ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

European Super League: «Αυτή ήταν η συμφωνία των 12»

European Super League: Ο Λαπόρτα επανήλθε δριμύτερος για το εγχείρημα

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής European Super League είχαν συμφωνήσει, με αντάλλαγμα μια αρχική «επιδότηση» 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ, να επιστρέψουν περίπου 6,1 δισ. ευρώ, σε διάστημα 23 ετών στην επενδυτική τράπεζα JPMorgan.

Αυτό αναφέρει σήμερα το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα, στα οποία είχε πρόσβαση και τα οποία αφορούν τους όρους που συμφωνήθηκαν από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους – από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία – στη σύμβαση 167 σελίδων της Super League.

Μετά την αρχική συνεισφορά της JPMorgan, οι σύλλογοι συμφώνησαν να καταβάλουν ετησίως στην τράπεζα συνολικά 264 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, για συνολική περίοδο 23 ετών.

Το κείμενο αναφέρει ότι η πρωτοβουλία δημιουργίας της νέας διοργάνωσης, η οποία κατέρρευσε μέσα σε 60 ώρες, επιδιώκει να ευχαριστήσει τους «οπαδούς σε όλο τον κόσμο».

Επισημαίνει επίσης ότι η Super League πρόκειται να «δώσει σημαντικούς νέους πόρους στο ποδόσφαιρο» και υπογραμμίζει ότι το 8% των τηλεοπτικών εσόδων, το οποίο εκτιμά σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αλληλεγγύη.

Η Super League, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είχε σκοπό «να προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο στο σύνολό του».

Επίσης σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα Vozpopuli, οι σύλλογοι που έχουν εγκαταλείψει το δεσμευτικό σχέδιο της Super League, κινδυνεύουν να πληρώσουν οικονομική ρήτρα 300 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.

Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα παραμένουν σταθερές, ενώ η Γιουβέντους έχει αποχωρήσει «προς το παρόν», αλλά εξακολουθεί να πιστεύει στην ιδέα αυτή.

Η σχετική ρήτρα φέρεται να περιλαμβάνεται στη δεσμευτική συμφωνία των «12».  Η ίδια πηγή αποκαλύπτει πως ο φόβος ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό που συνέβη, ειδικά με τους αγγλικούς συλλόγους, είχε ως συνέπεια να μπει αυτό το μεγάλο ποσό, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη.

Η ρήτρα ποινής σχετίζεται με το δάνειο ύψους 3,525 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν από την JP Morgan.

Η συμφωνία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ορίζει ότι οι σύλλογοι που αποφασίζουν να αποχωρήσουν από τη Super League υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση ισοδύναμη με το ποσό που θα λάμβαναν αρχικά, ως μέρος ενός δανείου που επρόκειτο να αποπληρωθεί με τόκους τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

European Super League: Ο Λαπόρτα επανήλθε δριμύτερος για το εγχείρημα της

European Super League: Το πραξικόπημα των «12» προετοιμαζόταν από το 1998

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

UEFA: Η εκτελεστική επιτροπή δεν αποφάσισε κυρώσεις κατά των «12» της ESL

European Super League: Λεπτό λεπτό το πως δημιουργήθηκε και οδηγήθηκε σε «φιάσκο» το εγχείρημα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μπαρτσελόνα για το European Super League: «Λάθος θα ήταν να μην συμμετέχουμε»

European Super League: Το απειλητικό τηλεφώνημα του Τζόνσον και το τελεσίγραφο της Πρέμιερ Λιγκ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

European Super League: Η μία μετά την άλλη οι ομάδες εγκαταλείπουν την διοργάνωση – Οι μυστικές συμφωνίες και οι αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

European Super League: Αποχώρησε και η Ατλέτικο Μαδρίτης

European Super League: Μυστική οικονομική συμφωνία της UEFA με τις αγγλικές ομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom