Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Η μουσική συναντάει τον αφηγηματικό λόγο

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, [email protected]

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό του κοινού και να του προσφέρει διεξόδους και την περίοδο της καραντίνας. Ετσι παρουσιάζει το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της με τίτλο «Η μουσική του λόγου», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ιδιαίτερες ιστορίες μικρού μήκους.

Οι προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από το nationalopera.gr και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν το 1ο και το 2ο Διαδικτυακό μας Φεστιβάλ (Μάιος-Ιούνιος 2020, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020), συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες θεάσεις από όλο τον κόσμο, συνεχίζουμε δυναμικά με την πραγματοποίηση του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης και συνεχίζει: «Το νέο Φεστιβάλ έχει τίτλο “Η μουσική του λόγου” και περιλαμβάνει πέντε βίντεο, πέντε ταινίες μικρού μήκους, όπου η μουσική και ο αφηγηματικός λόγος αποκτούν μια άλλη διάσταση μέσα από την τέχνη της εικόνας. Επιλέξαμε πέντε μουσικά έργα διαφορετικής θεματολογίας και αισθητικής προσέγγισης, τα οποία εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική περνάει μέσα από την ψηφιακή της μορφή σε μια άλλη πραγματικότητα. Το Διαδικτυακό Φεστιβάλ μάς επιτρέπει να είμαστε δημιουργικά ζωντανοί, όχι μόνο εν μέσω πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια, καθώς αυτή η προσέγγιση των μουσικών έργων θα έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στο μέλλον. Από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, σας προσκαλούμε να απολαύσετε αυτές τις πέντε ξεχωριστές ιστορίες μικρού μήκους από την οθόνη του υπολογιστή σας, το τάμπλετ ή το κινητό σας».

Οι πέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ συνδυάζουν την τέχνη της εικόνας με τη δύναμη της μουσικής και του αφηγηματικού λόγου μέσα από νέες αναγνώσεις μουσικών έργων. Το όνειρο και η φαντασίωση της «Εξαϋλωμένης νύχτας» του Αρνολντ Σένμπεργκ συναντούν τις εξομολογήσεις ανθρώπων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην υπνωτική σύνθεση «Mich nicht» του Νίκου Ιωακείμ και τις αναμνήσεις της «Γυναίκας με τα Μαύρα» στο μονόδραμα «Η κυρία του σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου. «Το νανούρισμα» του Ταρκουίνιο Μέρουλα που ψελλίζεται από διαφορετικές μητέρες στη σύγχρονη Αθήνα μπλέκεται με τις «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ», όπου το λυρικό τραγούδι κυριεύει ένα πρωινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο. Μέσα από αυτά τα έργα, το Φεστιβάλ ανακαλύπτει ευφάνταστους τρόπους όπου η μουσική και ο λόγος αποκτούν άλλη υπόσταση μέσω της εικόνας, προτείνοντας νέες οπερατικές φιλμικές εμπειρίες με έμπνευση, χιούμορ και μια ειλικρινή διάθεση αυτοσαρκασμού.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • «Εξαϋλωμένη νύχτα», έργο 4 του Αρνολντ Σένμπεργκ

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου στις 21.30. Θα παραμείνει online έως 9/1

Βασικό μοτίβο της δραματουργίας εδώ είναι η φύση, που αρχικά φαντάζει εκδικητική και ανοίκεια αλλά που σταδιακά μετατρέπεται σε τόπο εξιλέωσης. Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης.

  • «Μich nicht» του Νίκου Ιωακείμ

Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου στις 21.30. Οnline έως 16/1

Ενα μουσικοθεατρικό μωσαϊκό, σ ένα ελλειπτικό σενάριο πάνω στον θάνατο και την απώλεια. Ο τίτλος παραπέμπει στην «Οπερα της πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, ορόσημο μιας εποχής πολύ όμοιας με τη δική μας. Σκηνοθεσία-Σύλληψη: Ζωή Ξανθοπούλου.

  • «Προσευχή πάνω σε ένα νανούρισμα» του Ταρκουίνιο Μέρουλα

Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου στις 21.30. Οnline έως 23/1

Ο φακός κινηματογραφεί πρόσωπα γυναικών, Ελληνίδων και ξένων, περιδιαβαίνοντας δωμάτια ιστορικών κτιρίων της πόλης, αίθουσες χορού και μεσοπολεμικά σαλόνια. Σκηνοθεσία: Ηλίας Μαδούρος.

  • «Μουσικές καλημέρΕΛΣ»

Πρεμιέρα: 30 Δεκεμβρίου στις 21.30. Οnline έως 30/1

Βασισμένο σε μια ιδέα της μετζοσοπράνο Μαργαρίτας Συγγενιώτου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία και σε κείμενα του σταντ-απ κωμικού και λιμπρετίστα Δημήτρη Δημόπουλου, οι «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ» εμπνέονται από την υπερβολή της παρουσίασης ενός πρωινάδικου και την πληθωρικότητα της οπερατικής σκηνής.

  • «Η κυρία του σεληνόφωτος», έργο 41 του Γιώργου Σισιλιάνου

Πρεμιέρα: 6 Ιανουαρίου 2021 στις 21.30. Οnline έως 6/2

Στο απόγειο της αισθητικής και στοχαστικής του ωριμότητας, ο Σισιλιάνος μετουσιώνει ποιητικά το κείμενο του Ρίτσου σε ένα σχολαστικά δουλεμένο κράμα μελωδικού λυρισμού και απαγγελτικής γραφής. Σκηνοθεσία: Κώστας Αθουσάκης.

 

Info

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ ΕΛΣ

9 Δεκεμβρίου 2020 – 6 Ιανουαρίου 2021 ǀ 21.30

Μετάδοση στα: nationalopera.gr, Facebook, YouTube, digitalculture.gov.gr

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τζομπανάκη, Σκουλάς, Πασχαλίδης τραγουδούν για τον Μίκη – Η κρητική ψυχή στο Ηρώδειο

Λάμπρος Κατσαρός

Γκλάστονμπερι: Τα ναρκωτικά του βρετανικού φεστιβάλ απειλούν τα χέλια

Μαρίνα Μπενέκου

Ιωάννα Βλάχου: «Τα παιδιά με τη φλόγα στο στήθος το κρεβάτι τους κάνουν καράβι»

Kon

Άνδρος: Εικαστικές τροχιές μνήμης

Λάμπρος Κατσαρός

Λευκορωσία: Δυνατός αέρας παρασύρει φουσκωτά κάστρα όπου έπαιζαν παιδιά- Επτά οι τραυματίες

Μαρίνα Μπενέκου

O «E.Τ.» παρουσιάζει τις συναυλίες του Ιουλίου που δεν πρέπει να χάσετε

Λάμπρος Κατσαρός

Κωστής Γεωργίου: «Ηθελα ένα έργο που να συνομιλεί υπερβατικά με το περιβάλλον»

Kon

«Διαδρομές» Γιανάκου στον Πόρο

Λάμπρος Κατσαρός

Γιάννης Βακαρέλης: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας»

Kon