ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαδικτυακά: Η Αιμιλία Μπουρίτη μιλά στον Ε.Τ για το διεθνές  εργαστήρι στον Ασπρόπυργο – Τα κανάλια για να το παρακολουθήσετε

Δέσποινα Σαββοπούλου

Πώς η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στο να αλλάξει το προφίλ μιας πόλης; Πώς μπορεί μια πόλη να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, να ξεπεράσει την τοπικότητα και να συνδεθεί με τις διεθνείς ευρωπαϊκές τάσεις;

Αυτά και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα και απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το πολύ ενδιαφέρον διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό εργαστήρι «Μια σπουδή για την πόλη του Ασπροπύργου» που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Αιμιλία Μπουρίτη, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ και με την υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 18.00, με διαδικτυακό τρόπο.

Η παρακολούθηση του εργαστηρίου προσφέρεται δωρεάν.

«Ο Ασπρόπυργος λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Είναι ένας τόπος που αντανακλά τις διεθνείς τάσεις που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει στον «Ε.Τ.» η Αιμιλία Μπουρίτη από τη Συν+εργασία, που έχει την ευθύνη διοργάνωσης του φεστιβάλ, ως μέρος του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ.

«Ξεπερνάμε την τοπικότητα και συνδέουμε την πόλη του Ασπροπύργου με την ευρωπαϊκή της οντότητα και ταυτότητα. Πρόκειται στην ουσία για μια μικρογραφία της Ευρώπης. Πλέον είμαστε όλοι μέρος μιας κοινής πορείας και έτσι πρέπει να λειτουργούμε».

«Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι το όχημα και βασικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε βαθιές και ριζικές αλλαγές στις συνειδήσεις των ανθρώπων όσον αφορά την ταυτότητα και την κληρονομιά τους», συνεχίζει η Αιμιλία Μπουρίτη.

«Η δύναμή τους είναι η συνείδηση της πορείας που ήδη έχουν κάνει. Για να πάμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον όπως το φανταζόμαστε πρέπει να πατήσουμε στο έδαφός μας, στην πορεία που έχουμε ήδη διανύσει. Γι’ αυτό και το διεθνές αυτό εργαστήρι συνδέεται με άλλες χώρες και συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από τέσσερις χώρες, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, καθώς χρειαζόμαστε τον κοινό διάλογο. Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, που κουβαλούν τη βιωμένη εμπειρία της πόλης.

Ωστόσο η τοπικότητα δεν είναι ένα πλαίσιο που μας κλείνει στον εαυτό μας, αλλά ένας αναβατήρας που πρέπει να μας εκτινάξει έξω από τον τόπο μας και την Ελλάδα και να μας συνδέσει με άλλους τόπους».

Η Αιμιλία Μπουρίτη σημειώνει ακόμα ότι «δεν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ ειδικών, γι’ αυτό και δεν το ονομάζουμε συνέδριο, αλλά εργαστήρι, γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε σ’ ένα επίπεδο κατάθεσης γνώσεων, αλλά σε μια ζύμωση που θα οδηγήσει σε νέες διασυνδέσεις. Την Κυριακή γίνεται η αφετηρία, από την οποία θα ξεκινήσουν νέες ανταλλαγές».

Στο φετινό διεθνές εργαστήρι, που έχει ως κύριο στοιχείο τη διεπιστημονικότητα, συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως οι Nicolas Bourriaud, David Blumenkrantz, Lars Ebert, δρ Ιωάννης Δρίνης, δρ Μαρία Τσίγκου, Δέσποινα Μπουλογιώρου, Αιμιλία Μπουρίτη, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως οι Μαρία Περηφάνου και Κατερίνα Ηλία.

Οι συμμετέχοντες είναι καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητές. Στο εργαστήρι συμμετέχουν και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, όπως αγρότες και Αρβανίτες κάτοικοι του Ασπροπύργου, καθώς και φοιτητές.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες και γενικά οι κάτοικοι της πόλης. Συντονίζει η Αιμιλία Μπουρίτη. H παρακολούθηση και συμμετοχή στο διαδικτυακό, διεθνές εργαστήρι θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα του zoom σε live μετάδοση στο YouTube στο κανάλι Emilia Bouriti και στη σελίδα της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία στο facebook, Emilia Bouriti Syn+Ergasia

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε σκληρό lockdown ο Δήμος Αχαρνών – Που αίρονται και που επεκτείνονται τα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Παράταση του lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη – Νέα μέτρα σε Σητεία και Ροδόπη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα και μπλόκα παντού από την ΕΛΑΣ – Ποιες περιοχές θα είναι σε κλοιό

Μιχάλης Μάρδας

Ασπρόπυργος: Στους δρόμους οι κάτοικοι για την παράταση του lockdown – Πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς

Tinad

Σοκ στα Βίλια: Τεμαχισμένο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε βαλίτσα

Tinad

Ασπρόπυργος: Επεισόδια με μολότοφ μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών

Ανδρέας Ντίνης

«Το βλέμμα μου και η πόλη» – Διαδικτυακή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

Μιχάλης Μάρδας

Ασπρόπυργος: Επίθεση με πέτρες σε αστυνομικούς για το αυστηρό lockdown

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και lockdown: Πιθανά μέτρα σε Κοζάνη και άλλες περιοχές – Το «μοντέλο» Ασπρόπυργου οδηγός σε «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες

Μιχάλης Μάρδας