ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: 6 αναγνώσματα για τις κρύες νύχτες του lockdown

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ [email protected]

Καραντίνα και χιονιάς αυξάνουν τις ώρες παραμονής στο σπίτι. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής διάλεξε για εσάς έξι βιβλία που καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη. Λογοτεχνία (ελληνική και ξένη), Ιστορία, Ψυχολογία και Ανθρωπογνωσία «διαγκωνίζονται» να κερδίζουν την προτίμησή σας, στις προτάσεις της εβδομάδας. Καλή ανάγνωση…

«Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Προλογικό σημείωμα: Αννα Ταμπάκη, Μαρία Σεχοπούλου

  • Επιμέλεια: Μαρία Σεχοπούλου • Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική

Ενας νέος συλλογικός τόμος αφιερωμένος στον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα Αύγουστο Στρίντμπεργκ κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες. Στο βιβλίο «Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ και το σύγχρονο θέατρο» περιλαμβάνονται ποικίλες επιστημονικές προσεγγίσεις διακεκριμένων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου από την Ελλάδα και τη Σουηδία, αλλά και μαρτυρίες σημαντικών καλλιτεχνών που αναμετρήθηκαν με τα εμβληματικά θεατρικά έργα του Σκανδιναβού συγγραφέα. Μέσα από την οπτική της ιστορίας του θεάτρου, αλλά και της σύγχρονης σκηνικής πρακτικής, στην έκδοση αποκαλύπτονται πτυχές του στοχασμού του Στρίντμπεργκ, όψεις της καθοριστικής για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού θεάτρου δραματουργίας του, αλλά και πολύτιμες μαρτυρίες για το «Ιντίμα Τεάτερν», το πρωτοποριακό θέατρο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα. Η έκδοση αποτελεί τα πρακτικά διεθνούς ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη σουηδική πρεσβεία στην Ελλάδα, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ελληνική πρεσβεία στη Σουηδία. Τον τόμο προλογίζουν η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Αννα Ταμπάκη και η διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Μαρία Σεχοπούλου.

«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 100 ΛΕΞΕΙΣ»

Συγγραφέας: Olivier Houde • Εκδόσεις: Διόπτρα • Μετάφραση: Ιωάννης Καυκιάς

Λίγους μήνες μετά τον πολύ ενδιαφέροντα και εύχρηστο οδηγό «Φιλοσοφία μέσα από 100 λέξεις», μπορούμε άραγε να καταλάβουμε την Ψυχολογία μέσα από 100 λέξεις; Από τη θεμελίωσή της μέχρι σήμερα η Ψυχολογία έχει διανύσει ασύλληπτα μεγάλο δρόμο στο να κατανοήσει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. Μέσα από 100 βασικούς όρους το βιβλίο αυτό μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την επιστήμη που ξεκλείδωσε τα μυστικά του εγκεφάλου και της προσωπικότητάς μας. Και, μέσα από αυτή τη γνωριμία, να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δρούμε, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, την ίδια μας τη ζωή.

«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ»

Συγγραφέας: Αντόνιο Μορέσκο • Εκδόσεις: Καστανιώτη • Μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη

Εχει χαρακτηριστεί ο πιο σημαντικός εν ζωή Ιταλός συγγραφέας. Εχει εκδώσει πάνω από 30 έργα. Ο Αντόνιο Μορέσκο επανέρχεται και παραδίδει ένα υποβλητικό έργο για τη σχέση ενός ανθρώπου με τη φύση των δέντρων και αποκαλύπτει πολλά για την αλλόκοτη εποχή μας. Η ιστορία του μας τοποθετεί στην περίοδο της καραντίνας, όπου ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Μάντοβα. Εκεί πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία. Σήμερα είναι πλέον εγκλωβισμένος και ολομόναχος. Οι μοναδικές έξοδοι είναι οι μεγάλοι νυχτερινοί περίπατοι, όπου του αποκαλύπτονται όλα όσα καθορίζουν τη ζωή μας. Ενα εξαιρετικό βιβλίο γεμάτο εικόνες και αρώματα της μνήμης, που ξεκλειδώνει τα πιο προσωπικά μονοπάτια της ύπαρξής μας.

«ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ»

Συγγραφέας: Τζίνη Βουλγαράκη • Εκδόσεις: Λιβάνη

Μια ιστορία επιβίωσης και αντιθέσεων, οικογενειακών και κοινωνικών συγκρούσεων. Ανομολόγητα μυστικά και σκέψεις με φόντο τον πόλεμο του ’40. Ενα κορίτσι γεννιέται σε έναν απομονωμένο φάρο. Ενα τρίχρονο αγόρι βρίσκεται λιπόθυµο, σφηνωµένο στους βράχους του κάβου, από τον φαροφύλακα που το υιοθετεί. Μεγαλώνουν µαζί. Δένονται µεταξύ τους. Η Ιστορία όμως τρέχει, ο χρόνος κυλά και ο πόλεµος του ’40 έρχεται να τους διαλύσει. Χωρίζονται και χάνονται στη δίνη των γεγονότων. Ο καθένας χαράζει τον δικό του δρόµο. Οι µνήµες είναι ζωντανές και φτάνει η ώρα που ξαναβρίσκονται. Ολα είναι μετέωρα. Μυστικά και διλήμματα έρχονται στο φως και οι αποκαλύψεις συνθέτουν απρόσμενες καταστάσεις, σε μια ευφυή πλοκή γεμάτη εναλλαγή συναισθημάτων.

«ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ»

Συγγραφέας: Μισέλ Μπίσι • Εκδόσεις: Κέδρος

Μια ιστορία όπου κανείς δεν είναι αθώος. Η Λεϊλί Μαάλ, μετανάστρια από το Μάλι, ζει στα περίχωρα της Μασσαλίας και μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά. Η ζωή της κλονίζεται όταν η αστυνομία καταζητεί την Μπαμπύ, την κόρη της, για τη δολοφονία δύο αντρών που σχετίζονται με τη Vogelzug, μια οργάνωση παροχής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η δολοφόνος ξαναχτυπά και η καταδίωξη αρχίζει. Στην προσπάθειά της να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, η Λεϊλί ανακαλύπτει ότι το κόκκινο σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε τα μυστικά της έχει χαθεί. Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει. Ποια είναι τα κίνητρα της Μπαμπύ; Ποια σχέση έχει η Vogelzug με την υπόθεση; Πόσα θα είναι, τελικά, τα θύματα της νεαρής δολοφόνου; Ενα μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και εντυπωσιακή πλοκή τόσο για τον αγώνα των Αφρικανών να περάσουν στην Ευρώπη όσο και για τον ρόλο των Αρχών και των μεσαζόντων που εμπλέκονται. Ενα επίκαιρο βιβλίο που κυκλοφορεί σε 11 χώρες. Γρήγορος ρυθμός και ρέουσα αφήγηση καταφέρνουν να κρατήσουν τον αναγνώστη στον πυρήνα της ιστορίας!

6

«ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

Συγγραφέας: Ρωμανός Γεροδήμος • Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ενα συναρπαστικό ταξιδιωτικό, ιστορικό χρονικό, ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που επιχειρεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, Ρωμανού Γεροδήμου: Γιατί εμπλεκόμαστε συνεχώς σε μάχες ψηφιακών χαρακωμάτων για ταυτότητες και σύμβολα; Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η πολιτική ορθότητα; Ποιο εθνικό αφήγημα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821; Πώς επηρεάζει η παγκοσμιοποίηση άλλες χώρες και γιατί αξίζει να ενδιαφερθούμε γι’ αυτές; Μέσα από τα μεγάλα κύματα της Ιστορίας, το βιβλίο προσπαθεί να παρέχει στον αναγνώστη ένα εγχειρίδιο συνειδητής εμπλοκής με τον κόσμο, με τον άλλον και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του, παρασύροντάς τον σε ένα συναρπαστικό ταξίδι.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Παυλάκης: Χρειαζόμαστε ένα τίμιο-σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Πιθανή η παράταση του lockdown – Προτεραιότητα η Γ’ Λυκείου

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown – Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Οι αλλαγές που θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα

Μιχάλης Μάρδας

Γλυφάδα: Κατάστημα εστίασης λειτουργούσε με κλειστές πόρτες παράνομα – Τι κατήγγειλε ο δήμαρχος

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Παράταση notam για τις πτήσεις εσωτερικού – Ποιες εξαιρούνται

Tinad

Lockdown – Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Οι αλλαγές που θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα

Tinad

Κορωνοϊός: Πάσχα με περιορισμούς, καλοκαίρι με μάσκα – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο Δημήτρης Παρασκευής

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πολύ σκληρό lockdown στην Μαλεσίνα – Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανδρέας Ντίνης

Έπιασαν γνωστό τραγουδιστή σε παράνομη λέσχη στην Κυψέλη παρά το lockdown

Ανδρέας Ντίνης