ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Radio Plays: Το θέατρο επιστρέφει στο ραδιόφωνο – Οι πέντε πρώτες παραστάσεις

Ξένια Στούκα

Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, το θέατρο βρίσκει τον πιο «ζωντανό» τρόπο να εκμηδενίσει τις αποστάσεις…

Δύο κορυφαίοι θεσμοί της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προτείνουν μεταδόσεις παραστάσεων μέσω Διαδικτύου και ραδιοφώνου αντίστοιχα.

Το «Εθνικό» ξεκινά ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις από τις Σκηνές του. H πρώτη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο θα γίνει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου με την παράσταση «Σ’ εσάς που με ακούτε», της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά, απευθείας από τη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», στις 20:30. Θα ακολουθήσουν οι: «Η κυρία του Μαξίμ», «Φεγγάρι από χαρτί» και «Παίζοντας το θύμα».

Από τις 8 Δεκεμβρίου

Το εμβληματικό ραδιοφωνικό θέατρο επιστρέφει ύστερα από πολλές δεκαετίες. Συνθέτοντας τη σκηνική πράξη με τη μοναχική ακρόαση και τον θεατρικό λόγο με τη φωνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ επαναφέρει «το θέατρο στο ραδιόφωνο», που έχει την αρετή να υπερβαίνει περιορισμούς τόπου και χρόνου.

Από τις 8 Δεκεμβρίου ξεκινάει το Radio Plays, μια ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου. Πέντε δημιουργοί αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία ραδιοφωνικών έργων, βασισμένων σε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία ζωντανεύουν φωνές αγαπημένων ηθοποιών. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής τζαζ σκηνής ερμηνεύουν συνθέσεις ειδικά γραμμένες για τα έργα αυτά.

«Μετεξελίσσοντας την παράδοση του ραδιοφωνικού θεάτρου, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε έναν κύκλο έργων που στηρίζονται στην αστυνομική λογοτεχνία, υπό τον ήχο της τζαζ», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, και επισημαίνει τη μαγεία του ακουστικού θεάτρου. Τα Radio Plays θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Τα έργα που θα μεταδοθούν είναι «Ο ξένος» της Αθηνάς Κακούρη σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, με κεντρικό ήρωα τον Αστυνόμο Γεράκη, και «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» του Φίλιππου Φιλίππου, διά χειρός Δημήτρη Καταλειφού, όπου ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης αναλαμβάνει μια υπόθεση για την αγαπημένη του Μάρθα Λύτρα.

Επιπλέον το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μέσω ραδιοφώνου τα διηγήματα «Θα σε δω στην κόλαση, γλυκιά μου» του Βασίλη Δανέλλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και «Ανθρώπινη συμπύκνωση» της Αμάντας Μιχαλοπούλου, που αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής.

Τέλος, ο Αργύρης Ξάφης αναλαμβάνει «Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» του Νεοκλή Γαλανόπουλου. Η συναρπαστική ιστορία μάς τοποθετεί σε ένα ραντεβού δύο συγγραφέων, του Ντίνου Πρωτονάριου, που ακόμα δεν έχει εκδώσει κάποιο έργο του, και του πατριάρχη της αστυνομικής λογοτεχνίας, Περικλή Δημούλη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αθήνα: Έκτακτη ενίσχυση 10,35 εκατ. στον πολιτισμό – Ποιοι φορείς θα μοιραστούν τα χρήματα

Δημήτρης Ντόγκας

«Εθνικό», ΚΠΙΣΝ, «Στέγη» και «Πορεία»: Οι παραστάσεις που «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο

Δημήτρης Ντόγκας

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ολική επαναφορά με νέες σκηνές και πρόσωπα έκπληξη

Δημήτρης Ντόγκας

Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

Μιχάλης Μάρδας

Το «Εθνικό» ετοιμάζεται για Επίδαυρο

Tinad

To Εθνικό Θέατρο….στο σπίτι μας – Οι νέες online παραστάσεις

Ανδρέας Ντίνης

Το Εθνικό Θέατρο ερχεται στον καναπέ σας… – Πώς θα συνδεθείτε

Ανδρέας Ντίνης

Ο Άνθρωπος Που Γελά: Το θέατρο σε όλη του τη δόξα στη σκηνή του Εθνικού

Στέργιος Πουλερές

Νέα θητεία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό

George Michaelides