ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα καταθέτει σήμερα η ολυμπιονίκης για την σεξουαλική κακοποίηση

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ώρα που η σοκαριστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον Αριστείδη Αδαμόπουλο έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και σήμερα η ολυμπιονίκης καταθέτει στον εισαγγελέα, από χθες με εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη έχει ανασταλεί κάθε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ερευνών όλων των Αρχών, σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει τόσο από την Μπεκατώρου όσο και από τον Νίκο Κακλαμανάκη για κάθε μορφής βία και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επίσης, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας. Κάτι ανάλογο έχει ήδη γίνει στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχοι έλεγχοι σε Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών και αλλού.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή του στην πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννα Ζαΐρη, ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης-Πόθεν Εσχες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΟ.

«Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στο χώρο του αθλητισμού αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε όλο το τοπίο. Δεν είναι στόχος μας να εκδικηθούμε κανέναν, από την άλλη όμως δεν θα αφήσουμε καμία καταγγελία, καμία σκιά στο χώρο του Αθλητισμού.
Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να κρατήσουμε το μέτρο».

Μπορεί στη σοκαριστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου η ΕΙΟ να ήθελε πολύ χρόνο για να τοποθετηθεί επί της ουσίας, ωστόσο χθες ήταν αμεσότατη η αντίδρασή της μετά την απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη να αναστείλει τη χρηματοδότησή της και να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι.

Με ανακοίνωσή της, επιτέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού μιλώντας για «σχέδιο άλωσης», τονίζοντας πως «έπεσαν οι μάσκες». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «ο έλεγχος της ΑΑΔΕ είναι χαρά για εμάς, γιατί αναγγέλλοντάς τον λίγες ώρες μετά την προκήρυξη εκλογών, που θα γίνουν σύμφωνα με το δικό του νόμο, δείχνει ξεκάθαρα τον πανικό των εκλεκτών του για τη συντριβή τους στις επερχόμενες εκλογές».

 Συνάντηση με τους ολυμπιονίκες

 Το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και συμμετείχαν η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, και ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ένα πακέτο τριών κοινωνικών δράσεων για την αντιμετώπιση των νοσηρών φαινομένων στον ελληνικό αθλητισμό. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  1. Η δημιουργία «Επιτροπής Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού».
  2. Η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού με την ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά».
  3. Η πιστή εφαρμογή των διεθνών πρακτικών καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητικό οικοσύστημα, όπως συστήνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και του Νίκου Κακλαμανάκη δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Να μην αφήσουμε κανένα στόμα κλειστό και κυρίως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η νέα γενιά αθλητών να βρει ένα πιο καθαρό περιβάλλον».

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επεσήμανε: «Η Σοφία η Μπεκατώρου με την εξομολόγηση που έκανε πραγματικά έχει σπάσει την αλυσίδα αυτή της σιωπής, της ενοχής που μπορεί να αισθάνονται κάποιες γυναίκες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και του φόβου, και όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πλέον το βάρος να πέφτει στο θύτη και σε καμία περίπτωση στο θύμα».

Ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε: «Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στις τάξεις του αθλητισμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στόχος είναι να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα».

Η πρόεδρος του ΣΕΟ, Εύη Μωραϊτίδου, δήλωσε: «Ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε τη σκυτάλη από τη Σοφία Μπεκατώρου, μετά τις τελευταίες καταγγελίες που έκανε και δημόσια, επιδεικνύοντας σθένος και θάρρος.
Εμείς θέλουμε να πούμε σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ότι πρέπει να μιλάνε και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα, ώστε να καταφέρουμε έτσι να διαφυλάξουμε τις αρχές του αθλητισμού και να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που επιλέγουν το χώρο αυτόν ως τρόπο ζωής τους».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Οργή για ντροπιαστικές αναρτήσεις δημοτικής συμβούλου: Επιρρίπτει ευθύνες στην Μπεκατώρου

Συγκλονίζουν οι πρώτες δηλώσεις Μπεκατώρου μετά την αποκάλυψη: «Σπάστε τη σιωπή και μιλήστε»

Σακελλαροπούλου: Η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Eγκλημα και τιμωρία

Kon

«Το τσίρκο έφυγε από την πόλη, αλλά παρέμειναν οι κλόουν»…

Kon

Κομματικοποιώντας και το #metoo

Kon

Σοφία Μπεκατώρου στον υφυπουργό Δικαιοσύνης: Αρρώστησα και επέστρεψαν οι εφιάλτες μετά την καταγγελία μου

Μιχάλης Μάρδας

Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού: Με ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων για θεσμικές αλλαγές ολοκληρώθηκε η Ελληνική προεδρία

Δημήτρης Ντόγκας

Η υπόθεση Μπεκατώρου (δεν) μπήκε στο αρχείο

Kon

Υποθήκη για ένα καλύτερο μέλλον

Kon

«Είναι σαν να έχω δικαιωθεί, άνοιξαν στόματα»: Η Σοφία Μπεκατώρου για την αρχειοθέτηση της καταγγελίας της

Evanthia Karra

Μη χαθεί η ευκαιρία…

Kon