ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηλεκτρονική δημοπρασία για την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, [email protected]

Ενεργό, παρά την πανδημία, παραμένει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο απευθύνεται με διαφορετικούς τρόπους στους φιλότεχνους. Ετσι, πέρα από την εικονική περιήγηση στις εκθέσεις του, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του, το μουσείο διοργανώνει ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων με στόχο την οικονομική του ενίσχυση.

Η δημοπρασία, που έχει τίτλο «Bid for the Benaki», ξεκίνησε την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 10 π.μ., την ίδια ημέρα που έγινε η καθιερωμένη ετήσια κεντρική εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του μουσείου (Benaki Gala), και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί online σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα και περιλαμβάνει πάνω από 240 έργα 138 καλλιτεχνών σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ, ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην υποστήριξη του μουσείου. Τα πιο ακριβά έργα φτάνουν τις 50.000 ευρώ, όπως ένα πιστό αντίγραφο εικόνας του Λάσκαρη Λειχούδη, που απεικονίζει τον Αγιο Νικόλαο με σκηνές του βίου του (1733). Ο Κεφαλλονίτης ιερέας και ζωγράφος Λάσκαρης Λειχούδης ή Λυκούδης ακολουθεί στην εικονογραφία και τη χρωματική κλίμακα των έργων του τις δημιουργίες του Θεόδωρου Πουλάκη. Το ακριβές αντίγραφο φιλοτεχνήθηκε από τη ζωγράφο-αγιογράφο Σοφία Πορταλάκη-Αρμάου.

Η ξυλόγλυπτη επιχρυσωμένη κορνίζα της εικόνας αποτελεί αντίγραφο του πρωτότυπου έργου. Εχει φιλοτεχνηθεί εξ ολοκλήρου στο χέρι από το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Γεωργίου Φαλιαρίδη. Αβγοτέμπερα και φύλλα χρυσού σε ξύλο. Η συγκεκριμένη εικόνα ανήκει στα εκθέματα του μουσείου και συμμετέχει, επίσης, στη δημοπρασία.

Τα έργα διέθεσαν αφιλοκερδώς καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στο μουσείο τα τελευταία χρόνια ή συνεργάζονται με το Πωλητήριό του, αλλά και φίλοι και υποστηρικτές του μουσείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γκάμα των έργων που προσφέρονται να είναι πολύ μεγάλη, από ζώντες ή μη καλλιτέχνες, νεότερους και παλαιότερους. Ανάμεσά τους είναι και οι: Γιάννης Αδαμάκος, Αλέξης Ακριθάκης, Δάφνη Βαλέντε, Κωνσταντίνος Βαρώτσος, Στέφανος Δασκαλάκης, Βένια Δημητρακοπούλου, Κυριάκος Κατζουράκης, Αλέξιος Κυριτσόπουλος, Χρήστος Μποκόρος, Αγγελος Μπράτης, Δημήτριος Ντάσιος, Ζάφος Ξαγοράρης, Μερόπη Πρέκα, Πάρις Πρέκας, Σωτήρης Σόρογκας, Βασίλης Σπεράντζας, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιώργος Χατζημιχάλης, Νίκος Χουλιαράς κ.ά.

Η πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας έργων τέχνης και αντικειμένων με την αρωγή των καλλιτεχνών εντάσσεται στις γενικότερες ενέργειες του μουσείου, που με τη συμβολή των υποστηρικτών του και της Πολιτείας διαχρονικά παραμένει αφοσιωμένο στο έργο του και την αποστολή του.

Η οργάνωση της δημοπρασίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς το υποχρεωτικό κλείσιμο των μουσείων σε όλη τη χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και πάλι τον Νοέμβριο και η αναστολή πολλών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων επέφεραν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους φορείς του πολιτισμού μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και απειλούν τη συνέχιση σημαντικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη.

Ετσι, με τον ίδιο τρόπο που το μουσείο παρέμεινε ανοιχτό ηλεκτρονικά στις οθόνες του κοινού του, όπως ακριβώς οι εργαζόμενοί του συνέχισαν απρόσκοπτα το επιστημονικό και το εκπαιδευτικό τους έργο, έτσι και η ηλεκτρονική δημοπρασία έργων καλλιτεχνών και συνεργατών, φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου Μπενάκη ενώνει ψηφιακά τη μεγάλη οικογένειά του και στηρίζει την αποστολή και τα προγράμματά του.

Ο κατάλογος με όλα τα έργα είναι ήδη διαθέσιμος στη σελίδα του διαδικτυακού τόπου του μουσείου benaki.org και καθ’ όλη τη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της δημοπρασίας, εμπλουτισμένη και με λήψεις επιλεγμένων αντικειμένων σε 360ο, ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 10 π.μ. και θα δέχεται προσφορές έως τη λήξη της δημοπρασίας, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.

Παράλληλα το μουσείο πραγματοποιεί, επίσης, ηλεκτρονικά και μέσα από την ιστοσελίδα του Εκστρατεία Συγκέντρωσης Πόρων, στην οποία μπορούν όλοι να συμμετέχουν και με ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών -όπως η συντήρηση των μουσειακών εγκαταστάσεων- και για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων του οργανισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ηλεκτρονική Δημοπρασία Εργων Τέχνης και Αντικειμένων του Μουσείου Μπενάκη μπορείτε να καλείτε στα τηλ. 212 6875299 και 212 6875260 ή στο [email protected]

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μουσείο Μπενάκη: Διαδικτυακό ταξίδι πέρα από τη θάλασσα με τον Αλί Μπανισάντρ [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Επανάσταση του 1821- Τι προγραμματίζουν 4 εστίες πολιτισμού

Δημήτρης Ντόγκας

«Ελλάδα 2021» : Η έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο επίσημο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού

Μιχάλης Μάρδας

Έκθεση «1821 – Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη: Ο αιώνας που καθόρισε το ελληνικό έθνος

Tinad

Μουσείο Μπενάκη: Διαδικτυακή περιήγηση απόψε στο στήσιμο της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» – Τα μοναδικά εκθέματα

Δημήτρης Ντόγκας

Στη Μελβούρνη δημιουργείται ένα  μίνι μουσείο Μπενάκη

Δημήτρης Ντόγκας

Αρχαιολόγοι: Αντιδράσεις για τη μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων- Καταγγέλλουν «φωτογραφική» διάταξη

Δημήτρης Ντόγκας

Οίκος Βέργος: Σε δημοπρασία η… υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη και σπάνια έργα  – To «σφυρί» χτυπάει και  στο Youtube

Δημήτρης Ντόγκας

Γιατί η Ναμίμπια έβγαλε στο… σφυρί 170 ελέφαντες

Μαρίνα Μπενέκου