ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Αυγενάκης: Η αθλητική μεταρρύθμιση διαμόρφωσε ένα ανανεωμένο περιβάλλον [γραφήματα]

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η αθλητική μας μεταρρύθμιση και οι τομές της απέδωσαν καρπούς. Διαμόρφωσαν ήδη ένα άλλο, φωτεινό και ανανεωμένο περιβάλλον» δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στις  αρχαιρεσίες στις περισσότερες ομοσπονδίες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τη μεγάλη ανανέωση στα διοικητικά συμβούλια και τη συμμετοχή σε αυτά αρκετών Ολυμπιονικών και πρωταθλητών.

«Οι νέες διοικήσεις θα αποτελέσουν το καθαρό οξυγόνο στον οργανισμό των αθλητικών ομοσπονδιών»,  υπογράμμισε και  δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα συνεργαστεί στενά με όλες τις νέες διοικήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αυγενάκη:

«Οι εκλογικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη τάξη, απόλυτη διαφάνεια και με υψηλότατο βαθμό ανανέωσης των αθλητικών φορέων.

Η αθλητική μας μεταρρύθμιση και οι τομές της, με τους νόμους 4639/2019 και 4726/2020, απέδωσαν καρπούς. Διαμόρφωσαν ήδη ένα άλλο, φωτεινό, και ανανεωμένο περιβάλλον. Οι νέες διοικήσεις θα αποτελέσουν το καθαρό οξυγόνο στον οργανισμό των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Για πρώτη φορά»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την κάλπη «Ζευς», η θέσπιση ορίων θητειών και ηλικιών για την εκλογή στα ΔΣ Ομοσπονδιών, η υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπων των αθλητών στις διοικήσεις, η άρση των κωλυμάτων για εξαιρετικά διακεκριμένους αθλητές κλπ, οδήγησαν σε:

  • Εκλέκτορες, για πρώτη φορά, μόνο τα νόμιμα και ενεργά σωματεία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ,
  • Σημαντικότατη ανανέωση στη συντριπτική πλειονότητα των νέων διοικήσεων,
  • Αξιοσημείωτη συμμετοχή Ολυμπιονικών και Παγκοσμίων Πρωταθλητών μας στα διοικητικά μοντέλα των Ομοσπονδιών,
  • Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με τη ψηφιακή κάλπης «Ζευς», για πρώτη φορά, με απόλυτα αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες, όπως παραδέχονται άπαντες οι συμμετέχοντες.

Η συνεχής προσπάθεια και η προσήλωση στην πολιτική μας, αυτούς τους 20 μήνες, για διαφάνεια, δημοκρατία και νοικοκύρεμα του εγχώριου αθλητικού οικοδομήματος, ήταν ο νικητής των εκλογών.

Νίκησε η αθλητική οικογένεια!

Θα συνεργαστούμε στενά και εποικοδομητικά με όλες τις νέες διοικήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Είναι υποχρέωση, καθήκον αλλά και χαρά μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, τώρα που απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Τα ποσοτικά στοιχεία

Ακολουθούν ορισμένα ποσοτικά στοιχεία για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων:

  • Στις αρχαιρεσίες σε 23 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες η συμμετοχή ήταν 98%! Ψήφισαν 1.822 ερασιτεχνικά σωματεία (στα 1.859 που είχαν δικαίωμα, ως ενεργά και νόμιμα, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων), χωρίς π.χ. να συνυπολογίζονται περισσότερα από 500 σωματεία που θα μετάσχουν στις εκλογές -προσεχώς- της Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ).

Απομένει να διεξαχθούν, ως τις 31/5/2021, αρχαιρεσίες σε άλλες τρεις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες (Μπάσκετ, Πυγμαχία, Καράτε), οι οποίες έχουν Προσωρινές Διοικήσεις, δυνάμει δικαστικής απόφασης ή της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας.

  • Στις 20 από τις 24 Ομοσπονδίες (83%) έχουμε νέο πρόεδρο (συνυπολογιζόμενης και της ΕΠΟ -Θοδωρής Ζαγοράκης- στην οποία δεν ψηφίζουν τα σωματεία, αλλά οι Ενώσεις).
  • Στο 58% ανήλθε η ανανέωση των προσώπων-μελών στη σύνθεση των ΔΣ (188 τα νέα μέλη έναντι 138 τα οποία μετείχαν και στα απερχόμενα ΔΣ).
  • Στο 16% ανήλθε η συμμετοχή των αθλητών/τριών (58 Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές) ως μέλη στα νέα ΔΣ. Αυτή η συμμετοχή θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε αρκετά ΔΣ Ομοσπονδιών δεν έχει ακόμα οριστεί και ο επιπλέον, εκ του νόμου, εκπρόσωπος των αθλητών/τριών.
  • Στο 21% ανήλθε η συμμετοχή των γυναικών (συνολικά 67 κυρίες) μελών στα νέα ΔΣ.
  • Εκλέχτηκαν τρεις (3) γυναίκες πρόεδροι (έναντι μίας στις απερχόμενες διοικήσεις).

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πόλο: Στο ΟΑΚΑ τα τελικά του World League γυναικών

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: «Από Sportradar, το πόρισμα για ύποπτο προς χειραγώγηση αγώνα»

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Περιμένουμε στοιχεία για τις καταγγελίες στην ενόργανη

Evanthia Karra

Λευτέρης Αυγενάκης: Θα συνεργαστούμε με όλες τις νέες διοικήσεις των Oμοσπονδιών

Δημήτρης Ντόγκας

Αυγενάκης: Τροπολογίες για ΕΕΑ, εκλογές και οικονομική ενίσχυση με 4 εκατ. ευρώ σε ερασιτεχνικά σωματεία

Δημήτρης Ντόγκας

Ράλι Ακρόπολις: Πρόταση και από το Λουτράκι για να διοργανώσει τον αγώνα

Tinad

Αυγενάκης: Το πλέγμα μέτρων για την καταπολέμηση  του ντόπινγκ

Δημήτρης Ντόγκας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διεκδικεί το Ράλλυ Ακρόπολις: Ο φάκελος για τη φιλοξενία και διεξαγωγή του αγώνα

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΠΟ: Πανηγυρική η εκλογή Ζαγοράκη – «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» το μήνυμά του

Δημήτρης Ντόγκας