ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Διαδρομές» Γιανάκου στον Πόρο

«Διαδρομές» Γιανάκου στον Πόρο

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα που ο Κρις Γιανάκος δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως αντίδραση στην Covid, αλλά και δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021.

Στον κορυφαίο διεθνή καλλιτέχνη της διασποράς, τον Κρις Γιανάκο, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένη η φετινή έκθεση της γκαλερί Citronne στον Πόρο. Η έκθεση, που έχει τίτλο «Διαδρομές», εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Ιουνίου και την επιμέλειά της έχει η ιστορικός τέχνης και γκαλερίστα, ιδρύτρια της Citronne, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα-σταθμούς της περιόδου 1980-2020, έργα που ο Κρις Γιανάκος δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως αντίδραση στην Covid, αλλά και δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, έργα ειδικά φτιαγμένα για τη συγκεκριμένη έκθεση.

«Ο τίτλος της έκθεσης, “Διαδρομές”, υποδηλώνει ένα πέρασμα από έργα που έγιναν με διαφορετικά μέσα σε διαφορετικό χρόνο», λέει ο Κρις Γιανάκος και συνεχίζει: «Οταν τα βλέπετε, ανεξάρτητα από το μέσον ή το χρόνο γίνεται αντιληπτή η κίνηση του χεριού μου και αισθάνεστε τους προβληματισμούς μου γύρω από την αρχιτεκτονική, τους αρχαίους ελληνικούς τόπους και τη Μηχανική. Σ’ αυτή την έκθεση η Τατιάνα και εγώ συνενώνουμε τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής πρακτικής μου, από το 1981 έως το 2020. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια που έγιναν ως αντίδραση στην Covid και δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, που κατασκευάστηκαν ειδικά για την γκαλερί του Πόρου. Η δουλειά μου περιστρέφεται συνεχώς γύρω από ράμπες, μεγάλες εγκαταστάσεις στο περιβάλλον, μια εννοιολογική προσέγγιση που συνδυάζει τη μορφή με έναν συγκεκριμένο χώρο. Το ταξίδι, η μεταβατική διαδρομή ήταν και είναι πάντα το καθοριστικό κίνητρο στη ζωή και στη δουλειά μου. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν τα “μυστικά”. Πήρα όσα μπορούσα να πάρω· ελπίζω ότι τα χειρίστηκα με σύνεση».

 

Πεδίο έρευνας

Η βάση του έργου του Κρις Γιανάκου είναι ένα πεδίο έρευνας γύρω από έναν άξονα γεωμετρίας. «Διαδράμει» το χώρο με νοητές προεκτάσεις τις οποίες δημιουργεί η γεωμετρική γραφή μέσα στο περιβάλλον – προσέγγιση την οποία καθιέρωσε εξαρχής στην εικαστική του πορεία. «Διαδράμει», επίσης, το χρόνο, καθώς έλκεται από το χαρακτήρα της αρχαίας Τέχνης, της κλασικής αρχιτεκτονικής και, κυρίως, το  λόγο, δηλαδή τη σχέση της με τη γεωμετρία.

Στις αρχές της δεκαετίας ’90 ξεκίνησε να τροποποιεί φωτογραφίες αρχαίων έργων τέχνης, όπως και φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων. Συχνά, τα έργα του συνιστούν μια επανανάγνωση αρχαιολογικών τόπων και μνημείων, πάντα με γνώμονα τα βασικά γεωμετρικά σχήματα-σύμβολα. Πάνω σε φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και αγάλματα τοποθετεί γεωμετρικά σχήματα τα οποία, κατά τη δική του ερμηνεία, εκφράζουν  το θεμελιώδες πνεύμα του πολιτισμού σε διάφορες εκφάνσεις.

Στις πρόσφατες ενότητες «Pandemic Series» και «Dystopia Series», όμως, η γεωμετρία και ο λόγος, ο δομημένος κόσμος αναστρέφεται. Δεν εξαφανίζεται ο τόπος μέσα στο χώρο, αλλά δυσχεραίνει, καθώς χάνει τα διακριτά του στοιχεία. Μπλε ή κόκκινη, η «δυστοπία», η δυσφορία, κυριαρχεί ως σύμπτωμα μιας μεγάλης ανατροπής. Πρόκειται για έργα που πηγάζουν από το υποσυνείδητο και χαρακτηρίζονται από μια χειρονομιακή (gestural) εικαστική γραφή – εξαίρεση ερμηνεύσιμη στη συνήθη δουλειά του καλλιτέχνη. Η εντύπωση που δημιουργούν τα έργα αυτά είναι μια α-ταξία, σε πλήρη δυσαρμονία με την καθησυχαστική και αναγνωρίσιμη τάξη. Αντανακλά έναν κόσμο που έχασε αιφνιδιαστικά το ρυθμό, την κίνηση, την αναλογία και τη συνοχή του.

Η έκθεση «Διαδρομές» είναι η τρίτη ατομική έκθεση του Κρις Γιανάκου την οποία διοργανώνει η γκαλερί. Έχουν προηγηθεί μια ατομική του έκθεση στο χώρο της Citronne το 2008 και μία ακόμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου το 2013.

Στο χώρο της γκαλερί Citronne στην Αθήνα συνεχίζεται η ατομική έκθεση του Στήβεν Αντωνάκου, έως τις 31 Ιουλίου.

Info: Εκθεση «Διαδρομές», Κρις Γιανάκος, Citronne Gallery, Πλατεία Βιρβίλη, Πόρος, ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 11.00-13.00 & 19.00-23.00. Τρίτη: κλειστά

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κωστής Γεωργίου: «Ηθελα ένα έργο που να συνομιλεί υπερβατικά με το περιβάλλον»

Kon

Πόρος: Το… θηρίο επέστρεψε στο νησί [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιάννης Βακαρέλης: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας»

Kon

Μαίρη Βιδάλη: «Ο πολιτισμός είναι επένδυση»

Kon

Μουσική… ανθοφορία στο Άλσος

Μουσείο Μπενάκη: Έκθεση με τίτλο «1821, η γιορτή» – Η Επανάσταση διά χειρός Μποκόρου

Επέτειος 1821: 80 εκδηλώσεις στον πολιτιστικό… αγώνα της Τρίπολης

Θανάσης Χουλιαράς: «Η πόλη μάς κοιτά και οι τοίχοι γίνονται τα μάτια της»

Kon

Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Η ειλικρινής τέχνη, φιλί της ζωής»

Kon