ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ωδείο Αθηνών: Μπαίνει σε νέα εποχή μετά από μισό αιώνα

Ωδείο Αθηνών

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την αποπεράτωση και την κτιριακή αναβάθμιση στο Ωδείο Αθηνών, κλείνοντας μια εκκρεμότητα 50 χρόνων!

«Μετά την ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, φθάνει στο τέλος του και το έργο της αποπεράτωσης και του εκσυγχρονισμού του Ωδείου Αθηνών», δήλωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μετά από αυτοψία στο κτίριο.

Το έργο εκσυγχρονισμού του Ωδείου Αθηνών (στην οδό Ρηγίλλης και Βασιλέως Κωνσταντίνου) χρηματοδοτείται με 7 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή αυτοψία, υπέγραψε τροποποιητική πράξη πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, «με στόχο την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου, ο όγκος του οποίου ανέρχεται σε 830.000 σελίδες». Στην αυτοψία συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος και ο πρόεδρος του Ωδείου Νίκος Τσούχλος, ο οποίος ξενάγησε στο εργοτάξιο το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σχολή Μπάουχαους

Στόχος του έργου είναι η αποπεράτωση του ιστορικού κτιρίου, που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της σχολής του Μπάουχαους και σχεδιάστηκε από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο. Η μη ολοκλήρωση σημαντικών τμημάτων του αποτελούσε πρόβλημα που εκκρεμούσε επί μακρόν στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση ανάσας από την απαστράπτουσα σήμερα Εθνική Πινακοθήκη.

Αμφιθέατρο 600 θέσεων

Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εργασιών «προβλέπεται η αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί να μετατρέπεται εύκολα σε τέσσερις συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους. Παράλληλα, προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών-χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης».

«Είναι μια εκκρεμότητα που υφίσταται από τη δεκαετία του ’70, καθώς είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτος να ολοκληρώσει τις υποδομές του Ωδείου, στο πλαίσιο σύμβασης ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών, στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», δήλωσε η κ. Μενδώνη. Αναφερόμενη στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά (Βυζαντινό Μουσείο, Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής, Λύκειο του Αριστοτέλη), η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «δημιουργείται ένας πολιτιστικός πυρήνας, πολύτιμος για τη φυσιογνωμία της Αθήνας και συγχρόνως ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για την ίδια την πρωτεύουσα».

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς να στηρίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

«Με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την ίδρυση του Ωδείου των Αθηνών, κλείνει μια εκκρεμότητα 50 χρόνων, η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, πάρα πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό και την Αθήνα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Το Ωδείον Αθηνών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1871 και είναι το αρχαιότερο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Στον ενάμιση αιώνα λειτουργίας του σπούδασαν ή δίδαξαν μουσικές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Σπύρος Σαμαράς, η Μαρία Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης…

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός στις Αρχές: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος έξω από το Ωδείο Αθηνών

Tinad