ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς στο βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη

Newsroom eleftherostypos.gr

  • Ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ομορφιά;
  • Πώς μπορούμε να είμαστε υγιείς και πώς ακριβώς ορίζεται η υγεία στον άνθρωπο στην εποχή μας;
  • Πώς μπορούμε να φαινόμαστε, αλλά κυρίως να νιώθουμε πάντοτε όμορφοι και όμορφες;
  • Τι ακριβώς είναι η ομορφιά;
  • Πώς μπορούμε να έχουμε ευεξία κάθε μέρα από τη ζωή μας;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθούν αν διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο!

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να ενημερώσει τον εκάστοτε αναγνώστη για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της αλόης, του κίσθου, του γανοδέρματος, του πρωτογάλακτος και της πρόπολης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα και εξακολουθούν να αξιοποιούνται και σήμερα από την επιστήμη και την κοσμητολογία ώστε να συντελέσουν στην πρόληψη ή ακόμη και τη θεραπεία βασικών ασθενειών, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευεξία του ανθρώπου σε κάθε ηλικία και φάση της ζωής του.

Η αλόη αποτελεί ένα αρχαιότατο φυτό της οικογένειας των Liliaceae, η οποία περιλαμβάνει 350 διαφορετικά είδη. Η καλλιέργεια αυτού του φυτού συνδεόταν με θεραπευτικές και κοσμητολογικές ιδιότητες ήδη από την αρχαιότητα. Τα φυλλώματα της αλόης χρησιμοποιούνταν ήδη από το 2200 π.Χ. στην Ανατολή για χαλάρωση του σώματος. Χρησιμοποιήθηκε και στην αρχαία ελληνική ιατρική για τη θεραπεία διάφορων στομαχικών και οφθαλμολογικών προβλημάτων, ερεθισμών, τραυματισμών, πληγών, φαγούρας κ.ά. πολλών ασθενειών και παθήσεων. Αποτέλεσε και αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ρωμαϊκής ιατρικής, περνώντας έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το γανόδερμα είναι το λεγομενο μανιτάρι της Ανατολής με μακρά ιστορία στην προάσπιση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φυτό αυτό ανήκει στην κατηγορία των προσαρμοσμένων δρογών, εκείνων δηλαδή των ουσιών που όταν εισέρχονται στον οργανισμό, μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του και να τις καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το γανόδερμα έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συντελώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γιάυτόν τον λόγο, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα από άτομα ευπαθών ομάδων σε διάφορες ασθένεις. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να προστατεύει το ήπαρ και γενικώς, όλον τον οργανισμό.

Το πρωτόγαλα (πύαρ στα αρχαία ελληνικά) αποτελεί το «γάλα» των πρώτων ημερών που τα θηλαστικά παρέχουν στα νεογνά τους. Και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει παράγουν πρωτόγαλα τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό τους. Το πρωτόγαλα βοοειδών συντελεί στη σύνθεση και αποκατάσταση του DNA, βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων, έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση και εν γένει, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερο οφέλη του πρωτογάλακτος. Επομένως, πρέπει να λαμβάνεται από κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τη θωράκιση του οργανισμού του και ειδικά, από άτομα ευπαθών ομάδων.

Ο κίσθοςλαβδανον ή λήδανον ή λάδανον στα αρχαία ελληνικά) ήταν ένα φυτό με θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες ήδη από την αρχαιότητα. Σε μορφή ροφήματος, ο κίσθος μπορεί να καταπραΰνει στομαχικά προβλήματα, να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη, να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες (άρα έχει και αντιοξειδωτική δράση), να προλάβει την πρόωρη γήρανση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αποφυγή του κρυολογήματος.

Τέλος, η πρόπολη -μια ουσία που παρασκευάζεται από τις μέλισσες, απόλυτα φυσική– έχει ιαματικές ιδιότητες ήδη από την αρχαιότητα και ειδικά, στους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε (και την συνιστούσε) για την επάλειψη τραυμάτων, καθώς και οι Ρωμαίοι στρατιώτες για την αντιμετώπιση των πληγών στις μάχες. Πέρα από την επουλωτική της δράση, η πρόπολη χρησιμοποιείται για τη γυναικολογική φροντίδα, τη δερματική και στοματική υγεία κ.α.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του εαυτού σας! Γιατί, η υγεία αποτελεί προϋπόθεση για την ομορφιά και πρέπει να κατακτάται -και να διατηρείται- από κάθε άνθρωπο, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό!     

Το βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη είναι αυτοέκδοση και μπορείτε να το προμηθευτείτε με μήνυμα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook (Athina Malapani) και με τηλεφωνική παραγγελία στο 6956610572.

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας.