Ελεύθερος Τύπος
SPORTS

Η επιστολή Αυγενάκη για την ΕΕΑ και ο νέος «χαρτοπόλεμος» ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Super League 1: Οριστική η αφαίρεση βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή του στην εφημερίδα της Καθημερινής απάντησε στο ζήτημα της σύνθεσης της ΕΕΑ και την απόφαση που εξέδωσε η επιτροπή στο ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διέπεται από τις διατάξεις του ν.2725/1999 και όχι από τον ν. 4603/2019, καθώς δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο ΠΔ που μετατρέπει την ΕΕΑ σε ΝΠΙΔ και άρα δεν υπάρχει η υποχρέωση έγκρισης των μελών της ΕΕΑ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγενάκη:

Κύριε διευθυντά,

Στην Καθημερινή της Κυριακής (2/2) δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Η μπάλα στους τεχνοκράτες», στο οποίο υπήρχε σειρά από ανακριβείς πληροφορίες αναφορικά με το πρόσωπό μου, καθώς και την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ειδικότερα, σας ενημερώνω ότι:

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διέπεται από τις διατάξεις του ν.2725/1999 και όχι από τον ν. 4603/2019, καθώς δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο ΠΔ που μετατρέπει την ΕΕΑ σε ΝΠΙΔ και άρα δεν υπάρχει η υποχρέωση έγκρισης των μελών της ΕΕΑ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΕΕΑ ήταν ακέφαλη, καθώς ο Πρόεδρός της, Στ. Στεφανόπουλος είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.

Με Υ.Α. (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 05/08/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο πρώην δικαστικός, κ. Ν. Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού.

Επιπλέον, το τακτικό μέλος, Γ. Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δ. Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθ. Παν/μίου Πειραιά, Ν. Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πειραιά, Αρ. Σινανιώτη με την Υ.Α. (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019), οι οποίοι δεν ήταν οι μόνοι στους οποίους απευθυνθήκαμε. Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του ν. 2725/1999, που ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου και η θέση αυτή είναι αμισθί. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου παραμένουν ακόμη και σήμερα όπως είχαν οριστεί από του κ.κ. Βασιλειάδη και Κοντονή.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχω προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα του ποδοσφαίρου κι, εν γένει, του αθλητισμού, οι οποίες εν πολλοίς έθιξαν πολλά συμφέροντα:

Τέθηκαν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των προ-συνεννοημένων αγώνων, κυρώνοντας τη Σύμβαση Μακόλιν, η οποία ήταν για 4,5 χρόνια σε αδράνεια, και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η εθνική πλατφόρμα για την καταχώριση, διερεύνηση κα διαλεύκανσή τους,

Εισήχθη το σύστημα “ΧΙΛΩΝ” για τη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, όπου με μετρήσιμα στοιχεία, με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης θα διανέμεται στο εξής η κρατική επιχορήγηση από τη ΓΓΑ,

Θέσαμε όριο στις θητείες στα προεδρεία των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας μας δημιουργώντας ένα πλαίσιο διοικητικής ανανέωσης κατά των χρόνιων κατεστημένων και παθογενειών,

Διενεργήθηκαν έλεγχοι από Ορκωτούς Λογιστές σε αθλητικές ομοσπονδίες και συνεχίζονται,

Θέσαμε σε προτεραιότητα τη νόμιμη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων καθώς ελάχιστες (9 στον αριθμό) λειτουργούν με όσα ορίζει ο νόμος. Ενημερώσαμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και σφραγίσματα. Παράλληλα, καλέσαμε τις ΠΑΕ να προχωρήσουμε σε ένα νέο, ευρωπαϊκό, θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων στη χώρα μας,

Ανακοινώθηκε δημόσια (παρουσία ανώτατων στελεχών των FIFA/UEFA) η πρόθεση αλλαγής του πλαισίου εκλογών στην ΕΠΟ, όπου αντί για έλεγχο των λίγων εκλεκτόρων με «βαλίτσες και φουσκωτούς», όπως χαρακτηριστικά έχει επικρατήσει, να γίνονται εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, από τη βάση της ποδοσφαιρικής κοινότητας.

Κατόπιν όλων αυτών, και μετά την επικοινωνία μου με συντάκτη σας, περίμενα ότι θα υπάρξει σχετική διόρθωση. Επειδή θεωρώ ότι το δημοσίευμα δεν αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα, ζητώ δια της παρούσης, να δημοσιευθεί η εν λόγω επιστολή για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Όχι μόνο ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και ως επί χρόνια αναγνώστης της Καθημερινής, επιζητώ την εποικοδομητική κριτική, αλλά όταν αυτή προέρχεται μετά από επιβεβαιωμένες πληροφορίες και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία.

Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ 

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται στον υφυπουργό Αθλητισμού και μέλη της ΕΕΑ.

Το κείμενο της ανακοίνωσης, που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook αναφέρει:

«Ο εντολοδόχος Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ερευνάται ποινικά για τυχόν κακουργήματα με τα μέλη της επιτροπής του, αποφάσισε να εμφανιστεί μετά από αρκετές ημέρες και αντί να παραιτηθεί, ή τουλάχιστον να απολογηθεί, για όσα έχει προκαλέσει – στο ποδόσφαιρο και τη χώρα – είχε το θράσος να υπερασπιστεί την επιτροπή την οποία έχει αποδομήσει ήδη η ίδια η κυβέρνηση!

Φυσικά πρόλαβε το Σάββατο να μην κάνει δεκτή την ενοχική παραίτηση του Βαγγέλη Μπραουδάκη, διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του (και στο παρελθόν γνωστή πένα στα “Μέσα Μαζικής Εκτέλεσης” της αλήθειας από τη συμμορία που έχει διαλύσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο), ξεχνώντας φυσικά ότι η παραίτηση είναι πράξη που δεν απαιτεί συναίνεση από το άλλο μέρος, συμμετέχοντας και οι δύο έτσι σε ένα ακόμη καλοστημένο θέατρο σκιών.

Ο Βαγγέλης Μπραουδάκης, ο οποίος λειτούργησε ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Υπουργείου Αθλητισμού- ΕΕΑ- Τζουγανάτου- ΟΣΦΠ.

Ο Βαγγέλης Μπραουδάκης που ήταν παρών στη συνάντηση 20.01.2020 περί τις 11 μμ στο γραφείο Τζουγανάτου με την Λίνα Σουλούκου και τον Ιωάννη Χατζησαββάογλου (στελέχη του ΟΣΦΠ) και φυσικά τον ίδιο τον Τζουγανάτο. Ο τελευταίος έχοντας μαγικές ικανότητες, κατάφερε να γράψει γνωμοδότηση 50 σελίδων σε 2 μέρες σε μια υπόθεση που το σκεπτικό της αγνοείται εδώ και 10 μέρες – και δεν μας επιτρέπει να ενημερωθούμε με πόσες χιλιάδες ψέματα πείστηκαν, για να πάρουν αυτή την απόφαση.

Θα ζητήσουμε επίσημα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ανοίξει τα τηλέφωνα και του Βαγγέλη Μπραουδάκη- μεταξύ άλλων- και να εξετάσει πού βρισκόταν στις 20.01.2020 περί τις 11 μμ μέσω των κεραιών τηλεφώνων, αφού πλέον εντάσσεται και αυτός σε όσους θα μηνυθούν για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία (ο πρώην εργοδότης του ξέρει, ας τον ρωτήσει) όπως και παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει να έχουν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες λόγους ώστε να παραμένουν στη θέση τους όλοι αυτοί οι συμμορίτες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες σταγόνες πάντως, δεν είναι βροχής.

ΥΓ: Κύριε αξιότιμε ηθικέ Υπουργέ Αθλητισμού έχετε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι ο γιος του Τζουλάκη είναι κουμπάρος με τον αδερφό σας;»

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού 

Η διαμάχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζεται. Οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν σε καταγγελία στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα κατά του «Δικεφάλου του βορρά» και του Διευθύνοντα Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, κ. Χρυσόστομου (Μάκη) Γκαγκάτση, για παράβαση του πειθαρχικού κώδικα και του καταστατικού της ΕΠΟ στις τοποθετήσεις του στην εκπομπή “Δίκη” της 21ης Ιανουαρίου 2020.

Η καταγγελία η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει «οι τοποθετήσεις, ξεκάθαρα πολιτικές και αφορώσες ακόμα και την «εθνική συνοχή της χώρας» την οποία ο κ. Γκαγκάτσης ευθέως έθεσε εν αμφιβόλω, συνιστούν ευθεία παραβίαση τόσο του άρθρου 3 παρ. 1  Καταστατικού της Ε.Π.Ο. (από το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 13 αυτού καταλαμβάνονται τόσο ο κ. Γκαγκάτσης προσωπικά ως Αξιωματούχος όσο και η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. την οποία εκπροσωπεί και δεσμεύει) που ορίζει ότι «Η Ε.Π.Ο. είναι ουδέτερη αναφορικά με θέματα πολιτικής και θρησκείας» , όσο και από το άρθρο 4 παρ. 2 του Καταστατικού της F.I.F.A.  (που έχει δεσμευτικό περιεχόμενο και στο εσωτερικό της Ε.Π.Ο. σύμφωνα με τα άρθρα 2,10 και 13 του Καταστατικού της ΕΠΟ) που ορίζει ότι «Η FIFA παραμένει ουδέτερη σε θέματα πολιτικής και θρησκείας».

Επειδή, σύμφωνα με το Άρθρο 25 του Π.Κ. ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την άσκηση δίωξης για παράβαση διατάξεων του Καταστατικού ή των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και να παραπέμπει τους παραβάτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα στις αρμόδιες επιτροπές (της κατά περίπτωση διοργανώτριας ή της Ε.Π.Ο.) για πειθαρχικά αδικήματα, που δεν αναφέρονται σε φύλλο αγώνα και περιήλθαν στην γνώση του, από γνώση του για γεγονότα ή δηλώσεις που καλύπτονται από τα Μ.Μ.Ε. (αρ. 25 παρ.1.iii) και στοιχειοθετημένες επώνυμες καταγγελίες (αρ. 25 παρ.1.iv)  εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα της γνωστοποίησης ή καταγγελίας.

Επειδή, έχουν παρέλθει πλέον των δέκα (10) ημερών από την ως άνω συνέντευξη με το ξεκάθαρα δυσφημιστικό και υβριστικό για πρόσωπα και ομάδες – αλλά και εξαιρετικά πολιτικό ως προς τη στόχευσή της – περιεχόμενο, η οποία έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα και αναπαρήχθη από όλα τα μέσα ενημέρωσης , παραδοσιακά και ηλεκτρονικά. Ωστόσο η Υπηρεσία σας ουδέν έχει πράξει έως σήμερα, ιδίως δεν έχει προβεί σε καμία έως σήμερα πειθαρχική δίωξη κατά του Χ. Γκαγκάτση και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τις ως άνω πειθαρχικά ελεγκτέες πράξεις τους.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε όπως προβείτε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του καταγγελλόμενου φυσικού προσώπου και της ΠΑΕ που νόμιμα εκπροσωπεί, για τα αδικήματα του αρ. 20Α του ΠΚ/ΕΠΟ,  επιφυλασσόμαστε δε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας  ενώπιον και κάθε άλλης αρμόδιας δικαστικής και εισαγγελικής αρχής για κάθε βλάβη που έχει υποστεί η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από το περιεχόμενο των ως άνω δηλώσεων και την αναπαραγωγή τους, ιδίως δε επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας για κάθε παράλειψη των υπαλλήλων ή/και οργάνων της ΕΠΟ, η οποία σε κάθε περίπτωση μας προκαλεί ανυπολόγιστη θετική και αποθετική ζημιά».

Προτεινόμενα για εσάς

Φημολογία για συμφωνία του Κώστα Σλούκα με τον Ολυμπιακό

Ανδρέας Ντίνης

Θλίψη στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο Μπάμπης Τσιλιγγιρίδης

Ανδρέας Ντίνης

Χαροπαλεύει η κολυμβήτρια που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από πισίνα – Εκτάκτως στην Κρήτη ο Αυγενάκης

Ανδρέας Ντίνης

«Ποιος έχασε την ντροπή μπας και την βρουν;» – Σφοδρή επίθεση Αυγενάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχορηγήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Στο «Μολινό» η ρεβάνς της Γουλβς με Ολυμπιακό για το Europa League

Ανδρέας Ντίνης

Mundo Deportivo: Η Μπαρτσελόνα «μονομάχησε με τον Ολυμπιακό και ο Καλάθης πάει Βαρκελώνη!

Μιχάλης Μάρδας

Σοκ στον ΠΑΟΚ: «Τέλος» η σεζόν για τον Αουγκούστο

Μιχάλης Μάρδας

Basket League: Οριστικά εκτός Α1 ο Ολυμπιακός!

Ανδρέας Ντίνης

Γουλβς προς UEFA: Στο «Μολινό» η ρεβάνς με Ολυμπιακό

Ανδρέας Ντίνης