ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμαρυσία Αρτέμιδος: Εντυπωσιάζουν ο υστεροαρχαϊκός ναός και οι προσφορές των πιστών που έφεραν στο φως οι ανασκαφές [εικόνες|

Newsroom eleftherostypos.gr

Nέα εντυπωσιακά ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, στην Αμάρυνθο.

Πρόκειται για κτίριο που ταυτίζεται με υστεροαρχαϊκό ναό και πολλά κινητά ευρήματα που αποτελούν προσφορά των πιστών προς τη θεότητα.

Η ταύτιση του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Παλαιοεκκλησιές-Παλαιοχώρια, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου, με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος έγινε το 2017 στο πλαίσιο πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος συνεργασίας (2015-2019) μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Το ιερό μνημονεύεται σε διάφορες αρχαίες πηγές και υπήρξε το σημαντικότερο της Εύβοιας. Ανάμεσα στα ευρήματα της φετινής ανασκαφής περιλαμβάνονται «νέα θραύσματα ενσφράγιστων κεραμίδων με το όνομα της Αρτέμιδος, όμοια με αυτά που βρέθηκαν το 2017 και επέτρεψαν τότε την ταύτιση του ιερού».

Λεκάνη κτιστή από κεραμίδες έξω από το κτίριο του 7ου αι. π.Χ.

Η ανασκαφική περίοδος, που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πρώτη ενός νέου πενταετούς προγράμματος, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Αμαλίας Καραπασχαλίδου και με επικεφαλής από πλευράς της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής τον Karl Reber, διευθυντή της Σχολής.

Τμήμα του θεμελίου του βωμού.

Ο υστεροαρχαϊκός ναός έχει διαστάσεις 10×30 μέτρα και έφερε κιονοστοιχία στον κεντρικό άξονα. Από το κτίριο σώζεται το συμπαγές θεμέλιο. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, «στο εσωτερικό του βρέθηκε τοίχος προγενέστερης φάσης και εσχάρα με ίχνη φωτιάς».

Κάτοψη του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι σε επαφή με τα θεμέλια του κτιρίου εναποτέθηκαν αναθήματα του 7ου και του 6ου αι. π.Χ.

Πρόκειται «για μελανόμορφα αγγεία -όπως ένας αμφορέας με παράσταση Μέδουσας-, πήλινα ειδώλια, σφραγιδόλιθους σε σχήμα σκαραβαίου και ειδώλια από φαγεντιανή εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγγεία τοπικής παραγωγής, όπως πρόχοι με ψηλό λαιμό και υδρίσκες, όμοιου τύπου με αγγεία που έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό στις ανασκαφές των αρχαϊκών χώρων λατρείας γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια».

Αναθήματα της αρχαϊκής εποχής από το ναό.

Τα ευρήματα αυτά «τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στις θρησκευτικές πρακτικές των Ερετριέων και των Ευβοέων γενικότερα, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Αμαρύνθου με την Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη φετινή περίοδο ολοκληρώθηκε, επίσης, η ανασκαφή της μεγάλης υστεροκλασικής-ελληνιστικής στοάς που βρίσκεται εντός του χώρου που έχει απαλλοτριωθεί. Με μήκος 69 μ. και με 27 δωρικούς κίονες στην πρόσοψή του, το μνημειακού χαρακτήρα κτίριο περιέβαλλε το Ιερό προς τα ανατολικά.

Ευρήματα δίπλα στο θεμέλιο του ναού.

Οπως κατέδειξαν οι έρευνες, «στα βόρεια, μια στοά και μία σειρά από τρία κτίρια μικρών διαστάσεων οριοθετούσαν το τέμενος».

Επισημαίνεται ότι «πρόκειται ίσως για «θησαυρούς» ή ναΐσκους που παρουσιάζουν κάτοψη παρόμοια με ανάλογα κτίρια σε άλλα μεγάλα ελληνικά ιερά. Από την έρευνα στα κτίρια δεν υπήρξαν ευρήματα που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τη χρήση τους, εκτός από ένα θραύσμα μαρμάρινης βάσης αγάλματος με αναθηματική επιγραφή, όπου εμφανίζεται η αρχή του ονόματος της Αρτέμιδος».

Ειδικές αναλύσεις, όπως οι αρχαιοβοτανικές μελέτες, πλαισιώνουν την έρευνα η οποία θα επικεντρωθεί, τα επόμενα χρόνια, στον εντοπισμό των αρχικών φάσεων της λατρείας στο σημαντικό ιερό. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι στο πεδίο είναι η Ολγα Κυριαζή από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και ο Tobias Krapf από την πλευρά της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Ματθίλδη Μαγγίρα στον «Ε.Τ.»: «Νιώθω λιοντάρι στο κλουβί»

Οι ανασκαφές έφεραν στο «φως» συλημένο ταφικό μνημείο ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής μορφής [εικόνες]

Τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Αλεξάκη με τρία «διαμάντια» του

Οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: 6 αναγνώσματα για τις κρύες νύχτες του lockdown

«Είμαι πεινασμένος να τραγουδήσω»: Ο Μίλτος Πασχαλίδης μιλά στον Ε.Τ. για το πρώτο του live streaming

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μυτιλήνη: Στο φως ακόμη ένας σημαντικός βυζαντινός οικισμός

Μιχάλης Μάρδας

Αμάρυνθος: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Tinad

Ισραήλ: «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία» – Στο «φως» αρχαιοελληνική επιγραφή 1.500 ετών

Tinad

Αμάρυνθος: «Πάλεψε για χάρη μου» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 24χρονου που βούτηξε για τον σταυρό

Tinad

Αμάρυνθος: Ώρες αγωνίας για τον νεαρό που χτύπησε στον αυχένα βουτώντας για τον σταυρό – Το μήνυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Μιχάλης Μάρδας

Εύβοια: Νεαρός έπεσε για τον Σταυρό και χτύπησε τον αυχένα του

Tinad

Ανασκόπηση 2020: Οι επτά πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και οι θησαυροί τους

Μιχάλης Μάρδας

Ανασκαφές στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι»: Οι Μακεδόνες στήριζαν τον πειρατή της Κύθνου

Δημήτρης Ντόγκας

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκαν δύο ασύλητοι θολωτοί τάφοι στην Πύλο

Δημήτρης Κατσάκος