Ελεύθερος Τύπος
STYLE

Ray-Ban: Η ιστορία πίσω από τα θρυλικά γυαλιά ηλίου

Ray-Ban: Η ιστορία πίσω από τα θρυλικά γυαλιά ηλίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Όπως τόσα βασικά κομμάτια του ανδρικού στυλ – το blazer, το trench coat, το bomber jacket, τις desert boots, τα chinos, ακόμα και το κοστούμι απο μόνο του – γενικά τα γυαλιά ηλίου και ειδικά τα Ray-Ban, έχουν τις ρίζες τους στο στρατό.

Η μητρική εταιρεία της Ray-Ban, Bausch & Lomb, ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1863 από τον Γερμανό μετανάστη John Jacob Bausch και τον αμερικανικό χρηματοδότη του, Henry Lomb. Η εταιρεία ειδικεύτηκε στην εισαγωγή και κατασκευή γυαλιών, μικροσκοπίων, κιαλιών και τηλεσκοπίων, και σύντομα επεκτάθηκε σε φωτογραφικούς φακούς, όπου μέχρι την άφιξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η Bausch & Lomb ήταν σε θέση να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση οπτικών στρατιωτικών οργάνων.

Έχοντας γίνει έμπιστος προμηθευτής στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, η Bausch & Lomb κλήθηκε από τους αμερικανικούς στρατιωτικούς την δεκαετία του 1930, όταν οι πιλότοι ζήτησαν προστατευτικά γυαλιά για να λειτουργούν ως ασπίδα στην όραση τους από τις επιβλαβής ακτίνες του ηλίου που συναντά κανείς κατά τη διάρκεια των μεγάλων αποστάσεων. Η εταιρεία δημιούργησε σκούρα πράσινα, με πλαστικό πλαίσιο γυαλιά ηλίου, τα οποία είχαν σχήμα απο δάκρυ για να προστατεύσουν τις περιοχές του προσώπου του πιλότου, που δεν καλύπτεται από το κράνος και τη μάσκα, από τα ηλιακά εγκαύματα. Τα γυαλιά πήραν την ονομασία «Anti-Glare».

Το επόμενο έτος, το 1937, ξεκίνησαν οι επαναλήψεις των εν λόγω γυαλιών τύπου «Aviator», ενώ το «Anti-Glare» αντικαταστάθηκε από το πιασάρικο brand-name «Ray-Ban» όταν το προϊόν διατέθηκε στο ευρύ κοινό. Ένας θρύλος γεννήθηκε.

Διαβάστε την συνέχεια στο perpetual.gr

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Την κυκλοφορία «έξυπνων γυαλιών» επιβεβαίωσε η Facebook

Μαρίνα Μπενέκου