ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Αυγενάκης: «Νοικοκυρεύεται το αθλητικό οικοδόμημα»

Αυγενάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

«Βήμα-βήμα νοικοκυρεύεται το αθλητικό οικοδόμημα». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον “Real Fm Θεσσαλονίκης”.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στον Αθλητισμό με την αθλητική μεταρρύθμιση, αλλά και στα νομοσχέδια και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσουν τα «παράθυρα» για παρατυπίες και φαινόμενα αναρχίας και αδιαφάνειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αυγενάκης στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα των χειραγωγημένων αγώνων, καθώς και στο πώς θα λειτουργεί η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ). «Οι πληγές του αθλητισμού είναι τρεις: Η βία, η χειραγώγηση και το ντόπινγκ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν μηχανισμό «ο οποίος άμεσα και θεσμικά γεφυρώθηκε με τους αντίστοιχους σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της οποίας υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών. Κάτι που η Ελλάδα έπρεπε να διαθέτει για την αντιμετώπιση περιστατικών. Συνάμα έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι, όλους τους εμπλεκόμενους: Αθλητικό εισαγγελέα, Ελληνική Αστυνομία, την Ένωση Στοιχηματικών Εταιρειών, τη ΓΓΑ, τις Ομοσπονδίες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε και την ιστοσελίδα της ΕΠΑΘΛΑ, στον οποίο, κάποιος σε ειδικό χώρο, με απόλυτη εχεμύθεια θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες και αναφορές ώστε να εξετάζονται ταυτόχρονα όλοι οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τελειώσει ο ένας για να προωθήσει στην συνέχεια στον άλλον.

Ήδη μάλιστα, έχουμε και τον πρώτο μας “πελάτη”. Ήδη έχουμε μια αναφορά, η οποία αφορά τον ποδοσφαιρικό αγώνα για τον οποίο δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ακόμα στο ξεκίνημα και θα χρειαζόταν τρία χρόνια για να φτάσει εδώ που έφτασε με μόνο μία συνεδρίαση και μερικές εβδομάδες εντατικής δουλειάς. Αυτό σημαίνει, ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έμεινε θεατής σε ένα πρόβλημα που κάθε μέρα βαραίνει και περισσότερο.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε μεγάλη καμπάνια μέσω των Social Media, η οποία θα έχει δύο πτυχές. Η μία αφορά την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού, των γονέων, των πάντων, της ζημιάς που προκαλείται στον αθλητισμό με τη χειραγώγηση, αλλά και τις ευθύνες που έχει ο καθένας μιλώντας περισσότερο από όσο πρέπει».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ντόπινγκ και στα βήματα που έγιναν για την καταπολέμησή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε πως «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, γιατί η επιτροπή συμμόρφωσης του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ που παρατηρεί, παρακολουθεί και εποπτεύει την οριζόντια εφαρμογή των κανόνων, συνεδριάζει με θέμα την Ελλάδα. Τη συμμόρφωση δηλαδή της χώρας μας σε όλα αυτά που είχαν συσσωρευθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ιδιαιτέρως δε, την τελευταία πενταετία με την αλληλογραφία την οποία εντοπίσαμε και καταθέσαμε στη Βουλή, μετά από πρόκληση που δεχθήκαμε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και αποδεικνύει την αδιαφορία, τον ωχαδερφισμό σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι το αντιντόπινγκ, κληρονομώντας μια λίστα με εκκρεμότητες. Μάλιστα δεν σας κρύβω ότι μερικές εβδομάδες αφότου ανέλαβα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έφτασε μια τελευταία επιστολή η οποία ανέφερε ότι πρέπει να διορθώσουμε συγκεκριμένα πράγματα. Παρά τις δυσκολίες, βήμα-βήμα, στις 22 Οκτωβρίου μιλήσαμε με τον πρόεδρο της WADA ο οποίος μας είπε ότι χαίρεται που συνεργάζεται μαζί μας. Διότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε τόσα πολλά. Μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν είχαμε κάνει κάποια βήματα. Σήμερα που συνεδριάζει η επιτροπή συμμόρφωσης έχουμε τακτοποιήσει το 95% των εκκρεμοτήτων και βεβαίως, τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση που θα έχει η χώρα μας. Αποκαθίσταται η αξιοπιστία και η αξιοπρέπειά της σε επίπεδο ενός διεθνούς οργανισμού όπως είναι η WADA.

Τι έπρεπε να κάνουμε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα; Πρώτα απ’ όλα το αυτονόητο. Να ξεφύγουμε από το ΕΣΚΑΝ, μια δομή-προέκταση του Υπουργείου που είχε κάνει τον κύκλο του και υπολειτουργούσε. Αυτό πλέον είναι παρελθόν και δεν είναι υποχρέωση των Ομοσπονδιών να πληρώνουν για να παραγγέλνουν ελέγχους. Ο νέος οργανισμός που συστήσαμε, ο ΕΟΚΑΝ, είναι αυτοδιοίκητος και αυτοχρηματοδοτούμενος. Υπέγραψα τον προϋπολογισμό του με 1,5 εκατ. ευρώ, έχει δικά του γραφεία 250 τ.μ. στην καρδιά του Ολυμπιακού Σταδίου, έχει επιστημονική επιτροπή με γνώσεις που προσφέρουν ό,τι πληροφορία χρειάζεται σε θέματα αντιντόπινγκ και το πιο σημαντικό; Εναρμονίσαμε την ελληνική νομοθεσία με τους κανονισμούς της WADA όπως έπρεπε να έχουμε κάνει χρόνια πριν. Είμαστε πλέον σε ένα επίπεδο που στελεχώνεται με υπαλλήλους με συγκεκριμένους ρόλους σε ένα μοντέλο λειτουργίας όπως το είχε ζητήσει ο διεθνής οργανισμός».

Για τη δημιουργία μητρώου προπονητών σε όλα τα αθλήματα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε πως «είναι σημαντικό πως δημιουργήθηκε ήδη το μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, το οποίο παρά την άρνηση και το σνομπάρισμα που συναντήσαμε, έγινε και έχουμε πλέον 5.200 σωματεία που έχουν ελεγχθεί. Παράλληλα, ίσως και σήμερα να πέσουν οι υπογραφές στην υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί ξανά το Μητρώο και αρχίζουν ξανά οι έλεγχοι των περίπου 1.000 αιτημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο υπουργείο.

Δηλαδή, πέρα από τα 5.200 σωματεία που έχουν ελεγχθεί, έχουμε και 1.000 επιπλέον σωματεία που περιμένουν στην ουρά και ασκούν ευχάριστες πιέσεις για να μπουν και αυτά στο Μητρώο.

Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στο Μητρώο των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, διότι στο Υπουργείο Αθλητισμού δεν ξέραμε τι εγκαταστάσεις έχουμε. Τώρα ξέρουμε. Και όλα αυτά με την πλατφόρμα «Πέλοπας» που φτιάξαμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στο πρώτο lockdown όπου περνιούνται όλα τα στοιχεία, από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού φτάνοντας μέχρι τώρα στο 80% αποτύπωσης των υποδομών της χώρας. Πλέον το επόμενο βήμα, το οποίο μάλιστα είχαμε προαναγγείλει, είναι το Μητρώο προπονητών. Θα δανειστώ μια φράση που άκουσα από έναν εκπρόσωπο προπονητών σε μια από τις τηλεδιασκέψεις που κάναμε στα πλαίσια της προετοιμασίας των σχετικών διατάξεων που θα μπουν στο νομοσχέδιο. «Γι’ αυτό το θέμα συζητάμε περίπου 20 χρόνια, αλλά ποτέ κανένας δεν είχε το θάρρος να το πάει παρακάτω και να φέρει αποτέλεσμα» είπε ο εκπρόσωπος. Λοιπόν εμείς το κάνουμε. Και αυτό το θέμα μπαίνει σε σειρά. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια και το Μητρώο αθλητών, όπου και εκεί έχουμε άγρια μεσάνυχτα».

Τέλος, για το Ράλι Ακρόπολις ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως θα διεξαχθεί «9 με 12 Σεπτεμβρίου μετά από πολύ πάθος και επιμονή και οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίας», ενώ για την ύπαρξη θεατών στις κερκίδες, κατέληξε λέγοντας πως γι’ αυτό «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σφοδρή αντιπαράθεση Αυγενάκη-Βασιλακόπουλου

Μιχάλης Μάρδας

Πόλο: Στο ΟΑΚΑ τα τελικά του World League γυναικών

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: «Από Sportradar, το πόρισμα για ύποπτο προς χειραγώγηση αγώνα»

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Περιμένουμε στοιχεία για τις καταγγελίες στην ενόργανη

Evanthia Karra

Αυγενάκης: Η αθλητική μεταρρύθμιση διαμόρφωσε ένα ανανεωμένο περιβάλλον [γραφήματα]

Δημήτρης Ντόγκας

Λευτέρης Αυγενάκης: Θα συνεργαστούμε με όλες τις νέες διοικήσεις των Oμοσπονδιών

Δημήτρης Ντόγκας

Αυγενάκης: Τροπολογίες για ΕΕΑ, εκλογές και οικονομική ενίσχυση με 4 εκατ. ευρώ σε ερασιτεχνικά σωματεία

Δημήτρης Ντόγκας

Ράλι Ακρόπολις: Πρόταση και από το Λουτράκι για να διοργανώσει τον αγώνα

Tinad

Αυγενάκης: Το πλέγμα μέτρων για την καταπολέμηση  του ντόπινγκ

Δημήτρης Ντόγκας