ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημόσιο Σήμα: Σκαπάνη στο νεκροταφείο των ηρώων της αρχαίας Αθήνας στον Κεραμικό [εικόνες]

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αποκάλυψη για πρώτη φορά, το 1997, του Δημόσιου Σήματος, του νεκροταφείου των επιφανών και των ηρώων της αρχαίας Αθήνας, είχε προκαλέσει πάταγο! Χθες, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος με τη διενέργεια συστηματικών ανασκαφών.

Συγκεκριμένα, πριν από 24 χρόνια σε οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος 35, στον Κεραμεικό, η αρχαιολόγος Χάρις Στούπα εντόπισε πολυάνδρια πεσόντων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.) Το εύρημα ταυτίζεται με το Δημόσιο Σήμα, το οποίο αναζητούσαν επί δεκαετίες οι αρχαιολόγοι.

Το Δημόσιο Σήμα -«το σημαντικότερο νεκροταφείο του αρχαίου κόσμου», όπως επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη- χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άνοδο της Δημοκρατίας. Είχε ιδρυθεί στο κράσπεδο της οδού που συνέδεε τον Κεραμεικό και πιο συγκεκριμένα το Δίπυλο, μία από τις σημαντικότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, με την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η στεγασμένη ανασκαφή

Εκεί είχαν ενταφιαστεί, δημοσία δαπάνη, επιφανείς άνδρες -μεταξύ άλλων ο Περικλής, ο Θουκυδίδης, ο Κλεισθένης, ο Αρμόδιος και Αριστογείτων- αλλά και οι πεσόντες στους πολλούς πολέμους των Αθηναίων, ώστε το Δημόσιο Σήμα να προσομοιάζει με στρατιωτικό νεκροταφείο.

Ταφική πυρά

Οι αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος 35 (ο χώρος παραμένει μη επισκέψιμος) αποκάλυψαν συγκλονιστικά ευρήματα. Σε πώρινες μνημειακές θήκες είχαν ταφεί τα υπολείμματα της ταφικής πυράς πλήθους νεκρών με κτερίσματα. Σύμφωνα με τον Πάτριο Νόμο, οι νεκροί καίγονταν συνήθως επιτόπου στα πεδία των μαχών και στην Αθήνα μεταφέρονταν τα οστά για ταφή, με εκφώνηση επιταφίου από έναν διακεκριμένο άνδρα. Στο Δημόσιο Σήμα ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του.

Εντός των δύο ορυγμάτων που ανοίχτηκαν στο οικόπεδο της οδού Σαλαμίνας ανευρέθησαν τμήματα πέντε μνημείων.  Εξωτερικά των ορυγμάτων εντοπίστηκε ακόμη ένα τμήμα κατεστραμμένου πολυανδρίου.

Στο εσωτερικό των μνημείων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καμένων οστών ανδρών, τα οποία ανήκαν σε τουλάχιστον 58 άτομα. Τα οστά έγιναν αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα αλλά και σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τους νεκρούς συνόδευε πλήθος πολυτελούς κεραμικής, ερυθρόμορφης, αλλά και λευκών ληκύθων με μοναδικές παραστάσεις.

Απαλλοτριώσεις

Οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν πως η συστηματική ανασκαφή που θα ακολουθήσει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα συμπληρώσει την εικόνα του σπουδαίου νεκροταφείου με νέα πολύτιμα ευρήματα.

Ο χώρος γύρω από τη στεγασμένη ανασκαφή

Το πεδίο φαίνεται να έχει προετοιμαστεί. Οπως ανακοινώθηκε «το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις των οικοπέδων επί των οδών Πλαταιών 28, Πλαταιών 26 και Λεωνίδου 86 και Σαλαμίνος 33 και Λεωνίδου 82-84». Σύμφωνα με το υπουργείο «η απαλλοτρίωση ολοκληρώθηκε το 2015», ωστόσο «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική εργασία στα απαλλοτριωμένα ακίνητα».

Μοναδικό τοπόσημο

«Το Δημόσιο Σήμα, το σημαντικότερο νεκροταφείο του αρχαίου κόσμου, είναι ένα μοναδικό τοπόσημο της Αθήνας με εξαιρετικά σημαντική ιστορική και αρχαιολογική σημασία. Εδώ έχουν ενταφιαστεί σημαντικότατες προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας, αλλά και οι πεσόντες εν πολέμω.

Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα δεν αρμόζει στην ιστορική του σημασία. Οφείλουμε να ερευνήσουμε και να αναδείξουμε το χώρο, να αποκαλύψομε ένα τμήμα της αρχαίας πόλης και του “καλλίστου προαστίου” της».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 
Ειδήσεις 

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», λέει πρώην διαχειριστής του Βρετανικού Μουσείου

«Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»: Η ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού σε πρώτη διαδικτυακή προβολή

Animasyros: Ταινίες για την ελευθερία εμπνευσμένες από το ’21 – Η πλατφόρμα για αιτήσεις συμμετοχής

Ελληνικό Φεστιβάλ: Μας ταξιδεύει σε Μικρή Επίδαυρο και Ηρώδειο μέσω YouTube

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ελευσίνα: Τι προβλέπει η μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Λίνα Μενδώνη: Απαντά για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και καθησυχάζει τους εργαζομένους

Δημήτρης Ντόγκας

ΥΠΠΟΑ: Κώδικας δεοντολογίας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας και διάκρισης

Δημήτρης Ντόγκας

Αναβίωση της ΒΕΜ: Η ιστορική βιοτεχνία δεν μας κουνάει… το μαντίλι – Το σχέδιο του ΥΠΠΟΑ για αξιοποίηση της [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

ΥΠΠΟΑ: Έκτακτη ενίσχυση για να επαναλειτουργήσει το λεηλατημένο Athenaeum [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

ΥΠΠΟΑ: Αντιδρούν τα σωματεία εργαζομένων στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Δημήτρης Ντόγκας

Καταρρέει το Κάστρο της Μεθώνης: 300.000 ευρώ τα πρώτα έργα για τη στερέωση και την αποκατάστασή του

Δημήτρης Ντόγκας

«Ιστορίης ἀπόδεξις»: Οι ελληνοπερσικοί πόλεμοι σε… ψηφιακή απόδοση – Μια πρωτότυπη έκθεση πολλές εκπλήξεις

Δημήτρης Ντόγκας

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Με 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ το νέο ραντεβού

Δημήτρης Ντόγκας