόγια.

Από τo TV Κους Κους που κυκλοφορεί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ιωάννα Μαλέσκου ανήκει στο ΣΚΑΪ – Ξεκινούν οι προετοιμασίες

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο ΣΚΑΪ ανακοινώνει την αποχώρηση της Τατιάνας Στεφανίδου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο Μάρκος Σεφερλής πάει ΑΝΤ1 – Το «ναυάγιο» με τον ΣΚΑΪ

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο Νίκος Μουτσινάς κέρδισε το κοινό – Περισσότεροι από 1.000.000 τηλεθεατές είδαν «Καλό Μεσημεράκι»

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Δείτε πως ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασία της με τον ΣΚΑΙ η Τατιάνα Στεφανίδου

Μιχάλης Μάρδας

ΣΚΑΪ: Σάρωσαν ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων

«Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!»: Απόψε το τελευταίο… ποτηράκι της σεζόν

Evanthia Karra

ΣΚΑΙ: Τέλος ο Γιώργος Λιάγκας- Ποιος τον αντικαθιστά!

Μιχάλης Μάρδας

Survivor – διαρροή: Επιστέφει στον ΣΚΑΪ και αυτός θα είναι ο παρουσιαστής

Ανδρέας Ντίνης