ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό Αρχείο Μνημείων και Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο από το υπουργείο Πολιτισμού

μνημεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο πολυσυζητημένα έργα αποδίδει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για τις διαδικτυακές πύλες των έργων «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» και «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».

Τα δύο έργα παρουσιάζονται σήμερα στην πολιτική και διοικητική Ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η διαδικτυακή πύλη του έργου «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» «δίνεται άμεσα σε πιλοτική λειτουργία στους θεσμικούς εταίρους (συναρμόδια υπουργεία, Τ.Ε.Ε. κ.ά.), ενώ «τον Ιούνιο 2021 το έργο ολοκληρώνεται και αποδίδεται και στους πολίτες». Το δεύτερο έργο θα αποδοθεί στους πολίτες σήμερα, μετά την παρουσίασή του.

Αφιέρωμα στη ζωή του λόρδου Βύρωνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 197 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει μία σύντομη αναδρομή στη ζωή του φλογερού φιλέλληνα. Το βίντεο που ετοίμασε το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει τη δράση του Αγγλου ρομαντικού ποιητή, που συνέδεσε το όνομά του με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του, αλλά και τη μόνιμη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Αποσπάσματα από το έργο του Βύρωνα διαβάζει αφιλοκερδώς ο Γιάννης Μπέζος. O λόρδος Βύρωνας έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 19 Απριλίου 1824, σε ηλικία 36 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι. «Της έδωσα το χρόνο, την υγεία, την περιουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;», έγραφε ο ίδιος μιλώντας για την Ελλάδα… Πρωτοποριακός και προκλητικός για την εποχή του, κυνικός και ρομαντικός, διάσημος και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος, ο λόρδος Βύρωνας έζησε κάθε λεπτό της σύντομης ζωής του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η «Ελληνική Νεκρόπολη» του Λονδίνου στο έλεος της φύσης και των πλιατσικολόγων

Μαρίνα Μπενέκου

Δύο σπάνια σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου εκλάπησαν από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία

Μαρίνα Μπενέκου

Κινδυνεύει η Ακρόπολη από την Κλιματική Αλλαγή; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Evanthia Karra

Στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος των 2.330 ακινήτων που εξαιρούνται από το Υπερταμείο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυβερνητική κωλοτούμπα για τα 2.330 μνημεία που είχαν μεταβιβάσει στο Υπερταμείο

Δημήτρης Κατσάκος

Αυτά είναι τα 587 από τα 2.329 μνημεία που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Υπερταμείο τα μνημεία παρά τις… δεσμεύσεις

Δημήτρης Κατσάκος