ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων: Τα σχέδια για e-shop και επαγγελματική σχολή για τεχνίτες εκμαγείων

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε νέα δυναμική τροχιά εισέρχεται ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (πρώην ΤΑΠΑ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο ο Οργανισμός θα διαθέτει τα προϊόντα του σε ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ αναζητούνται νέοι μεγάλοι χώροι εργαστηρίων για την κατασκευή εκμαγείων και ακριβών αντιγράφων.

Τα εργαστήρια του Οργανισμού, στου Ρέντη, επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για το χώρο όπου οι έμπειροι τεχνίτες του ΟΔΑΠ δημιουργούν καλλιτεχνήματα εμπνευσμένα από την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και πιστά αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, τα οποία διατίθενται προς πώληση στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων.

Στο πλαίσιο της πλήρους αναδιοργάνωσης και του ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των εργαστηρίων και των πωλητηρίων του Οργανισμού, που πρόσφατα αντικατέστησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, η κ. Μενδώνη «ζήτησε από τα στελέχη του ΟΔΑΠ να αναζητήσουν άμεσα νέο μεγαλύτερο χώρο, τουλάχιστον διπλάσιο από τον σημερινό, ο οποίος καταλαμβάνει 3.000 τ.μ.», με στόχο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα, σύγχρονα εργαστήρια που να εξασφαλίζουν «άριστες συνθήκες υγιεινής, άνεση στη δουλειά των εργαζομένων, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον».

Επιπλέον προγραμματίζεται και «η έναρξη της λειτουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος του Οργανισμού, τον Μάρτιο 2021».

«Τα στελέχη του ΟΔΑΠ διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία. Τώρα είναι η στιγμή μιας δυναμικής επανεκκίνησης», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Σημείωσε ότι η παραγωγή θα ενισχυθεί με νέους κωδικούς ακριβών αντιγράφων, αλλά και με πιστοποιημένα απλά αντίγραφα. «Με τις πολλαπλές εφαρμογές και τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση (3D), μπορούμε να διαθέσουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εμπνευσμένα ευπώλητα αντικείμενα», πρόσθεσε η υπουργός.

Η κ. Μενδώνη ζήτησε από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Νταή, να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα δημιουργίας από το ΥΠΠΟΑ και τον ΟΔΑΠ «επαγγελματικής σχολής για τεχνίτες εκμαγείων, ώστε να διασωθεί η παραδοσιακή μορφή της τέχνης της εκμάγευσης, ενώ συγχρόνως να εκπαιδεύονται στελέχη ικανά και εξειδικευμένα, προκειμένου να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στο πλαίσιο του νέου φιλόδοξου ξεκινήματος για τον Οργανισμό, η κ. Μενδώνη ζήτησε επίσης να διερευνηθεί «η δυνατότητα στελέχωσης ή και συνεργασίας με προσωπικό καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (ζωγράφων, γλυπτών, εικαστικών κ.λπ.), αλλά και συνεργασίας με σχολές ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι φοιτητές τους να κάνουν πρακτική άσκηση στα εργαστήρια του ΟΔΑΠ».

Ο ΟΔΑΠ διαθέτει μια μοναδική μοντελοθήκη, όπως και μήτρες εκμαγείων για την παραγωγή πιστών αντιγράφων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «παλιά και εξίσου σπάνια εκμαγεία βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα».

Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον ΟΔΑΠ να αναζητήσει τα σπάνια εκμαγεία ώστε να συγκροτήσουν «μια πρότυπη επισκέψιμη μοντελοθήκη-μουσείο».

Ενα κέντρο μελέτης το οποίο «θα αποτυπώνει την παράδοση στην εκμάγευση και θα παραπέμπει στην ελληνική σχολή δημιουργίας πιστών αντιγράφων».

«Τα ακριβή αντίγραφα», επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, «αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών για τα αρχαία έργα τέχνης. Πολλές φορές σώζουν πληροφορίες που δεν αναγνωρίζονται πλέον στο πρωτότυπο».

Κατά τη συνάντηση που είχε η υπουργός με στελέχη και εργαζομένους του Οργανισμού, τονίστηκε η ανάγκη «να χρησιμοποιηθούν για ακριβή αντίγραφα και άλλα υλικά εκτός από γύψο, όπως μάρμαρο αλλά και τσιμέντο, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ακριβή αντίγραφα μεγάλων διαστάσεων κατάλληλων για έκθεση σε εξωτερικούς χώρους».

Ειδήσεις 

Σύγχρονοι νομάδες στο κυνήγι της επιβίωσης – Η νέα ταινία της Κινέζας Κλόι Ζάο

Νίκος Γκάτσος: Τo έργο του ποιητή θα στεγαστεί στο πατρικό του στην Ασέα Αρκαδίας –Το πλάνο για την κήρυξη του σε μουσείο [εικόνες]

Εθνικό Θέατρο: Πρεμιέρα σε… live streaming με τη «Μήδεια – Medea’s Son(g)s» για την Ερευνητική Σκηνή – Οι επόμενες παραστάσεις

Ο «Ε.Τ.» προτείνει: Ασφαλείς αποδράσεις στις σελίδες 7 βιβλίων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΠΟΑ: Αντιδρούν τα σωματεία εργαζομένων στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Δημήτρης Ντόγκας

Με 124 εκατ. επιχορηγήθηκαν οι φορείς πολιτισμού το 2020 – Διπλασιάστηκαν οι ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Ελληνικό: Το πρώτο βήμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο – Εγκρίθηκαν οι προμελέτες για τα διατηρητέα της Πολεμικής Αεροπορίας [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Αλμα εκσυγχρονισμού σε 5 εμβληματικά μουσεία της χώρας – Τι λέει στον «Ε.Τ.» η Λίνα Μενδώνη

Μιχάλης Μάρδας

Νίκος Γκάτσος: Τo έργο του ποιητή θα στεγαστεί στο πατρικό του στην Ασέα Αρκαδίας –Το πλάνο για την κήρυξη του σε μουσείο [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

COSMOTE: Δωρεάν Wi-Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Δημήτρης Ντόγκας

Καταρρέει το Κάστρο της Μεθώνης: 300.000 ευρώ τα πρώτα έργα για τη στερέωση και την αποκατάστασή του

Δημήτρης Ντόγκας

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν σήμερα αλλά μόνο για τα e-shop

Ανδρέας Ντίνης

Λίνα Μενδώνη: Να κηρυχθεί μνημείο το εργαστήριο κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας