ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Κλάτενμπεργκ: Οι επιθέσεις με κάνουν πιο δυνατό – Δεν μπορώ από το… transfermarkt να βρω νέους διαιτητές

Newsroom eleftherostypos.gr

Για όλους και για όλα απάντησε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ.

«Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχα υποσχεθεί. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική στη διαιτησία, βρίσκομαι εδώ για να βελτιώσω τους διαιτητές. Προφανώς γίνονται λάθη, απ’ όλους γίνονται, όταν όμως είναι ειλικρινή λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού» είπε Άγγλος αρχιδιαιτητής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ μίλησε για:

Το όραμά του για την ΚΕΔ / ΕΠΟ: Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ’ Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα.

Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά (πρωταθλήματα ΕΠΣ και υποδομών). Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος τεχνικός ποδοσφαίρου.

Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ή στο… transfermarkt ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες, ήτοι νέους διαιτητές.

Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας.

Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα.

Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα.

Το διάστημα που θέλει να κριθεί: Σας ζητάω να με κρίνετε σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία μου σε όσα έχω να μεταφέρω θεωρώ ότι θα βοηθήσουν.

Τις επιλογές των διαιτητών και τα κριτήρια: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι για παράδειγμα πως η Αθήνα έχει 5 εκατ. κόσμο. Οπότε είναι μία μεγάλη πόλη. Μοιάζει με το Λονδίνο.

Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα. Οποισδήποτε διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίζει στην Αθήνα και αντίστροφα.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αυτό που υπάρχει είναι – μέσω δηλώσεων των ίδιων των διαιτητών – εάν ένας διαιτητής έχει μέλος της οικογένειάς του που είναι κάτοχος διαρκείας σε μία ΠΑΕ ή εργάζεται σε επιχείρηση που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη μίας ΠΑΕ αυτοί είναι περιορισμοί.

Περιορισμοί που τους γνωρίζει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και δεν ορίζονται οι διαιτητές. Ή για παράδειγμα στην 2η αγωνιστική είχαμε παράδειγμα να μην θέλουν να σφυρίξουν διαιτητές σε τοπικό ματς της Θεσσαλονίκης να μην νιώθουν ασφαλείς. Πρέπει να γίνεται καταμερισμός για να βγαίνει το πρόγραμμα.

Την φάση του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν και την τακτική που ακολούθησε αναλύοντας τη φάση οκτώ ημέρες μετά: Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία.

Της τρισδιάτατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ. Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα.

Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πως λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει.

Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πως ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό.

Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πως ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως.

Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.

Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οσφάιντ που είναι στην Πρέμιερ. Δεν υπάρχει συνομωσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα.

 Τις καταγγελίες του Καραντώνη για τον Καραπαπά και εάν τον ανησυχεί: Δεν θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έχω πει σε όλους τους διαιτητές όταν ήρθα στην Ελλάδα πως είμαι εδώ για να τους προστατεύω. Θέλω να είναι δυνατοί.

Ότι θα κάνω ότι μπορώ να τους προστατεύω και να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Ότι γίνεται πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα και ξέρουμε πως θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών και των οικογενειών τους δεν είναι ανεκτή.

Τους τηλεκριτικούς διαιτησίας: Με τα εκπαιδευτικά βίντεο και το εκπαιδευτικό υλικό άπαντες και στα media ενημερώνονται για το πως λήφθηκε η κάθε απόφαση.

Χρειάζεται περισσότερο εκπαίδευση για τα media που θέλω να προσφέρω και θα προσπαθήσω να προσφέρω σε βάθος χρόνο. Για τους τηλεκριτικούς έχω να επισημάνω πως υπάρχουν οι κανόνες του παιχνιδιού και πάνω στους κανόνες η FIFA βγάζει κατευθυντήριες γραμμές πάντα και διευκρινίσεις.

Αυτό μπορεί να μην το γνωρίζουν οι τηλεκριτικοί ως πρώην διαιτητές. Και αυτό διότι δεν είναι πια ενεργοί στη διαιτησία. Οπότε μπορεί να οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις. Αυτές τις οδηγίες τις έχουμε από τη FIFA και πρέπει να εφαρμόζουμε.

Το ότι στο ματς του Άρη με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ξένος διαιτητής: Ευχαριστώ τον Θεό που είχε λήξει αυτό το ματς του Άρη με 1-0 καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν αναφορά για τον αγώνα. Ευτυχώς νίκησε ο Άρης και μειώθηκαν οι… επιθέσεις που δέχομαι για αυτό το αποτέλεσμα (χαμογελάει).

Για μένα όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί. Δεν υπάρχει αγώνας που να είναι λιγότερο σημαντικός από κάποιον άλλον. Θέλω να δω τους Έλληνες διαιτητές. Να τους βοηθήσω, να τους εξελίξω και να τους εκπαιδεύσω ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι.

Ώστε στο μέλλον με το να γίνουν πιο καλοί να έρχονται λιγότεροι ξένοι. Θα δούμε την πορεία του πρωταθλήματος, την εξέλιξη και τα play offs. Αναλύουμε τα πάντα και κάθε αγώνας είναι σημαντικός.

Τη χρήση του VAR στην Ελλάδα: Παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα ακόμα και με τη χρήση του VAR. Αυτό που με ενθουσιάζει στην Ελλάδα είναι πως το σύστημα του VAR και η χρήση του γίνεται κεντρικά σε ένα κτίριο. Είναι εξαίρεση αυτό. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Είναι μια σημαντική επένδυση της ελληνικής Κυβέρνησης που βοηθάει σημαντικά. Λάθη γίνονται από όλους. Είμαι σίγουρος πως με την εξέλιξη και την επιμόρφωση θα βελτιωνόμαστε μέσω του VAR.

Την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις ανακοινώσεις σε βάρος του: Ως διαιτητής είχα μία καριέρα 16 ετών πάντα γινόταν αυτό. Πάντα δεχόμουν επιθέσεις και κριτική. Τώρα είμαι επικεφαλής της ελληνικής ΚΕΔ, οπότε είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζω να το συναντάω. Δέχομαι κριτική καθημερινά.

Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι. Είναι ένα κίνητρο να γίνομαι καλύτερος. Με κάνει πιο δυνατό. Θέλω την κριτική γιατί μου δίνει ώθηση να βελτιωθώ. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα. Θέλω να διατηρηθεί ο διάλογος με τις ομάδες γιατί έτσι θα υπάρξει βελτίωση. Η πόρτα μου πάντα θα είναι ανοιχτή και πάντα θα προσπαθώ να απαντώ και με διαφάνεια σε ότι με ρωτάνε.

Το εάν θα υπάρξουν και άλλοι Έλληνες διαιτητές σε ντέρμπι: Υπάρχουν πολλά ντέρμπι που θα γίνουν στην Αθήνα. Οπότε προφανώς θα χρειαστούν πολλοί διαιτητές. Ένας από τους λόγους που θέλουμε ξένους για τα ντέρμπι είναι για να βλέπουν τους ξένους και να μαθαίνουν είτε ως τέταρτοι είτε μπαίνοντας στο VAR. Θέλουμε να υπάρχει ισορροπία. Υπάρχουν εκτός από τα ντέρμπι και μικρότερα ματς που είναι εξίσου σημαντικά.

Τους πίνακες διαιτησίας: Όπως εξήγησα και νωρίτερα είμαι σαν ένας προπονητής ποδοσφαίρου. Ήρθα τον Αύγουστο. Ούτε η τυπική παράδοση – παραλαβή.

Είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τους πίνακες από την προηγούμενη ΚΕΔ και έπρεπε να τη σεβαστώ και ας μην συμφωνούσα. Βήμα βήμα θέλω να τα αλλάξω όπως τα έχω στο μυαλό μου.

Σας ζητάω χρόνο λοιπόν και ότι αφορά σε θέματα Super League 1 και 2 αποφασίζουμε εμείς, τα ξένα στελέχη της ΚΕΔ. Για τα υπόλοιπα αποφασίζουν τα ελληνικά μέλη. Οι σύμβουλοι που έχω είναι και παρατηρητές UEFA και έχουν εμπειρία. Εδώ με τον ίδιο τρόπο έχουμε εδώ τρεις ξένους και τους Έλληνες. Ότι λάθος γίνει σε Super League 1 και 2 πέφτει στους ώμους μου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Super League 1: Με «πυροβόλο» Ελ Αραμπί, 4-1 ο Ολυμπιακός τον Βόλο

Ανδρέας Ντίνης

Super League: Για τη νίκη και την πρωτιά ο Ολυμπιακός, κρας τεστ για Άρη στο Περιστέρι

Δημήτρης Ντόγκας

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα κινδυνεύει με πανωλεθρία  μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ

Δημήτρης Ντόγκας

Euroleague: «Έπεσε» στην Μόσχα ο Ολυμπιακός – Έχασε 80-61 από την ΤΣΣΚΑ

Ανδρέας Ντίνης

Euroleague: Δοκιμασία για Ολυμπιακό κα Παναθηναϊκό σε Μόσχα και Μιλάνο

Δημήτρης Ντόγκας

Γιώργος Μπαρτζώκας: Τα κλειδιά του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ – Πως θα αγωνισθεί ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Ντόγκας

Μαρτίνς: «Tο ματς με την Πόρτο είναι ένας τελικός.  Όλα εξαρτώνται από εμάς»

Δημήτρης Ντόγκας

Champions League: «Ζωντανός» για την Ευρώπη ο Ολυμπιακός ακόμα και μετά την ήττα με 2-1 από την Μαρσέιγ

Ανδρέας Ντίνης

Champions League: Τα σενάρια πρόκρισης από την 5η αγωνιστική για οκτώ ομάδες στη φάση των «16»

Δημήτρης Ντόγκας