ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαία Μεσσήνη: Έργα 45 εκατ. ευρώ δίνουν νέα πνοή στο σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο

Α. Κ.

Νέα ώθηση στα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης προσφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα, διασφαλίζεται η ανάδειξη του θεάτρου της αρχαίας Σικυώνας.

Η αρχαία Μεσσήνη αποτελεί διεθνή αρχαιολογικό και τουριστικό προορισμό αλλά και πρότυπο διαχείρισης.

Με τη φροντίδα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος ανασκάπτει την περιοχή επί τρεις δεκαετίες, αναδύθηκε από το χώμα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας. Το εμβαδόν της μετριέται σε 300 στρέμματα και το μήκος της σε 1,5 χιλιόμετρο.

Χάρη στην Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν το ΥΠΠΟΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος διευρύνει τα όριά του με την ανάδειξη νέων μνημείων. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 300.000 ευρώ, προβλέπει την ανάδειξη της βόρειας οχύρωσης της αρχαίας Μεσσήνης, έργο που σηματοδοτεί και τη δημιουργία ενός νέου αρχαιολογικού χώρου προσβάσιμου στο κοινό.

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους, η σημασία του οποίου ξεφεύγει από τα όρια της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εθνικής εμβέλειας, στον οποίο η ελληνική Πολιτεία έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κονδύλια, ιδιαίτερα μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τους κοινοτικούς πόρους των προηγούμενων περιόδων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Για την περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού χώρου ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το έργο της διαπλάτυνσης του δρόμου που οδηγεί από τα Μεσσήνη στην αρχαία Μεσσήνη. «Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, τολμώ να πω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να βελτιωθεί ο δρόμος και η πρόσβαση από τη Μεσσήνη μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 220.000 ευρώ, αφορά το αρχαίο θέατρο Σικυώνας και αποτελεί συνέχεια της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2014.

Με στόχο «την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής», κάτι που αποτελεί τοπικό αίτημα. Το αρχαίο θέατρο Σικυώνας θεωρείται από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων ΝΑ του Κιάτου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων: Τα σχέδια για e-shop και επαγγελματική σχολή για τεχνίτες εκμαγείων

Δημήτρης Ντόγκας

Νίκος Γκάτσος: Τo έργο του ποιητή θα στεγαστεί στο πατρικό του στην Ασέα Αρκαδίας –Το πλάνο για την κήρυξη του σε μουσείο [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

COSMOTE: Δωρεάν Wi-Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Δημήτρης Ντόγκας

Καταρρέει το Κάστρο της Μεθώνης: 300.000 ευρώ τα πρώτα έργα για τη στερέωση και την αποκατάστασή του

Δημήτρης Ντόγκας

Λίνα Μενδώνη: Να κηρυχθεί μνημείο το εργαστήριο κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Δημήτρης Εϊπίδης: Μας δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ

Δημήτρης Ντόγκας

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού: Μάιο ανοίγει η Αυλή των θαυμάτων σε μία γειτονιά του 19ου αιώνα [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Εκκενώθηκε ο στάβλος του Γεωργίου Α’ και μεταφέρθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι [εικόνες & βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Δομικές αλλαγές σε πέντε εμβληματικά μουσεία – Στόχος η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

Δημήτρης Ντόγκας