ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δίκτυο ΠΙΟΠ: Με «σφραγίδα» ΥΠΠΟΑ τα δύο θεματικά μουσεία σε  Δημητσάνα και Λέσβο 

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο θεματικά τεχνολογικά μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης και αξιολόγησης των ιδιωτικών και δημόσιων μουσειακών οργανισμών.

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά μουσεία, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου είχαν ελαιουργειασαναγνωριστεί δύο ακόμη μουσεία του ΠΙΟΠ, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ Τσαλαπάτα.

Για το θέμα της αξιολόγησης των μουσείων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών των μουσείων παρέχει σημαντικά οφέλη τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του νεότερου πολιτισμού όσο και για την παροχή αναβαθμισμένης εμπειρίας επίσκεψης για το κοινό». Η επίσκεψη στα δύο μουσεία που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν συνδυάζει την ποιότητα των υποδομών με εκείνη της μουσειακής εμπειρίας.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης βρίσκεται στη Δημητσάνα και προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή προβιομηχανική κοινωνία.

Εστιάζοντας στις βασικές τεχνικές, που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, στο πέρασμα του χρόνου.

Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο στεγάζονται τα παραδοσιακά εργαστήρια.

Εξω από το μύλο υπάρχει ρακοκάζανο και ακριβώς απέναντι βυρσοδεψείο, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα διαδοχικά στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο καταλήγει σε μπαρουτόμυλο, που υπενθυμίζει το ρόλο της Δημητσάνας στην Επανάσταση του 1821.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου βρίσκεται στο χωριό Αγία Παρασκευή. Εστιάζοντας στις αλλαγές που προκάλεσε η εισαγωγή της ατμοκίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, παρουσιάζει τη βιομηχανική περίοδο της ελαιουργίας στην Ελλάδα.

Οι κινούμενοι μηχανισμοί και το πλούσιο εποπτικό και ψηφιακό υλικό αναβιώνουν τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής που είναι η σύνθλιψη του καρπού, η συμπίεση του ελαιοπολτού και ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. Τα κτίρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του ατμοκίνητου ελαιοτριβείου έχουν αποκατασταθεί, με υποδειγματικό τρόπο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στρατόπεδο Παύλου Μελά: Πρώτες υπογραφές για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Θεσσαλονίκη – Πως θα διαμορφωθεί ο χώρος

Δημήτρης Ντόγκας

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Μας αποκλείουν από την Ακρόπολη

Δημήτρης Ντόγκας

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ειδική χρηματοδότηση στις προτάσεις που θα προκριθούν

Δημήτρης Ντόγκας

Λευτέρης Αυγενάκης: Οι 13 πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και της κακοδιαχείρισης στον αθλητισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Με 124 εκατ. επιχορηγήθηκαν οι φορείς πολιτισμού το 2020 – Διπλασιάστηκαν οι ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Νομοσχέδιο ΥΠΠΟΑ: Το ΤΑΠ αλλάζει για να γεμίσει το ταμείο –  Η διάταξη με το βλέμμα στο Βρετανικό Μουσείο

Δημήτρης Ντόγκας

«Ανάσταση» για τον ναΐσκο του Αγίου Νικολάου Θων – Η ιστορία του μνημείου [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Η απόρρητη μελέτη της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της Ακρόπολης από… θεούς και ανθρώπους

Δημήτρης Ντόγκας

Ανοίγουν δωρεάν οι πύλες της… Ιστορίας – Οι δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Δημήτρης Ντόγκας