ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Κουμεντάκης: Χωρίς στερεότυπα οι εκδηλώσεις της Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από το 1821

Δέσποινα Σαββοπούλου [email protected]

«Με αποφασιστικότητα, αλλά χωρίς βεβαιότητες και χωρίς να υποτιμούμε την κατάσταση», η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε χθες, διά στόματος του καλλιτεχνικού της διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη, ένα μεγάλης κλίμακας επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «με την ελπίδα και την πίστη ότι θα καταφέρουμε να το πραγματοποιήσουμε με την παρουσία κοινού στις αίθουσές μας ή μέσω της GNO TV».

«Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία μάς επιτρέπουν έστω τις πρόβες και τη βιντεοσκόπηση, το έργο μας θα βρει τον τρόπο να φθάσει στο θεατή μέσω Διαδικτύου. Αυτό πάνω από όλα είναι το ζητούμενο, να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση με το κοινό», σημείωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

«Το επετειακό μας πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έχει στόχο να θέσει ερωτήματα και να ανοίξει συζητήσεις και καλλιτεχνικές ζυμώσεις γύρω από το διαχρονικό νόημα της επετείου του 1821.

Η δική μας οπτική δεν βλέπει την Ελληνική Επανάσταση ως ένα τοπικό αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, το οποίο συνδέεται με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων εθνών-κρατών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση.

Η επιθυμία μας είναι να δώσουμε αφορμές για σκέψη και αναστοχασμό ακόμα και για διαφωνίες. Δεν θα αναπαραγάγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων, αλλά, μέσω του καλλιτεχνικού μας έργου, ελπίζουμε να φωτιστεί η σπουδαία αυτή στιγμή της Ιστορίας μας με τρόπο ψύχραιμο και ενωτικό».

Σπουδαία έργα του ρεπερτορίου της όπερας, όπως ο «Αντρέα Σενιέ» του Τζορντάνο, οι «Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς, η «Τόσκα» του Πουτσίνι, όπερες της Επτανησιακής Σχολής όπως η «Δέσπω» και η «Κυρα- Φροσύνη» του Καρρέρ, η μπαρόκ όπερα του Βιβάλντι «Ο θρίαμβος της Ιουδίθ», οι «Ελληνικοί» Χοροί του Σκαλκώτα και ο «Ζορμπάς» του Θεοδωράκη από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, αλλά και η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Καλομοίρη, έργα κινηματογραφικής μουσικής για την Αμερικανική Επανάσταση και η όπερα για όλη την οικογένεια «Τα μαγικά μαξιλάρια» συνθέτουν το πολυδιάστατο επετειακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Ηρώδειο, αλλά και σε απρόσμενους χώρους όπως, μεταξύ άλλων, το προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών.

Στο πλαίσιο της επετείου, η ΕΛΣ κάνει μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα σε κορυφαίους Ελληνες συνθέτες, διαφορετικών σχολών και ιδιωμάτων. Μέσα στο 2021 θα παρουσιαστούν σπουδαία έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και νεότερων, όπως των Καλλιόπης Τσουπάκη, Γιώργου Δούση, Νίκου Ξυδάκη, Μάρθας Μαυροειδή, Γιώργου Τσοντάκη, Αλέξανδρου Μούζα, Δήμητρας Τρυπάνη κ.ά.

Ξεκινώντας από το 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια, η Λυρική θα τιμήσει το έργο του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση μεγάλου μέρους του σπουδαίου έργου του.

Στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης», το 2021 θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τα έργα «Αξιον Εστί», «Ζορμπάς», η «Δεύτερη συμφωνία», «Το τραγούδι της Γης», η συναυλία «Τραγούδια του Αγώνα», ενώ στην Εναλλακτική Σκηνή οι κύκλοι τραγουδιών «Ασίκικο Πουλάκη» και «Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά».

Ο κύκλος θα συμπληρωθεί το 2021 με την παρουσίαση έργων Θεοδωράκη στα επόμενα διαδικτυακά φεστιβάλ, αλλά και από την ΕΡΤ, η οποία θα προβάλει τη συναυλία των έργων «Διόνυσος» και «Επιτάφιος», που βιντεοσκοπήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Εναλλακτική.

Παράλληλα με το επετειακό πρόγραμμα, νέες, φιλόδοξες παραγωγές που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας έρχονται να συναντήσουν το κοινό τους μέσα στο 2021.

Ρεσιτάλ κορυφαίων ερμηνευτών, αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών και σημαντικές συμπαραγωγές συμπληρώνουν το νέο πρόγραμμα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο. Η δεύτερη ανάθεση του πρότζεκτ «The Artist on the Composer» της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ φέρνει τη νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσιάζει τους «Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας», το Μπαλέτο της ΕΛΣ φέρνει τον «Δον Κιχώτη» σε νέα παραγωγή, ενώ ο νέος, φιλόδοξος «Ριγολέττος» του Βέρντι έρχεται στο Ηρώδειο.

Ο κορυφαίος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν θα παρουσιάσει γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, ενώ η διάσημη σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΕΛΣ για ένα μοναδικό ρεσιτάλ.

Στην Εναλλακτική Σκηνή

Εξίσου πολυδιάστατο είναι και το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Ανάμεσα στις μουσικοθεατρικές παραγωγές: «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον», «Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση», «Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, «Το τραγούδι της Κυρα-Δομνίτσας» των Μάρθας Μαυροειδή, Μάρως Βασιλειάδου και Μαρίας Μαγκανάρη, «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» των Νίκου Ξυδάκη και Διονύση Καψάλη και «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής» της Καλλιόπης Τσουπάκη, η κινηματογραφική ταινία-εγκατάσταση «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, η πολυμεσική παρουσίαση «Set in Time in Space» του Γιώργου Πούλιου και η συναυλία «Το φλάουτο του Ρήγα: Από την απολυταρχία στην Επανάσταση» των Δημήτρη Κούντουρα και Πάνου Ηλιόπουλου.

Ο κύριος όγκος των επετειακών αναθέσεων της Εναλλακτικής Σκηνής εντάσσεται σε τρεις μεγάλους θεματικούς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος, «Ωδές στον Βύρωνα», σε επιμέλεια του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα.

Ο δεύτερος κύκλος, «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων», σκιαγραφεί τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην Επανάσταση του 1821 και περιλαμβάνει το ορατόριο «Jus soli» του Τούρκου συνθέτη Καμράν Ιντζέ κ.ά. ενώ στον νέο, τριετή κύκλο «Μίκης Θεοδωράκης» εντάσσεται ο κύκλος τραγουδιών «Ασίκικο Πουλάκη».

Χαιρετισμοί

Την παρουσίαση του προγράμματος χαιρέτισαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. Η υπουργός ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας, στο πλαίσιο της εθνικής της αποστολής σχεδίασε και θα εκτελέσει το 2021 ένα υψηλών απαιτήσεων επετειακό πρόγραμμα τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης και να αναστοχαστούμε πάνω στις έννοιες του έθνους, της συλλογικής προσπάθειας, του αγώνα, της ομοψυχίας».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος σημείωσε: «Με την αυτοπεποίθηση κάποιου που πετυχαίνει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να χαράξει νέους δρόμους, η Λυρική κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις στις αποσκευές της, θέτοντας νέους φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Το 2021, μια χρονιά-ορόσημο για τον ελληνισμό και έτος ελπίδας για την ανθρωπότητα, η Λυρική μάς καλεί να τολμήσουμε να έρθουμε και πάλι κοντά, να θυμηθούμε, να μάθουμε, να συλλογιστούμε, να προβληματιστούμε».

Τέλος, δύο από τις επετειακές παραγωγές, το δίπτυχο «Δέσπω-Ελληνικοί χοροί» και το «Jus soli» είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Γαλλία: Αναβάλλεται για τον Ιούλιο το Φεστιβάλ των Καννών, λόγω της πανδημίας

ΥΠΠΟΑ: Έκτακτη ενίσχυση για να επαναλειτουργήσει το λεηλατημένο Athenaeum [εικόνες]

«Greece in USA»: Η πολιτιστική πλατφόρμα που φέρνει την ελληνική τέχνη στη Νέα Υόρκη [εικόνες]

Χρήστος Γκόντιας: «Η φύση είναι έμπνευση και σχολείο»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γεγονός η σύμπραξη Λυρικής με ΔΗΠΕΘΕ: O Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος μιλά στον «Ε.Τ.» για το έργο του Γκρέιγκ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Η εμβληματική όπερα «Αντρέ Σενιέ» για τα 200 χρόνια από το 1821 [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Τα κανόνια ήχησαν στον Λυκαβηττό – Πώς ξεκίνησε η σημερινή μεγάλη ημέρα [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

25η Μαρτίου: Αφιερωμένο στην Εθνική Επέτειο του 1821 τo doodle της Google

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

25η Μαρτίου: Όλα έτοιμα για την παρέλαση – Δείτε εντυπωσιακά πλάνα της πλατείας Συντάγματος από ψηλά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

25η Μαρτίου: Η ύψιστη διάκριση της Πόλεως των Αθηνών στον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Λυρική Σκηνή & Μέγαρο Μουσικής: Με εμβληματικά μουσικά έργα τιμούν την επέτειο της 25ης Μαρτίου [βίντεο και εικόνες]  

Δημήτρης Ντόγκας

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Ο ρόλος που έπαιξε το θέατρο στην εξέγερση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η γαλανόλευκη κυματίζει σε όλο τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom