ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Διαδικτυακά οι συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους

Δέσποινα Σαββοπούλου

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε από το σπίτι μας σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας μετά μουσικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος (Dis)playing Attica, μπορούμε κάθε Πέμπτη, στις 8 μ.μ. το βράδυ και ως την παραμονή των Χριστουγέννων, να συντονιζόμαστε και να παρακολουθούμε μοναδικές συναυλίες που έδωσαν οι μουσικοί της ορχήστρας σε μαγικούς αρχαιολογικούς χώρους, μαγνητοσκοπήθηκαν και πλέον είναι διαθέσιμες.

Αρκεί να συντονιστούμε στην ιστοσελίδα της Κρατικής, αλλά και στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΚΟΑ και των παραπάνω φορέων στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της τρέχουσας, εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία ασκεί η χώρα μας και ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου 2020. Μια ψηφιακή μουσική εμπειρία από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, που προσφέρει στο κοινό, σ’ αυτό το δεύτερο και πιο δυνατό κύμα της πανδημίας που διανύουμε, μια νότα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης.

Η συνεργασία και η σύμπραξη των τριών παραπάνω φορέων αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας και αφοσίωσης στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας, σε μια εποχή που άλλαξαν πολλά από όσα θεωρούνταν δεδομένα στην καθημερινότητά μας.

Οι εικόνες αυτές μάλιστα ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας το ελληνικό τοπίο και πολιτισμό που παραμένει η βάση για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνει με αφορμή το πρόγραμμα (Dis)playing Attica:

«Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, προχωράμε σε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που θα φέρουν ξανά στην επικαιρότητα τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας. Ξεκινώντας από την Αθήνα και πηγαίνοντας και στις υπόλοιπες γειτονιές και όμορφα σημεία του τόπου μας, που συμβολίζουν για εμάς αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού, τα πολιτιστικά αυτά γεγονότα θα μεταδίδονται ηλεκτρονικά και θα αγκαλιαστούν από τα 800 εκατ. Ευρωπαίων. Γιατί Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα και δημοκρατία. Σημαίνει και πολιτισμός, και η Ελλάδα έχει να αναδείξει πολλά σε αυτόν τον τομέα».

Μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζει τη διαδικτυακή μετάδοση των συναυλιών ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «H μουσική αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας, ενώνει τους λαούς και προάγει τον πολιτισμό.

Γιατί η μουσική είναι ζωή. Η Περιφέρεια Αττικής προάγει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και επικεντρώνεται σε δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Οι περιφέρειες και οι δήμοι μας είναι κοινωνοί της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεργάζονται με το κεντρικό κράτος στην προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός, χαιρετίζει την πρωτοβουλία, λέγοντας:

«Οπως συμβαίνει συχνά, οι αντίξοες συνθήκες, πέραν των δυσκολιών, αποτελούν πηγή νέων πρωτοβουλιών, συνεργασιών και δημιουργικής δράσης. Ετσι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εξωτερικών, βρήκε την ευκαιρία με τους διαπρεπείς μουσικούς της να παρουσιάσει διάσημα έργα μουσικής δωματίου σε διαφορετικούς εμβληματικούς χώρους της Αττικής. Με τις συναυλίες αυτές το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μουσικούς της ΚΟΑ, να δει το έργο τους και να ακούσει εξαιρετικές συνθέσεις για μικρότερα μουσικά σύνολα».

ΙΝΦΟΟι εν λόγω πολιτιστικές δράσεις έχουν ως απώτερο σκοπό να αναδείξουν ιστορικά και πολιτιστικά σημεία και πανανθρώπινα σύμβολα του τόπου μας, πανευρωπαϊκά, μέσα από μια σειρά 8 μικρής διάρκειας συναυλιών διαφόρων μουσικών συνόλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που θα εκτείνονται από το αμιγώς κλασικό ρεπερτόριο έως την κινηματογραφική μουσική, την τζαζ, αλλά και την έντεχνη ελληνική σκηνή.

Οι συναυλίες θα προβάλλονται δωρεάν και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου 2020.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Συμβούλιο της Ευρώπης: Εύσημα από Γερμανία – Οι δύο μεγάλες παρακαταθήκες της ελληνικής προεδρίας

Δημήτρης Ντόγκας

Βαρβιτσιώτης: Ηρθε η ώρα των αποφάσεων για την ΕΕ, τα λόγια κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία απέτυχαν

Μιχάλης Μάρδας

Οι δύο μεγάλες παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δημήτρης Ντόγκας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : «Διαπραγματεύσεις με το όπλο στο τραπέζι δεν γίνονται»

Δημήτρης Ντόγκας

Βαρβιτσιώτης: H Τουρκία έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη

Evanthia Karra

Ο Τσιόδρας μίλησε για την επιτυχία του lockdown αλλά και την αλληλεγγύη που ανέδειξε η πανδημία

Μιχάλης Μάρδας

Βαρβιτσιώτης στον Ε.Τ.: Δεν κάνουμε εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική μας κυριαρχία

Μιχάλης Μάρδας

Η ανάρτηση Βαρβιτσιώτη για την γενοκτονία των Ποντίων προκάλεσε παραλήρημα Τούρκου εθνικιστή

Μιχάλης Μάρδας

Βαρβιτσιώτης στο Politico: Η απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση του κορονοϊού είναι «φτωχή»

Kon