Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου: Ανοίγει τις πύλες με μια από τις σημαντικότερες συλλογές μεταβυζαντινής τέχνης [εικόνες] 

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποδίδεται στο τέλος Απριλίου το Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6. Στo κτίριο, που συντηρήθηκε με εξαιρετικό τρόπο, πρόκειται να στεγαστεί η έκθεση έργων της Συλλογής Λοβέρδου, η οποία φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει 470 εικόνες, αξιόλογα δείγματα κυρίως της κρητικής και επτανησιακής ζωγραφικής με περισσότερα από 130 έργα επώνυμων δημιουργών, ξυλόγλυπτα, 169 χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Η μεταφορά των εκθεμάτων στο κτίριο προγραμματίζεται από την ερχόμενη βδομάδα.

Το Μέγαρο έγινε, δωρεά εν ζωή στο Ελληνικό Δημόσιο το 1979 και το 1992, από τις κόρες του Διονύσιου Λοβέρδου, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου.

«Το Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα. Είναι ένα κτίριο με πολλές μοναδικές λεπτομέρειες, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής υπογραφής του Τσίλερ, το οποίο γνώρισε την εγκατάλειψη για πολλά χρόνια.

Σήμερα, υποδειγματικά αποκατεστημένο, είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη σημαντική συλλογή Λοβέρδου και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο κτίριο.

Το Μέγαρο χτίστηκε το 1882 ως κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Το 1912 το αγόρασε ο Κεφαλλονίτης τραπεζίτης και συλλέκτης Διονύσιος Π. Λοβέρδος προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του.

Το Μέγαρο συνδυάζει ποικίλα αρχαιοπρεπή στοιχεία και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του. Η πρόσοψή του κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο.

Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν στην αυτοψία ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Κατερίνα Δελλαπόρτα, ο διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κώστας Φρισήρας και υπηρεσιακά στελέχη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στο επίκεντρο ο «Ομφαλός της Γης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όταν ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο τοίχος της αρχαίας μνήμης στη Βέροια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοψία Μενδώνη – Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

Μενδώνη: Η «Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας

Kon

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Ενας θησαυρός πληροφοριών στις οθόνες μας

Μινωικά Ανάκτορα: Προς ένταξη στα μνημεία της UNESCO

Ελεύθερος Τύπος Newsroom