Ελεύθερος Τύπος
SPORTS

Η Ολυμπιακή ομάδα του Κατάρ έψαχνε αθλητές, και τους βρήκε σε 17 άλλες χώρες

Ο Μάρκο Μπαγκάριτς μπορεί να είναι Κροάτης, παρ’ όλα αυτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δε φοράει τα κοκκινάλευκα της χώρας του, αλλά τα χρώματα του κράτους του Κατάρ.

Ο Μπαγκάριτς, μαζί με 22 άλλους αθλητές στην Ολυμπιακή εκπροσώπηση του Κατάρ, δεν έχει γεννηθεί στο κράτος της Μέσης Ανατολής. Αντιθέτως, ο αθλητής έχει «στρατολογηθεί» από το Κατάρ έτσι ώστε η χώρα να έχει φέτος μια δυνατή εκπροσώπηση στη Βραζιλία.

«Και τι μπορώ να κάνω,» είπε ο Μπαγκάριτς στα διεθνή μέσα. «Το Κατάρ μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι το όνειρο κάθε αθλητή.»

Το σχέδιο του Κατάρ φαίνεται να δουλεύει, αφού στη φετινή διοργάνωση η ομάδα της αποτελείται από 39 αθλητές, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά, οι οποίοι είναι από 17 χώρες και πέντε ηπείρους.

Καθώς το Κατάρ είναι χώρα που αποτελείται κυρίως από μετανάστες οι οποίοι μετακομίζουν εκεί για να βρουν δουλειά, η αθλητική της ανάπτυξη δείχνει να αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό.

«Το Κατάρ δημιούργησε μια ψεύτικη ομάδα,» είπε ο διαιτητής Κρίστερ Αλ στη Sunday Telegraph του Λονδίνου. «Χρησιμοποιούν αθλητές δίχως κανέναν εμφανή δεσμό με τη χώρα και τους διώχνουν αν δε συμβάλουν με κάποιο μετάλλιο ή πρόκριση. Έχουν γίνει μια all-star ομάδα.»

Ωστόσο, το Κατάρ «παίζει» εντός του νόμου. Το κράτος δίνει υπηκοότητα σε αθλητές με μέτρα που ταιριάζουν στη νομοθεσία του, ενώ οι κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απλώς ζητούν από τους αθλητές να μείνουν εκτός διεθνών διαγωνισμών για τρία χρόνια προτού εκπροσωπήσουν μια άλλη χώρα.

Αυτή η παράκαμψη χρησιμοποιείται σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με πολλές χώρες να στρατολογούν αθλητές για τον ίδιο κερδοφόρο σκοπό.

Η χρήση ξένων αθλητών από το Κατάρ φαίνεται να είναι παρ’ όλα αυτά και η πιο αυθάδης, καθώς στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι η πρώτη φορά που μαρτυρείται αυτό το περιστατικό. Στους Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, ολόκληρη η ομάδα άρσης βαρών του Κατάρ ήταν από τη Βουλγαρία.

Παρόλο που μερικοί ίσως δουν τις αθλητικές φιλοδοξίες του Κατάρ ως ένα τρόπο για να βγάλει λεφτά η χώρα, πολλοί αθλητές επωφελούνται από τους προβολείς που δε θα είχαν τη δυνατότητα να στρέψουν πάνω τους μέσω της δικής τους χώρας.

«Μου ζήτησαν να τους στείλω το διαβατήριο μου και μου έδωσαν πέρασμα στο Κατάρ,» είπε ο Νιγηριανός αθλητής του στίβου Φέμι Ογκουνόντε, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το Κατάρ το 2008 στο Πεκίνο. «Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία, καθώς έγινα ένας Νιγηριανός από το Κατάρ.»

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κατάρ φέτος αγωνίζεται για το πρώτο του χρυσό μετάλλιο ως έθνος.

Προτεινόμενα για εσάς

Μόνο θεατές από την Κίνα θα γίνονται δεκτοί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Μαρίνα Μπενέκου

Εργοτάξιο εδώ και 5 χρόνια η νέα πρεσβεία του Κατάρ: Τι λέει στον Ε.Τ. ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκλειστικό: Συμφωνία Άγκυρας – Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Λάμπρος Κατσαρός

«Anatolian Eagle 2021»: Προβληματίζει η παρουσία Τούρκων στα Rafale του Κατάρ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βραζιλία: Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε μοτοπορεία στο Ρίο, με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο επικεφαλής

Μαρίνα Μπενέκου

Forbes: Ποια πόλη «συγκέντρωσε» τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, κατά το περασμένο έτος

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Μικρό το ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριο, αλλά δεν το έχουμε αποκλείσει ακόμη, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Μαρίνα Μπενέκου

Τοξική αμμοθύελλα «σαρώνει» το Πεκίνο- Ο ουρανός έγινε κίτρινος και ο ήλιος μπλε

Μαρίνα Μπενέκου

Μουντιάλ: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τη FIFA να αναλάβει τις ευθύνες της για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα γήπεδα του Κατάρ

Δημήτρης Ντόγκας