Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μουσείο Δήμου Αθηναίων»: Η Αθήνα απόκτα το δικό της θησαυροφυλάκιο μνήμης [εικόνες]

Ξένια Στούκα

Η Ιστορία της Αθήνας «μπαίνει» σε… Μουσείο. Εκατόν ογδόντα έξι χρόνια από την επίσημη ανακήρυξή της πόλης ως πρωτεύουσας της Ελλάδας, η Αθήνα αποκτά ένα αυτόνομο κέντρο μελέτης και ανάδειξης των υλικών και άυλων θησαυρών της.

Το «Μορφωτικό Ιδρυμα του Δήμου Αθηναίων» μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στο τέλος του 2020.

«Η ιστορικότερη πόλη της Ευρώπης αποκτά επιτέλους τη δική της κυψέλη Ιστορίας. Κύρια αποστολή του Ιδρύματος είναι ο εντοπισμός, η διάσωση, η μελέτη, η προβολή και η ανάδειξη της Ιστορίας, της κληρονομιάς και της ταυτότητας της πόλης και του Δήμου Αθηναίων.

Το Ιδρυμα θα αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο γνωστών και άγνωστων, ως σήμερα, τεκμηρίων που καθόρισαν την ιστορική διαδρομή της πόλης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Ιστορικού Αρχείου Ελευθέριος Σκιαδάς, εμπνευστής αυτού του σύγχρονου και πολυεπίπεδου εγχειρήματος που ενισχύει την ταυτότητα και τη σύγχρονη εικόνα της πρωτεύουσας της χώρας μας.

Πολύτιμα κειμήλια, που βρίσκονταν σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, θα αποδοθούν πλέον σταδιακά στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας, σε ελληνικούς και διεθνείς ακαδημαϊκούς-ερευνητικούς οργανισμούς, αλλά και στους πολίτες και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Ενα θησαυροφυλάκιο μνήμης αντάξιο της ιστορίας της πόλης θα στεγαστεί στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οδό Αθηνάς και με μεθοδικά βήματα -όπως μας περιγράφει ο κ. Σκιαδάς- σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και το «Μουσείο Δήμου Αθηναίων», όπου θα φιλοξενούνται δράσεις με πρωταγωνίστρια την Ιστορία της πόλης.

«Το εμβληματικό κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου αποτελεί από μόνο του ένα μουσείο», τονίζει ο κ. Σκιαδάς, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά «όλα όσα διαδραματίστηκαν στις συνεδριάσεις και στη ζωή του αρχαιότερου δήμου της χώρας», αλλά και τεκμήρια που σκιαγραφούν τη ζωή στην πρωτεύουσα και τους ανθρώπους της. Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες των Γουναρόπουλου και Κόντογλου που κοσμούν αίθουσες του Μεγάρου.

Μια κοιτίδα πολιτισμού, πνευματικής και ιστορικής παρακαταθήκης της πρωτεύουσας θα φιλοξενείται από το τέλος του 2020 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και το σύνολο των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας αλλά και διαχειριστής της αρχειακής και πνευματικής παρακαταθήκης της Αθήνας.

«Βασικοί στόχοι του είναι η επανίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και η συντήρηση και ο εμπλουτισμός των πάσης φύσεως αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων του δήμου. Η αξιοποίηση του υλικού και πνευματικού πλούτου της πόλης των Αθηνών θα ενισχύσει καθοριστικά τη διεθνή εικόνα και την αναμφισβήτητη πνευματική επιρροή της πόλης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», περιγράφει ο αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς.

Επιπλέον, με την έναρξη της λειτουργίας του, το «Μορφωτικό Ιδρυμα του Δήμου Αθηναίων» θα επικεντρωθεί στην προστασία και την ανάδειξη της δημόσιας γλυπτικής και των μνημείων της πόλης.

Για το συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης ο κ. Σκιαδάς υποστηρίζει: «Κάθε τετραγωνικό της Αθήνας έχει τη δική του ιστορία. Για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε την πρωτεύουσα μας, να την περπατήσουμε και να τη σεβαστούμε πρέπει να γνωρίσουμε την ιστορία της. Γνωρίζοντας την Ιστορία, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της, τη σύγχρονη ζωή της, διαφυλάσσοντας το παρελθόν της».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ασύλληπτη βροχή στην Αθήνα – Τα Πατήσια δέχτηκαν 181 τόνους νερού ανά στρέμμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μέσα Ιανουαρίου το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο των 160 χιλιομέτρων την ώρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Τα 7 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ερευνα-σοκ: Η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ανεπαρκών χώρων πρασίνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό χάος στην παραλιακή λόγω τροχαίου [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό – Πού υπάρχουν καθυστερήσεις [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίνηση τώρα: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού έχει καθυστερήσεις [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δανία: Μουσείο ζητά τα λεφτά του πίσω- Ζωγράφος παρέδωσε κενούς καμβάδες

Μαρίνα Μπενέκου