ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λήμνος: Λύση… δύο σε ένα για το αρχαιολογικό μουσείο

Newsroom eleftherostypos.gr

Στo αρχοντικό του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου», στη Μύρινα, θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Με τη λύση αυτή, που βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφενός θα διασωθεί το ιστορικό κτίριο και αφετέρου θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο μουσείο.

Το αρχοντικό -ιδιοκτησίας του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου»- βρίσκεται στις υπώρειες του Κάστρου της Μύρινας, επί του παραλιακού μετώπου του Ρωμαίικου Γιαλού Μύρινας, και αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με επιφάνεια 637,16 τ.μ. ανά όροφο. Διαθέτει και υπόγειο επιφάνειας 317,58 τ.μ., όπως και σοφίτα 265,38 τ.μ.

Το αρχοντικό χτίστηκε από τον επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, Στυλιανό Χριστοδουλίδη, το 1868, με ιδιαίτερη καλαισθησία.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, ξεχωρίζει η κάλυψη της οροφής, στην είσοδο, με πολύχρωμους υαλοπίνακες (βιτρό), εντυπωσιακά τζάκια από γρανίτη στα περισσότερα δωμάτια και ξυλόγλυπτα πατώματα.

Την τελευταία δεκαετία το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς αλλά και από τα προβλήματα στη στέγη του.

Την κοινή βούλησή τους το αρχοντικό να αξιοποιηθεί ως νέα στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου εξέφρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τηλεδιάσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΦΑ Λέσβου, εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, προκειμένου το νησί να αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται, με πρότυπο τρόπο, τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου.

Η μέριμνα για την ανάδειξη της ιστορικής και της αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου τα θωρακίζουν και τα ενισχύουν σε πολλά επίπεδα», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» Δημήτρης Αχιλαδέλλης, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» Ηβη Νανοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Θρίλερ στην Λήμνο: 47χρονος βρέθηκε κρεμασμένος

Ανδρέας Ντίνης

Αίγυπτος: Μυθική πομπή για τη μεταφορά 22 μουμιών και 17 σαρκοφάγων [βίντεο]

Tinad

Μπλακ άουτ: Το Υπουργείο Πολιτισμού βλέπει αστοχίες στην διακοπή ηλεκτροδότησης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μιχάλης Μάρδας

Κλειστά λόγω παγετού την Τετάρτη τα σχολεία στη Λήμνο

Ανδρέας Ντίνης

Λήμνος: Υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού βρήκε και παρέδωσε 4000 ευρω

Μιχάλης Μάρδας

Από τον Μαραθώνα μέχρι τις Πλαταιές … ένα μουσείο δρόμος

Δημήτρης Ντόγκας

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός εντοπίστηκε 70χρονος μέσα σε πηγάδι

Tinad

Τρίμηνη παράταση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε Λέσβο και Λήμνο

Δημήτρης Κατσάκος

Θρίλερ: Εντοπίστηκε πτώμα σε παραλία στη Λήμνο

Δημήτρης Κατσάκος