ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου: Οι μεγάλες προκλήσεις για τη νέα διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Αντ. Καρ.

Αλλαγή σκυτάλης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μετά τη συνταξιοδότηση της Μαρίας Λαγογιάννη, διευθύντρια στο πρώτο μουσείο της χώρας αναλαμβάνει η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, επικεφαλής μέχρι σήμερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου παίρνει στα χέρια της το τιμόνι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις. Το ΕΑΜ περιλαμβάνεται στα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας -μαζί με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- στα οποία δρομολογείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές στα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μεγάλη επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προς την οδό Πατησίων και η συνένωση του με το «Ακροπόλ Παλάς».

Η Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι δρ αρχαιολόγος με σπουδές Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 2002 έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας διακρίθηκε για το έργο της. Το 2016 το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, στο οποίο υπήρξε διευθύντρια, βραβεύτηκε από τον οργανισμό European Museum Forum για τον πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων του.

Με πλούσιο ανασκαφικό έργο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Μαντινείας και του Ορχομενού. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει με επιτυχία την αρχαιολογική ανασκαφή στο Λύκαιο Ορος, η οποία έχει προσφέρει σημαντικά ευρήματα.

Παρακαταθήκη Λαγογιάννη

Η κ. Καραπαναγιώτου ανέλαβε τα καθήκοντά της την προηγούμενη Δευτέρα και για ένα μεταβατικό διάστημα θα διατηρήσει και τη θέση της επικεφαλής στην Εφορεία Αρκαδίας. Η νέα διευθύντρια ενημερώθηκε εκτενώς για όλα τα θέματα του μουσείου από την κ. Λαγογιάννη. Το έργο της απερχόμενης διευθύντριας παραμένει πολύτιμη παρακαταθήκη στο ΕΑΜ.

Η Μαρία Λαγογιάννη ενίσχυσε την εξωστρέφεια του μουσείου και το άνοιγμά του στην κοινωνία. Σημαντικές εκθέσεις, μεγάλες διεθνείς εκδόσεις, αλλά και μια νέα μουσειολογική προσέγγιση που έφερε τη σύγχρονη τέχνη δίπλα στα αρχαία έργα βρήκαν θερμή ανταπόκριση στο κοινό που σχημάτισε ουρές στα ταμεία.

 Επιστολή εργαζομένων

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 82 εργαζόμενοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τις επιχειρούμενες θεσμικές αλλαγές. Επισημαίνουν ότι η λειτουργία στην πράξη των ΝΠΔΔ «περιλαμβάνει τόσο επιτυχημένα όσο και καταφανώς αποτυχημένα παραδείγματα όπως π.χ. το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων…».

Οι εργαζόμενοι θεωρούν «ότι εάν εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση (π.χ. τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό επικοινωνίας και δημιουργικού) το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της κοινωνίας και του 21ου αιώνα…».

Ειδήσεις 

Οριστικό: Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Στο μικροσκόπιο των Αρχών το επεισόδιο στα Ίμια, οι καταθέσεις και ο «πόλεμος της τσιπούρας»

Καπιτώλιο: Γιατί η αστυνομία δεν πρόλαβε το κακό – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι δηλώσεις πρώην αξιωματούχων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μία μούμια  στοιχειώνει τον Οίκο των Ατρειδών με… υπογραφή Σλήμαν – Το ημερολόγιο Σταματάκη φωτίζει τους μύθους

Δημήτρης Ντόγκας

Οι Περσικοί πόλεμοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Τι θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό [Βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο: Ρεκόρ επισκεπτών και νέες εκθέσεις

Ανδρέας Ντίνης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο [εικόνες]

Evanthia Karra

Αυτοψία της Μενδώνη στο κλειστό λόγω… δυσοσμίας πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ανδρέας Ντίνης

Πολυτεχνείο, Μουσείο και Τατόι: «Ξεπαγώνουν» έργα ξεχασμένα για χρόνια

George Michaelides