Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ειδική χρηματοδότηση στις προτάσεις που θα προκριθούν

Newsroom eleftherostypos.gr

Τριετές πρόγραμμα εκδηλώσεων σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο συντονισμός και ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων μνήμης του Ελληνισμού της Ανατολής συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή οκτώ δευτεροβάθμιων οργανώσεων του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «το τριετές πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επετειακή περίοδο 2022-2024 θα έχει εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και επιστημονική διάσταση». Ως προς την τριετή διάρκεια του προγράμματος των εκδηλώσεων η υπουργός υπογράμμισε ότι «το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση των Ελλήνων στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Από κει και πέρα ακολουθεί η τεράστια προσφορά τους…».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνδιαμορφωθεί από το ΥΠΠΟΑ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, ως τις αρχές του φθινοπώρου θα δημιουργηθεί στο ΥΠΠΟΑ η πλατφόρμα στην οποία τα δευτεροβάθμια σωματεία θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ανεπτυγμένες και κοστολογημένες.

Από το 2022, θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για τις προτάσεις, οι οποίες θα προκριθούν.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η κ. Μενδώνη σημείωσε επίσης τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την προγραμματισμένη συντήρηση-αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου -διά χειρός του Κυδωνιέως Φώτη Κόντογλου- στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Αρεως, όπως και των φορητών εικόνων του ναού, με καραμανλίδικη γραφή, που αποτελούν κειμήλια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΠΟΑ: Εντοπίστηκε κιβωτιόσχημος τάφος στα Νέα Στύρα, με σημαντικά ευρήματα

Μαρίνα Μπενέκου

Στο επίκεντρο ο «Ομφαλός της Γης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όταν ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο τοίχος της αρχαίας μνήμης στη Βέροια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοψία Μενδώνη – Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

Μενδώνη: Η «Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας

Kon

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Ενας θησαυρός πληροφοριών στις οθόνες μας