Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων: Οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη ακολουθούν αυστηρά αρχές με διεθνή αποδοχή

Newsroom eleftherostypos.gr

«Οι επεμβάσεις στα μνημεία της Ακρόπολης ακολουθούν αυστηρά αρχές με διεθνή αποδοχή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και απαντάει σε κάθε μία από τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τα έργα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (βλέπε νέες διαδρομές), αλλά και την προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου προς τα μνημεία.

Με αφορμή το κείμενο «Εκκληση για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη: Ακρόπολη SOS», με αντιρρήσεις για τα έως τώρα έργα και τη συλλογή υπογραφών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή παίρνει θέση. Στις απαντήσεις της κυριαρχούν οι χαρακτηρισμοί «Ανακριβές» και «Ανακριβέστατο» ως προς τις αιτιάσεις που διατυπώνονται. Ειδικότερα:

* Ως προς την κριτική του «αιφνιδιασμού για τις νέες διαδρομές στον Ιερό Βράχο», επισημαίνει: «Ανακριβές. Η συζήτηση και η έγκριση των σχεδίων της επέμβασης έγινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2020, με την ίδια σχολαστικότητα όπως και για κάθε άλλο έργο, πολλούς μήνες πριν από την έναρξή της».

* Ως προς τη χρησιμοποίηση οπλισμένου σκυροδέματος στη διάστρωση των διαδρομών: «Ανακριβές. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε άοπλο σκυρόδεμα. Σε ελάχιστες μόνον κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκε οπλισμός (μικρά τεμάχια γαλβανισμένου πλέγματος Φ6)».

* Ως προς την κριτική ότι η κατασκευή είναι μη αναστρέψιμη: «Ανακριβές. Εφαρμόζοντας τη θεμελιώδη στα έργα της ΕΣΜΑ αρχή της αναστρεψιμότητας, η σύμφυση του βράχου και της επίστρωσης εμποδίζεται με διαχωριστική μεμβράνη».

* Ως προς την καταστροφή βράχου και αρχαίων καταλοίπων: «Ανακριβέστατο. Στο έργο της διάστρωσης ουδεμία καταστροφή βράχου ή αρχαίων καταλοίπων σημειώθηκε».

* Ως προς την αγνόηση του ελληνικού και διεθνούς νομικού και θεσμικού πλαισίου: «Ανακριβές. Τόσο ως προς τις διαδικασίες εκτέλεσης των έργων όσο και ως προς τις αρχές των επεμβάσεων ακολουθείται πλήρως το ελληνικό και διεθνές νομικό και θεσμικό πλαίσιο».

Προπύλαια

Για το δεύτερο προγραμματισμένο έργο στον Ιερό Βράχο, το οποίο αφορά στην πρόκριση της ρωμαϊκής φάσης στην κλίμακα ανόδου στα Προπύλαια, αλλά της κλασικής στην οδό επί του πλατώματος του βράχου, η ΕΣΜΑ επισημαίνει τα εξής:

«Η τωρινή μορφή της ανόδου είναι προϊόν αυθαίρετων, παντελώς ατεκμηρίωτων, χονδροειδών παραποιήσεων (1900, 1934, 1957), κάλυψε τα υφιστάμενα ίχνη και κατάλοιπα της αρχαίας και ρωμαϊκής διαμόρφωσης, ενώ ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε ιστορική φάση της δυτικής πρόσβασης της Ακρόπολης». Η ΕΣΜΑ απαντάει και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί για το συγκεκριμένο έργο.

Ως προς το ότι «η προτεινόμενη κυκλοφορία θα επιφέρει συνωστισμό των επισκεπτών», η Επιτροπή χαρακτηρίζει το συλλογισμό «οξύμωρο» και αναρωτιέται: «Πώς επέρχεται μεγαλύτερος συνωστισμός με τη διέλευση των επισκεπτών διαμέσου 5 θυρών, έναντι της διέλευσης διαμέσου μίας (της κεντρικής των Προπυλαίων), όπως σήμερα;

Αντίθετα, εάν χρησιμοποιηθούν και οι εκατέρωθεν θύρες των Προπυλαίων, ο συνωστισμός θα μειωθεί στο ένα τρίτο του τωρινού…».

Η ΕΣΜΑ υπενθυμίζει πως τα έργα θα εξεταστούν τον Οκτώβριο σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, το όγδοο κατά σειρά από το 1997, όταν η Επιτροπή εγκαινίασε το θεσμό των διεθνών συναντήσεων για τα έργα στον Ιερό Βράχο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στην Ακρόπολη – Τρεις συλλήψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι Μπακς τιμούν τα αδέρφια Αντετοκούνμπο – Δείτε το 9λεπτο βίντεο από την επίσκεψη στην Ακρόπολη

Λάμπρος Κατσαρός

Αεροπλάνα πάνω από την Αθήνα: Rafale σχημάτισαν την ελληνική σημαία – Εντυπωσιακές εικόνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καύσωνας: Στους 45 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Αναλυτική πρόγνωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο έλεος του καύσωνα η Αθήνα – Οι απίστευτες θερμοκρασίες, η Ακρόπολη και η Ομόνοια [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν θα ανέβουν φορτηγά στην Ακρόπολη για τη φωτογράφιση του Dior

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ακρόπολη: Απολύτως προσβάσιμη στα ΑμεΑ – Ποια η γνωμοδότηση του ΚΑΣ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ακρόπολη, ο Dior και ο οπισθοδρομικός ΣΥΡΙΖΑ

Kon