ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε τρεις μήνες είναι να ξεκινήσουν και σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και άλλες τρεις περιφέρειες της χώρας.

Αιτία για την απόφαση αυτή, αποτελεί η απότομης αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές του Τόκιο, του Κιότο, της Οζάκα και του Χιόγκο».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σε τρεις μήνες και η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Ιαπωνία, προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα διεξαγωγής της διοργάνωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Η οργανωτική επιτροπή και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, τονίζουν ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ οι συμμετέχοντες δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν πριν από την άφιξη του και δεν υπάρχει σχέδιο, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό Ιαπώνων αθλητών ή εθελοντών.

Στην Ιαπωνία, ο εμβολιασμός καθυστερεί ανησυχητικά. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι την Τετάρτη (21/4) και μόνο 827.000 εμβολιάστηκαν πλήρως, ποσοστό μικρότερο από το 0,7% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυτή η βραδύτητα που μπορεί να εκπλήξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα μείγμα ιατρικής προσοχής και γραφειοκρατικών εμποδίων. Ωστόσο, αρχίζει να ενοχλεί την κοινή γνώμη.

Η κυβέρνηση ενεργεί προσεκτικά για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, σημειώνει ο Τακακάζου Γιαμαγκίσι, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Νανζάν της πόλης Ναγκόγια και ειδικός στις πολιτικές υγείας.

Αλλά βλέποντας ταχύτερους εμβολιασμούς στο εξωτερικό, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η καθυστέρηση στην διαδικασία εμβολιασμού έβαλε την Ιαπωνία σε δύσκολη θέση να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξή τους για την διοργάνωση», σχολίασε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η πλειονότητα των Ιαπώνων, έχουν ήδη αντιταχθεί στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα κριθεί σχετικά με τη διαχείριση του στην κρίση του κορονοϊού.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο «British Medical Journal», τέσσερις ειδικοί, ανέφεραν την «αργή διάθεση εμβολίων» στην Ιαπωνία ως ανησυχητικό παράγοντα που ωθεί τα σχέδια για τους Αγώνες να «επανεξεταστούν επειγόντως».

Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι τα 3/4 του ιαπωνικού πληθυσμού, θεωρούν ότι η χρήση εμβολίων είναι αργή και το 60% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβολιασμού, δεν θα έχει αντίκτυπο στην εκδήλωση. Έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση σε κοινό από το εξωτερικό και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πόσοι γηγενείς θεατές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την διοργάνωση.

«Θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε τους Αγώνες ακόμη και χωρίς εμβολιασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τόκιο 2020, Τοσιχίρο Μούτο, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (21/4) και πρόσθεσε: «Φυσικά, εάν τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενθαρρύνει τους αθλητές να εμβολιαστούν και έχει λάβει κινεζικές δόσεις για ομάδες από χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη εμβολιάσει τις Ολυμπιακές ομάδες τους ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον.

Αλλά ο χρόνος τελειώνει, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική ανοσία στην Ιαπωνία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίζει ο κ. Γιαμαγκίσι, επειδή οι επιστήμονες εκτιμούν «ότι χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να υπάρξει σαφής πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι πολύ αργά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Άνοιξε τις πύλες του το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας – Ένα ταξίδι στην ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Όχι» λέει ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ιαπωνία παρέτεινε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι 20 Ιουνίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κινδυνεύουμε με ολυμπιακή μετάλλαξη λέει Ιάπωνας επιστήμονας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πιο κοντά παρά ποτέ η ακύρωση- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις ακόμη νομαρχίες στην Ιαπωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2021: Με επιτυχία έγινε το test event στο Ολυμπιακό Στάδιο!

Γιωρίκας Πιλίδης: Το λιοντάρι από τον Πόντο που έγραψε ιστορία – Έπαιξε τραυματίας και πέρασε στους Ολυμπιακούς [video]

Λάμπρος Κατσαρός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα αυστηρά μέτρα για ασφαλείς Αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μπαχ δεσμεύεται για ασφαλείς και επιτυχημένους Αγώνες