ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απόρρητη μελέτη της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της Ακρόπολης από… θεούς και ανθρώπους

Newsroom eleftherostypos.gr

Η θωράκιση, από κάθε πιθανό κίνδυνο, των μνημείων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με επίκεντρο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αποτελεί το αντικείμενο μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η μελέτη παραδόθηκε χθες στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας μελέτησε σπιθαμή προς σπιθαμή το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη γεωγραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, η οποία εκτείνεται από το Κουκάκι έως την οδό Πατησίων.

Τα πορίσματα και το σύνολο των προτάσεων στα οποία καταλήγει η απόρρητη μελέτη «τρωτότητας και ασφάλειας των μνημείων της Ακρόπολης και της ευρύτερης περιοχής της» καταλαμβάνουν 600 σελίδες.

Σε αυτές «εκτιμώνται οι πιθανοί κίνδυνοι σε ένα μεγάλο εύρος, το οποίο περιλαμβάνει και φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενείς παράγοντες» και κατατίθενται προτάσεις για την ισχυροποίηση των υφιστάμενων μέτρων ασφαλείας.

Η μελέτη παραδόθηκε, χθες, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, Θεόδωρο Δραβίλλα.

Χορηγός της, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, είναι το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε, επίσης, την αναβάθμιση του νέου φωτισμού στον Ιερό Βράχο, αλλά και την κατασκευή του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς που θα παραδοθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

«Από σήμερα, που μας παραδίδεται επισήμως το πόνημα του ΚΕΜΕΑ, μελετάμε τις προτάσεις, σχεδιάζουμε τα έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα και τα θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης», είπε η κ. Μενδώνη. Σύμφωνα με την υπουργό, το ισχυρό δίχτυ προστασίας δεν περιορίζεται στον Ιερό Βράχο και στα μνημεία του.

Επεκτείνεται στο Ηρώδειο και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στον Αρειο Πάγο και στους δυτικούς λόφους, το λόφο των Μουσών, το λόφο των Νυμφών και τη Πνύκα, στην Αρχαία Αγορά, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.

Αναφερόμενη στην τεράστια ευθύνη που απορρέει από τη διαχείριση της Ακρόπολης, η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας. Αυτό εκπέμπουμε προς τα έξω. Εάν στην Ακρόπολη δεν παρέχεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός έχει επίπτωση στην εικόνα της χώρας.

Μια ενδεχόμενη ζημιά σε όλες τις αρχαιότητες, ιδιαίτερα στην Ακρόπολη, είναι μη αναστρέψιμη. Αρα, οφείλουμε να την περιορίσουμε στο ανθρωπίνως δυνατόν. Μια ενδεχόμενη ζημιά στην Ακρόπολη -έστω και μικρή- είναι δυσφήμιση για τη χώρα…». Το ΥΠΠΟΑ επιθυμεί την επέκταση της συνεργασίας του με το ΚΕΜΕΑ ώστε «να καλυφθούν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της χώρας».

Στην ανάγκη να υπάρξει «ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πρωτόγνωρες απειλές» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν», είπε, «ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει». Ο διοικητής του ΚΕΜΕΑ Θεόδωρος Δραβίλλας επισήμανε ότι η Υπηρεσία του είναι έτοιμη να δώσει περιεχόμενο στους τομείς της ασφάλειας, της μελέτης επικινδυνότητας και της λήψης κατάλληλων μέτρων, σε όποια γωνιά της Ελλάδας αυτό απαιτηθεί.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εννέα προσαγωγές στο Σύνταγμα – Έκαναν συγκέντρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Evanthia Karra

Ερμιόνη: Το όραμα της Λίνας Μενδώνη και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για ίδρυση  αρχαιολογικού μουσείου

Δημήτρης Ντόγκας

Ο οδικός χάρτης για να μεταμορφωθεί το Τατόι σε πολυθεματικό μητροπολιτικό πάρκο– Ο ρόλος της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού

Δημήτρης Ντόγκας

Σε επιφυλακή για τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 700 τα κρούσματα, σοβαρά δύο αστυνομικοί

Μιχάλης Μάρδας

Θεσσαλονίκη: Οι πολιτιστικοί φορείς που θα μοιραστούν 4,2 εκατ.

Δημήτρης Ντόγκας

 Σε ποιους τελικά θα επιβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορονοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Πολυτεχνείο: Αυτά είναι τα πέντε στάδια της ΕΛ.ΑΣ. για αποτροπή πορείας

Μιχάλης Μάρδας

Πολυτεχνείο: Τα τρία στάδια αποτροπής της ΕΛ.ΑΣ. στα σχέδια… ανυπακοής

Μιχάλης Μάρδας

Πολυτεχνείο: Κλοιός από 4.000 αστυνομικούς, drones και ελικόπτερα

Δημήτρης Ντόγκας