Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ιστορίες προσφύγων επί σκηνής» – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr η σκηνοθέτις Μαρίλλη Μαστραντώνη

Ξένια Στούκα

Μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις προσφύγων για το σύγχρονο πολιτισμό μέσα από τη «λοξή» ματιά της τέχνης.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι η κεντρική θεματική της νέας παράστασης «How a Place becomes a Person…» της Μαρίλλης Μαστραντώνη και της ομάδας της Εντροπία, η οποία σηκώνει αυλαία αύριο 17 Ιουνίου στο Communitism, στο Μεταξουργείο.

Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου- αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Project «INTIMATE BRIDGES»- «Γέφυρες Οικειότητας» μιας συνεργασίας με φορείς και καλλιτέχνες από Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Η παράσταση-όπως υποστηρίζει η κ. Μαστραντώνη στον Eleftherostypos.gr – επαινέθηκε από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες, «όπου είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Silvana Verdiani, Συντονίστριας του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» σε Έργα Ένταξης Προσφύγων. Και τώρα, περιμένουμε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα όλους τους εταίρους του project για την τελική μας Διακρατική Συνάντηση, καθώς και για το Διεθνές Συνέδριο πάνω στις Ρarticipatory (Συμμετοχικές) Ρerforming Αrts, όπου θα προσκληθούν καλλιτέχνες και θεωρητικοί των Παραστατικών Τεχνών από όλη την Ευρώπη, και όπου σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε και πάλι την παράστασή μας»

 Είναι εύκολο τελικά να χτιστούν «γέφυρες οικειότητας»;

Κατά τη γνώμη μου, τίποτα που να αξίζει πραγματικά τον κόπο δεν είναι εύκολο. Αυτή η μάλλον κοινή διαπίστωση δεν είναι για να μας αποθαρρύνει, αλλά για να μας κάνει πιο αποφασιστικούς. Σε μια κοινωνία η αλληλεπίδραση κι η αλληλεξάρτηση είναι δεδομένες, συνεπώς καλύτερα να επιχειρούμε το χτίσιμο «γεφυρών οικειότητας», παρά την «αποσύνθεση» του ανταγωνισμού, του φόβου και της μισαλλοδοξίας.

Πως ήταν τα εργαστήρια που προηγήθηκαν;

Τα εργαστήρια υπήρξαν συνολικά πολύ ενδιαφέροντα. Η ισότιμη ανταλλαγή με τόσους ανθρώπους από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο ήταν πράγματι αποκαλυπτική. Ήταν συγκινητική η δοτικότητα, ο ενθουσιασμός και τα σχόλιά τους για τη δουλειά μας! Μια ιδιαίτερα δυνατή στιγμή ήταν όταν ένας συμμετέχων, πολιτικός πρόσφυγας από την Αλγερία, ένας εξαιρετικά έξυπνος και μορφωμένος άνθρωπος, αλλά και συνάμα «ερμητικός», δάκρυσε κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού. Μας ανοίχτηκε, μοιράστηκε την ιδιαίτερη ιστορία του μαζί μας, και υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας απ’ τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του project!

Πως θα χαρακτηρίζατε το θέατρο σήμερα στην αρχή της μετά- covid;

Σε αυτούς τους τρικυμιώδεις καιρούς, το θέατρο μπορεί να αφυπνίσει, να προβληματίσει αλλά και να ανακουφίσει τον θεατή. Αυτός είναι κι ο ρόλος του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα.

Πώς κρίνετε την επόμενη ημέρα στο χώρο του πολιτισμού; 

Όσο για την επόμενη ημέρα στο χώρο του πολιτισμού, δεν φοβάμαι για τον πολιτισμό ως αξία, ούτε για την ίδια την τέχνη που αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης κατάστασης. Το ερώτημα είναι πώς θα επιβιώσουν οι καλλιτέχνες και με ποια μέσα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους…

Info

«Ηow a Place becomes a Person…»

Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Περφόρμερ: Μαρία Κατσιώνη, Δήμητρα Κολοκυθά, Μαρίνα Κονταρίνη, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Γιώργος Μπακαλός

Πού: Communitism (Ταράτσα), Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο, https://www.facebook.com/communitism/

Πότε: Πέμπτη 17/6, Παρασκευή 18/6, Σάββατο 19/6 και Κυριακή 20/6

Ώρα έναρξης: 21:30

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter