Ελεύθερος Τύπος
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πόσο καλά θυμάσαι το Donnie Darko;

Η ταινία Donnie Darko του Ρίτσαρντ Κέλι κλείνει 18 χρόνια. Είναι η μοναδική στο είδος της που καταφέρνει να συνδυάσει ένα κράμα από θρίλερ και μπλακ χιούμορ με τεράστια επιτυχία, δίνοντας παράλληλα μηνύματα για την συντηρητική κοινωνία της Αμερικής.

Γράφει ο Άρης Σώζος

Με αφορμή τα 18 χρόνια ζωής της και για το γεγονός ότι κατέστησε τον Τζέικ Γκίλενχααλ στο προσκήνιο, παρουσιάζουμε τα 10 πιο ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνώριζες γι’ αυτή.

O Τζέικ Γκίλενχααλ, θέλοντας να δώσει έμφαση στον αλλοπρόσαλλο και περίεργο ρόλο του, επέλεξε να προσπαθεί να μην ανοιγοκλείνει καθόλου τα μάτια του. Η στα΄ση αυτή έδινε πιο τρομαχτική όψη στον χαρακτήρα του.

Στη σκηνή όπου ο Ντόνι μιλάει με τον ψυχοθεραπευτή του για τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, το αρχικό σενάριο ήθελε να αναφέρεται ως πρόσωπο η Αλίσα Μιλάνο. Όταν η τελευταία απείλησε με μήνυση, τελικά επέλεξαν να αναφερθεί το όνομα της Κριστίνα Άπλγκεϊτ.

Παρότι η Μάγκι Γκίλενχααλ είχε κάνει πολύ λίγες εμφανίσεις σε ταινίες εκείνη την εποχήμ, πήρε τον ρόλο της αδερφής του Ντόνι Ντάρκο, όταν ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι έμαθε  πως δεν φοβήθηκε σε μία σκηνή (σ.σ.: στο Cecil B. Demented) να πιει τα ίδια της τα ούρα! Και αυτή η λεπτομέρεια ήταν τελικά που της χάρισε τον ρόλο.

Εκτός από τον Γκίλενχααλ, ο Κέλι σκεφτόταν για τον ρόλο τον Βινς Βον και τον Μαρκ ΓΟυόλμπεργκ. Ο πρώτος αρνήθηκε επειδή πίστευε πως ήταν μεγάλος για τον ρόλο και ο δεύτερος επειδή είχε βγάλει επιχείλιο έρπητα.

Ο Πάτρικ Σουέιζι έβγαλε όλη την ταινία με ρούχα τα οποία φορούσε στα 80s.

Στη σκηνή που η Κάρεν Πόμεροϊ (Ντρου Μπάριμορ) συζητάει με τους μαθητές της  για το Destructors  και τα γεγονότα που γίνονται την ίδια στιγμή στον αληθινό κόσμο και το παράλληλο σύμπαν είναι  βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γκράχαμ Γκριν. Όταν ο Φρανκ λέει στον Ντόνι πως ο κόσμος θα τελειώσει  στις 2 Οκτωβρίου, είναι επειδή την ίδια μέρα είχε τα γενέθλιά του και ο Γκράχαμ Γκριν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κέλι, ο άνθρωπος με την κόκκινη φόρμα γυμναστικής, είναι πράκτορας της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας ο οποίος προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβαινε με την μηχανή του τζετ.

Η ταινία έχει ψηφιστεί ως η  5η αγαπημένη στην Αυστραλία και ως η 2η αγαπημένη στη Σουηδία.

Οι παραγωγοί είχαν προτείνει ρόλο και στην Μάρα Γουίλσον (το κοριτσάκι από το Ματίλντα). Απέρριψε την πρόταση επειδή βρήκε πάρα πολύ ενοχλητικό το σενάριο.

Θέλοντας να προκαλέσει την κοινή γνώμη στην Αμερική, ο Ρίτσαρντ Κέλι φροντίζει ο Ντόνι Ντάρκο να ασχολείται ως επί το πλείστον με κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ και προγαμιαίο σεξ.