ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
SPORTS

Ποιος είναι ο άνδρας που άναψε το βωμό στην τελετή έναρξης του Ρίο

Ο Vanderlei Cordeiro de Lima δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει τη «χρυσή» ολυμπιακή του στιγμή αν και έφτασε τόσο κοντά πριν από 12 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Πάντως εχθές, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ο άνθρωπος αυτός ίσως και να πλησίασε κοντά στον να νιώσει όσα του στέρησε η μοίρα.

rio-flame-1000

Ο Cordeiro de Lima, ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 ήταν ο άνθρωπος που επέλεξαν οι διοργανωτές για να ανάψει στη φλόγα στο θρυλικό Μαρακανά αντί του φαβορί Πελέ το όνομα του οποίου ακουγόταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

https://www.youtube.com/watch?v=g7GBcRy56iw

Η συγκλονιστική ιστορία του

Η ιστορία του Vanderlei Cordeiro de Lima πριν από 12 χρόνια είχε συγκλονίσει τον πλανήτη. Ο Βραζιλιάνος μαραθωνοδρόμος είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Κανένας δεν τον θεωρούσε φαβορί. Ο μόνος που πίστεψε ότι μπορούσε να τα καταφέρει ήταν εκείνος. Και η αλήθεια είναι πως θα το έκανε. Μόνο που η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον.

Μόλις τέσσερα μίλια πριν από τον τερματισμό ο de Lima είδε το όνειρό του για το χρυσό μετάλλιο να γίνεται εφιάλτης. Ενας μεθυσμένος ιερέας ο Cornelius Horan μπήκε στον δρόμο του, τον έσπρωξε και του στέρησε την κορυφή. Ο ίδιος άνδρας είχε διακόψει το βρετανικό Grand Prix μία χρονιά νωρίτερα.

Ο Βραζιλιάνος αθλητής όμως δεν το έβαλε κάτω. Αν και δεν κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Ιταλό Stefano Baldini και τον Αμερικανό Meb Keflazeghi.

i-triti-thesi-1000

Ο de Lima από τότε δεν αγωνίστηκε ξανά σε Ολυμπιακούς αγώνες ενώ σύμφωνα με το Sports Illustrated, απέρριψε πολλές χορηγίες. Ο Βραζιλιάνος αθλητής του μπιτς βόλεϊ και «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, Emanuel Rego προσπάθησε να χαρίσει στον Lima το χρυσό του μετάλλιο, μπροστά στις κάμερες, αλλά ο εκείνος απέρριψε την προσφορά του.

Το ήθος και την αξία του αναγνώρισε και ο Meb Keflazeghi, ο Αμερικανός τερμάτισε μπροστά του στην Αθήνα. «Είναι τόσο ταιριαστό να επιλεγεί αυτός για τη συγκεκριμένη τιμή. Ενσαρκώνει το πνεύμα της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών αγώνων», είχε πει.

flame-5-1000

flame-2-1000

flame-4-1000

flame-3-1000

flame-1-1000

flame-1000

Προτεινόμενα για εσάς

Ξεκάθαρος ο πρόεδρος της ΔΟΕ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά»

Tinad

Εθνική πόλο γυναικών: Έτοιμη να σφραγίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 12 χρόνια

Δημήτρης Ντόγκας

Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας: «Είμαστε αποφασισμένοι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

Δημήτρης Ντόγκας

Πληροφορία-«βόμβα»: Την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

Μιχάλης Μάρδας

Πρόεδρος ΔΟΕ για Ολυμπιακούς Αγώνες: «Δεν υπάρχει Plan Β, πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν 23 Ιουλίου»

Δημήτρης Ντόγκας

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Ο κίνδυνος της διοργάνωσης είναι μεγαλύτερος από πέρυσι» υποστηρίζει ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ιουάτα

Δημήτρης Ντόγκας

Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρώτη φορά και υπουργός της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν αποκλείει αναβολή

Δημήτρης Ντόγκας

Νινάμι: Δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες- Η δήλωση βόμβα του επιχειρηματία και συμβούλου του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Δημήτρης Ντόγκας

Ιαπωνία: Ακύρωση ή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θέλουν οι οκτώ στους 10 πολίτες

Δημήτρης Ντόγκας