Ελεύθερος Τύπος
SPORTS

Τρίωρη συνάντηση Αυγενάκη, Μαυρωτά με ΕΟΕ – Τι συζητήθηκε και τι ανακοινώθηκε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Την αποτελούσαν οι Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος), Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας), Στέλιος Αγγελούδης (αντιπρόεδρος), Αντώνης Νικολόπουλος (ταμίας) και τα μέλη της ολομέλειας, Αριστείδης Αδαμόπουλος, Γιώργος Αλικάκος, Ξένια Αργειτάκη, Θανάσης Βασιλειάδης, Γιάννης Καρράς και Μανώλης Κατσιαδάκης. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το υπό διαμόρφωση αθλητικό Νομοσχέδιο.
ΕΟΚΑΝ

Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), που εκκρεμεί από το 2012, σε αντικατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών. Έχει προϋπολογιστεί κονδύλι χρηματοδότησης της λειτουργίας του, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και ο χώρος στέγασής του, στο ΟΑΚΑ.

Παράλληλα επισπεύδονται και οι διαδικασίες που αφορούν στην ανάκληση της άρσης πιστοποίησης για το Εργαστήριο Ντόπινγκ, που έχει υπαχθεί στον Δημόκριτο.

Επιπλέον, από σήμερα, 15 Ιουνίου, επαναρχίζουν οι έλεγχοι ντόπινγκ με τον WADA να ζητά περίπου 3.000 και τους δειγματολήπτες να κληρώνονται ηλεκτρονικά.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΕ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τις εξελίξεις που ξαναβάζουν τη χώρα μας στην παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, συμμορφούμενη με τους κανόνες του WADA, για τους οποίους αδιαφορούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
* «ΠΕΛΟΠΑΣ»: Εντός της εβδομάδας παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα καταγραφής κάθε αθλητικής εγκατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία τους υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Καταγραφή για να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι και να σχεδιάζονται στοχευμένα και αποτελεσματικά οι ανάγκες κατά τόπους.
* ΟΑΚΑ: α) Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις, με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη.
β) Ολοκληρώνονται οι στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα.
γ) Επίσης, δρομολογείται η σύνδεση του παρακείμενου σε εμπορικό κέντρο Ολυμπιακού Μουσείου με πεζογέφυρα.
* Ολυμπιακό Κλειστό Πάλης – Λιόσια: Ολοκληρώνεται το συμφωνητικό μίσθωσης με την ΚΑΕ ΑΕΚ, με όρους διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους, ακόμα και των Ομοσπονδιών που ήταν νόμιμα στο χώρο και θα συνεχίσουν να είναι, αλλά και του Δήμου Αχαρνών.
* Παιανία: Για το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο βόλεϊ με ξενώνες, υπογράφτηκε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας. Ήδη εκπονείται η μελέτη για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης.
* Ολυμπιακό Χωριό: Έπειτα από 16 χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ. Σύντομα θα οριστεί η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του και σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του.
* Σχιστό: Παραχωρήθηκαν, έπειτα από προσπάθειες περίπου 25 ετών, 115 στρέμματα στον Δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις.
* Σκοπευτήριο Βύρωνα: Ξεχασμένο από όλους τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Σκοπευτική Ομοσπονδία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις,.
* Άγιος Κοσμάς: Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μνημονίου Συνεργασίας με την Lamda Development για να αποτυπωθούν οι σαφείς όροι πώς δεν δίδεται καμία εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά αν προηγουμένως δεν έχει παραδοθεί η αντίστοιχη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και επίσης, όποιες Ομοσπονδίες φιλοξενούνται τώρα, αυτές θα φιλοξενηθούν και μετά. Επιπλέον, συζητείται η συνέργεια μαζί της για αναβάθμιση άλλων εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Η αντιπροσωπεία της ΕΟΕ επικρότησε και ζήτησε στην επόμενη φάση δράσεων για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να ληφθεί μέριμνα –κι ας μην ανήκουν στη ΓΓΑ- για το σλάλομ κανόε καγιάκ στο Ελληνικό και στον Εύηνο, για το κολυμβητήριο στο Ζάππειο και το κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά.

ΜΗΤΡΩΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Συμφωνήθηκε ότι η δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων» δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφάνεια στο αθλητικό τοπίο της χώρας. Ξεκαθαρίστηκε ότι το Μητρώο είναι δυναμικό, με συνεχή λειτουργία, χωρίς αποκλεισμούς για όποιον επιθυμεί οποτεδήποτε να εγγραφεί και πως θα είναι προσβάσιμες σε όλους (γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, χορηγούς, δημοσιογράφους) οι πληροφορίες περί της νομιμότητας λειτουργίας των σωματείων.
Εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινωθεί το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων, στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η ΕΟΕ, μάλιστα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρακινήσει τις 27 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες μέλη της, προκειμένου να αποστείλουν στη ΓΓΑ η κάθε μία τον κατάλογο ενεργών και κατεχόντων Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης σωματείων της, ώστε η διασταύρωση των στοιχείων να γίνει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και τα χρήματα της έκτακτης επιχορήγησης στα σωματεία να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ότι αφορά στις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες, ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τον ογκώδη φάκελο με προτάσεις και παρατηρήσεις των αθλητικών φορέων, μετά την ανοικτή πρόσκληση του Υφυπουργείου πριν από μερικούς μήνες.
Συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα Ομάδα Εργασίας με στελέχη της ΕΟΕ και του Υφυπουργείου για επεξεργασία διατάξεων και ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, για να συζητήσει λεπτομερέστερα επί των αλλαγών που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το οποίο θα ρυθμίζει ακόμα θέματα του καταστατικού της ΕΟΕ και τη λειτουργία της πλατφόρμας Macolin.

Μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν 3ωρης συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, επισήμανε:

«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό, τον γγΑ, όπως και τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Ακούσαμε με ικανοποίηση ότι έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν στα ζητήματα περί ντόπινγκ. Η χώρα μας κινδύνευε να αποκλειστεί και με χαρά μάθαμε ότι έχει προχωρήσει το νομικό πλαίσιο και από την άλλη πλευρά έχουν εξασφαλιστεί και οι πόροι, ώστε να διεξάγονται πολλά τεστ, που πρέπει να γίνονται στους αθλητές μας, να μη επιβαρύνονται οι Ομοσπονδίες και να έχουμε διαφάνεια και καθαρό αθλητισμό, που όλοι επιδιώκουμε.
Συνεννοηθήκαμε και πληροφορηθήκαμε πολλά για θέματα που αφορούν στις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις. Πολλές ήταν παραμελημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ξαναβρούν τρόπο να λειτουργήσουν. Όπως τα Λιόσια, που θα υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα (της ΚΑΕ ΑΕΚ) με τις αθλητικές Ομοσπονδίες, το ΟΑΚΑ που εκσυγχρονίζεται και φιλοξενεί πάρα πολλές Ομοσπονδίες και πολλές άλλες εγκαταστάσεις που σταδιακά θα δοθούν στον αθλητισμό, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Στη συνέχεια μιλήσαμε και για το Μητρώο αθλητικών Σωματείων, καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει αυτό το Μητρώο, διότι σε αυτά τα σωματεία θα δοθεί και οικονομική ενίσχυση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που την έχουν ανάγκη και είναι πολλά τα χρόνια που τα σωματεία δεν έχουν λάβει τέτοιου είδους ενίσχυση.

Και, βέβαια, επικεντρωθήκαμε και στο επίμαχο θέμα που είναι αυτό των εκλογικών διαδικασιών, τον εκλογικό νόμο που θα έρθει. Δεν είναι ακόμα έτοιμος και βεβαίως θα τοποθετηθούμε όταν θα ετοιμαστεί. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα έρθει ο ίδιος στην Ολομέλεια να μας τον παρουσιάσει. Να εκφράσουμε και εμείς τις απόψεις μας και νομίζω, σε ένα πνεύμα που όλοι θέλουν διαφάνεια χωρίς δικαστικές εμπλοκές, θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προχωρήσουν και οι Ομοσπονδίες να κάνουν τις εκλογές τους με τα σωστά σωματεία και μετά από εκεί και πέρα η δημοκρατία θα κερδίσει.

Οι Ομοσπονδίες καλούνται να κάνουν αυτό που πρέπει για το καλό του αθλήματος τους και όλοι μαζί να ενδιαφερθούμε για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας με τον Υπουργό και ο καθένας θα βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μόνος του ο Υπουργός. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και αυτό θα κάνουμε. Είμαστε στη διάθεσή του για να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

«Υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τους παρουσιάσαμε τον νέο Οργανισμό για το ντόπινγκ, τον ΕΟΚΑΝ, που αντικαθιστά το ΕΣΚΑΝ. Το πως εμείς τον οραματιζόμαστε, πως τον σχεδιάζουμε και ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτών. Χάρηκα διότι υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση για το θέμα αυτό, που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Τόσο ο γγΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, νυν ΕΟΚΑΝ, έχουν δουλέψει με τους συνεργάτες τους για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα αποδεκτό από όλους.

Επίσης, παρουσιάσαμε το πλάνο των κινήσεων που έχουμε ήδη κάνει και προγραμματίζουμε να κάνουμε σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Μια πονεμένη ιστορία, καθώς επί σειρά ετών οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, π.χ. δείτε το ΟΑΚΑ, είναι παρατημένες και παραμελημένες. Είμαστε εδώ με διοικήσεις που παλεύουν και καθημερινά νοικοκυρεύουν και βελτιώνουν τόσο τις εγκαταστάσεις όσο φυσικά και τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Παρουσιάσαμε, επιπλέον, το πλάνο των ενεργειών που έχουμε κάνει για την Παιανία, το Ολυμπιακό Χωριό, το Σχιστό, το Σκοπευτήριο στον Βύρωνα, φυσικά το ΟΑΚΑ, τον Άγιο Κοσμά και συνεχίζουμε.
Προχωρήσαμε τη συζήτηση και για το θέμα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Ξεκαθαρίσαμε ότι η πλατφόρμα δεν κλείνει και γι’ αυτό παρακαλούμε όλα τα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν στην προεγγραφή και να προσκομίσουν όσα δικαιολογητικά απαιτούνται, ούτως ώστε να έχουν πλέον την νομιμοποίηση, να λειτουργούν σωστά και με διαφάνεια. Σε αυτό συμφώνησαν άπαντες.

Συμφωνήσαμε και σε κάτι ακόμα, το οποίο επίσης με χαροποίησε: Να παρακινήσει η ΕΟΕ και τις Ομοσπονδίες, που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, να προσκομίσουν τις λίστες των ενεργών σωματείων που έχουν και την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, έτσι ώστε να γίνει και ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ και το Μητρώο να είναι πολύ πιο γρήγορα έτοιμο, αν και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ρυθμός είναι πολύ ικανοποιητικός. Έχουν προεγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία και πλέον συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου τους από τις υπηρεσίες μας.
Συζητήσαμε και για τον νέο αθλητικό νόμο, τις διαδικασίες στις εκλογές του φθινοπώρου. Είναι σαφές ότι το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δηλαδή την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους, την ορίζουν οι Ομοσπονδίες, Τον τρόπο, όμως, το γενικό πλαίσιο το ορίζει το Υπουργείο, ενώ κάποιες λεπτομέρειές τους ορίζονται όπως τα κατασταστικά τους προβλέπουν.

Είναι αρκετά ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοικτά, ωστόσο, υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας, τόσο με τον κ. Καπράλο όσο και με όλα τα στελέχη της ΕΟΕ τα οποία βρέθηκαν σήμερα εδώ.
Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Πολλά από αυτά που συζητήσαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει 4 μήνες πριν με υπομνήματα, με παρατηρήσεις, με προτάσεις επί του υφισταμένου αθλητικού Νόμου και με αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να υπάρξει ανανέωση στο αθλητικό στερέωμα.

Σήμερα αυτή η διαβούλευση συνεχίστηκε και με την αντιπροσωπεία της ΕΟΕ. Όσο βρίσκουμε σημεία επαφής, τόσο πιο αποτελεσματικός και πιο ειλικρινής είναι ο διάλογος μεταξύ μας και τόσο πιο χρήσιμος και άμεσα εφαρμόσιμος θα είναι ο νέος αθλητικός νόμος.

Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της ΕΟΕ, τον πρόεδρο και όλη την αθλητική οικογένεια, διότι έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα ώστε να επανέλθει ο αθλητισμός στην κανονικότητα.
Έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες όλα τα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί και βέβαια έχουμε ήδη παρακολουθήσει αγώνες από την τηλεόραση. Το επόμενο στάδιο είναι να απολαύσουμε αγώνες με φιλάθλους στις κερκίδες. Είναι το αμέσως μεγάλο στοίχημα, όπου και εκεί χρειάζεται ειλικρινή προσπάθεια και από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τη διοργανώτρια αρχή, την πολιτική ηγεσία και βεβαίως την υγειονομική οικογένεια, τους επιστήμονες που απαρτίζουν την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αυγενάκης: «Οι αθλητές να αναδείξουν την αξία του εμβολιασμού»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο της αθλητικής μεταρρύθμισης

Πρόσκληση Αυγενάκη στους εκπροσώπους αθλητών στα Δ.Σ. ομοσπονδιών, για διάλογο στο ζήτημα των παροχών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή FIFA και UEFA σε Αυγενάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΚ, ΕΟΠΕ, ΚΟΕ, ΟΧΕ χαιρετίζουν σε κοινή ανακοίνωση τις εξαγγελίες Αυγενάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ράλι Ακρόπολις: Άπιαστος ο Ροβάνπερα, αυξάνει τη διαφορά του από Οζιέ και Τάνακ – Διεκόπη η ειδική στο Ελευθεροχώρι λόγω θεατών

Λάμπρος Κατσαρός

Αυγενάκης για Ράλι Ακρόπολις: «Ξαναδώσαμε την Ελλάδα στον κόσμο»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ράλι Ακρόπολις: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυγενάκης στη Βουλή: Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους δεν καταργούνται, αναμορφώνονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom