Ελεύθερος Τύπος
SPORTS

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Για τις 25 Φεβρουαρίου πάει η υπογραφή του μνημονίου κυβέρνησης με FIFA-UEFA

Η UEFA έθεσε διορία ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων ως τις 25/5

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο τέλος Φεβρουαρίου πέφτουν οι υπογραφές για το ποδοσφαιρικό Μνημόνιο και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εντός του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 25 του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και να πέσουν οι υπογραφές για το περίφημο «Μνημόνιο» για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,  αύριο Δευτέρα, θα βρεθεί και πάλι στην Ελβετία, αυτή τη φορά για να συναντήσει αξιωματούχους της FIFA, μετά τα ραντεβού που είχε στη Νιόν με στελέχη της UEFA.

Ο κ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένα, θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Έμιλι Σο και τεχνικά κλιμάκια για θέματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, με νέες του δηλώσεις, αυτή τη φορά στον «Ant1», υποστήριξε ότι μεταξύ της Κυβέρνησης και της UEFA υπάρχει συμφωνία «στο υψηλότερο επίπεδο», για το συνυποσχετικό που θα υπογραφεί και το οποίο μεταξύ άλλων θα αφορά θέματα Αλλά και τη διαιτησία. Με τον υπουργό Επικρατείας να επαναλαμβάνει πως η διαιτησία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη

Για τις συναντήσεις με την UEFA: «Υπάρχουν πάρα πολλές προσδοκίες για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την UEFA, στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό μεταξύ της κυβέρνησης και της UEFA. Κατά τρόπο ώστε η UEFA να παρέχει τεχνογνωσία, με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν όλους τους πυλώνες του ποδοσφαίρου. Δηλαδή τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, το κομμάτι της βίας, τη χειραγώγησης των αγώνων. Όλα τα κομμάτια που είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης και της διαιτησίας.

Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί μέσω του συνυποσχετικού ότι θα εντάξει μέσα στην ελληνική έννομη τάξη όλες τις προτάσεις της UEFA και επιπλέον θα υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες η κύρωση που θα επιβάλλεται θα είναι η αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι χαρούμενος που η UEFA διέκρινε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους μιας κυβέρνησης, αλλά και σοβαρότητα στα πράγματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις.

Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο διολισθαίνει σοβαρά, έχει περιέλθει σε μια σχετική ανυποληψία. Τα οικονομικά του μεγέθη είναι χαμηλά, οι αθλητικές επιδόσεις επίσης είναι στην κατιούσα. Νομίζω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι μία επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου έτσι ώστε να καταστεί από ένα περιορισμένο οπαδικό θέαμα σε ένα ευρύτερο αθλητικό και κοινωνικό προϊόν. Να σταματήσει ο μισαλλόδοξος λόγος και η βία, η οποία εκπορεύεται εν πολλοίς και από τα διοικητικά κέντρα των ομάδων. Να υπάρχει μία ακέραιη και αμερόληπτη διαιτησία, η οποία όμως θα είναι ανεξάρτητη και εν τέλει να υπάρχουν οι θεσμοί εκείνοι που δεν θα εξαρτώνται από τα πρόσωπα. Να είναι τέτοιας έντασης θεσμοί, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως αντίβαρα σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να διατρήσει το σύστημα και να χειραγωγήσει το ποδοσφαιρικό προϊόν».

Για τα ονόματα του Νικολαΐδη, του Κατσουράνη, του Καραγκούνη, του Χαριστέα και του Μπασινά που έχουν ακουστεί για την επόμενη μέρα: «Θα ήταν ευχής έργον τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι ευρύτερης αποδοχής και να έχουν έναν προσανατολισμό, ο οποίος θα είναι περισσότερο επιχειρηματικός και λιγότερο ποδοσφαιρικός. Δηλαδή να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε το ποδόσφαιρο και στη γνήσια επιχειρηματική του διάσταση. Διότι όταν το ποδόσφαιρο πηγαίνει καλά, πηγαίνει για όλες τις ομάδες αλλά και για την κοινωνία. Σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Νομίζω απηχούν μια ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα και υποδείγματα για τις νεότερες γενιές. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο νομίζω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στις ποδοσφαιρικές ζυμώσεις που θα υπάρξουν την επόμενη μέρα»

Για τη συνάντηση με αξιωματούχους της FIFA: «Θα πάω εγώ στην έδρα της FIFA για να μεταφέρω την πρόσκληση του πρωθυπουργού, για να έχουμε εδώ τον πρόεδρο Ινφαντίνο για ανάλογες διεργασίες και για την υπογραφή ενδεχομένως του συμφωνητικού για περαιτέρω τεχνική βοήθεια. Εκείνο που θέλω να ελπίζω είναι ότι θα επιδειχθεί σύνεση εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο του ποδοσφαίρου, ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία».

Προτεινόμενα για εσάς

Γεραπετρίτης: Να αγρυπνούμε όλοι, ο φασισμός είναι βάκιλος που αναζητά συνθήκες να ευδοκιμήσει

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Κυβερνητικά αντίμετρα για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού συνάντηση με τον Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Οι ελαφρύνσεις είναι νέος πλούτος, δεν είναι δανεικά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Έχουμε πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεραπετρίτης: Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση δεν θα λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Ερχονται πολλαπλές δράσεις για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι