ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαριαλένα Σπυροπούλου: Η μύχια πείνα στη ζωή ανδρών και γυναικών στο νέο της μυθιστόρημα «Τάισέ με»

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε αυτή την ιδιάζουσα συνθήκη του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου είναι το βιβλίο.

Σήμερα σας προτείνουμε το νέο μυθιστόρημα της Μαριαλένας Σπυροπούλου, «Τάισέ με», που μας μιλάει για τον έρωτα, την αγάπη και τον τρόπο µε τον οποίο η μύχια πείνα γίνεται το σημείο καμπής στη ζωή ανδρών και γυναικών.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η 30χρονη Μαρίνα, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον έρωτα, την αφοσίωση και την ελευθερία των επιλογών της.

Ανάμεσα στις προσδοκίες των άλλων για εκείνη και στις προσδοκίες της ίδιας για τον εαυτό της, ξεκινάει μια ιστορία γεμάτη συναίσθημα και προβληματισμούς…

Παράλληλα µε τη ζωή της Μαρίνας διατρέχουμε και την περίοδο της χώρας μας το 2010, αλλά και τον κόσμο που πρόκειται να ακολουθήσει δύο αιώνες μετά. Εκεί όπου οι γυναίκες, πεινασμένες, παίρνουν τα ηνία της εξουσίας, εξορίζοντας τους άνδρες.

Η πολυγραφότατη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Μαριαλένα Σπυροπούλου, μετά τη νουβέλα «Ρου» (υποψήφιο για τα βραβεία του Αναγνώστη, της Κλεψύδρας, της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων και του Public) και τη χαρτογράφηση της γυναικείας εφηβείας, εστιάζει στο νου και στο σώμα των γυναικών και στο πώς αυτά τα δύο ωριμάζουν και πλάθονται στη σύγχρονη Ελλάδα. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι της πείνας αναδεικνύονται η ψυχική και συναισθηματική πείνα και η «τροφή» που δίνεται ή στερείται. Το «Τάισέ με» είναι ένα βιβλίο μέσα σε ένα βιβλίο.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Οι γυναίκες ήταν το κατώτερο φύλο, το άνθος του κακού. Το μυστικό και ακατανόητο. Τα τελευταία χρόνια όλα συνέκλιναν στο τι τις εμπόδιζε.

Ποιοι τις εμπόδιζαν. Ο εχθρός ήταν οι άνδρες. Κυρίως η μητρότητα. Αυτή η απαρχαιωμένη σκευωρία εναντίον των γυναικών, να τις κρατούν στα σπίτια, να τις φιμώνουν, να τις επιβαρύνουν με όλα τα βάρη, να ελέγχουν το σώμα και τα συναισθήματά τους.

Το γυναικείο φύλο θα συσπειρωνόταν, θα πήγαινε μπροστά. Για να προχωρήσει όμως έπρεπε να τηρηθεί ένας απαράβατος όρος. Να πάψει επιτέλους να διαιωνίζεται το είδος. Η μητρότητα να σβηστεί από τα λεξικά».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέες ταινίες :Το «ξήλωμα» της Κόζα Νόστρα και η μεταμόρφωση της Μουλάν

Δημήτρης Ντόγκας