Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνη στο αγρόκτημα! Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη συνδέει τον πολιτισμό με την αγροτική ζωή

Τέχνη στο αγρόκτημα! Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη συνδέει τον πολιτισμό με την αγροτική ζωή

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί η τέχνη να ανθίσει σ’ ένα αγρόκτημα; Σ αυτό το στοίχημα καλείται να απαντήσει η εικαστικός και περφόρμερ Αιμιλία Μπουρίτη, η οποία την Παρασκευή 17 Ιουλίου ενεργοποιεί στον Ασπρόπυργο το διεθνές πρόγραμμα ΑΜΟΛΗ ΙΙ, που συνδέει δημιουργικά τον πολιτισμό με την αγροτική ζωή.

Η ημέρα παρουσίασης του έργου δεν επελέγη τυχαία, καθώς ο Ασπρόπυργος συνδέεται ιδιαίτερα με τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, που γίνεται την ίδια ημέρα στο ταπεινό εξωκλήσι του φέρει το όνομα της Αγίας.

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

Τι όμως σημαίνει Αμολή μια και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την αγροτική ορολογία;

«Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια», λέει η Αιμιλία Μπουρίτη στον «Ε.Τ. που γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο και γνωρίζει κάθε σπιθαμή γης της πόλης της, έχει έρθει σε επαφή με τις τοπικές κουλτούρες, τον πολιτισμό, την αγροτική ζωή της περιοχής και βέβαια με τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

Μιλάει με ενθουσιασμό για το γέννημα της, για το πώς εμπνεύσθηκε το ιδιαίτερο αυτό διαφορετικό πρόγραμμα, που πραγματοποιεί με την ομάδα «Συν+Εργασία».

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

«Πρόκειται για ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου που θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και ξεκινάει δυναμικά την Παρασκευή 17 Ιουλίου με το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η αρβανίτικη κουλτούρα», στο αγρόκτημα Θανάση Σερέπα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Αποτελείται από συμμετοχικό έργο, performance και κινηματογραφική προβολή και υλοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου και με την Υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Αποτελεί συνέχεια του ΑΜΟΛΗ Ι, που πραγματοποιήθηκε πέρσι με μεγάλη συμμετοχή».

Τι όμως περιλαμβάνει η φετινή πρώτη εκδήλωση στις 17/7;

«Μέσα από μία σειρά από site specific performances, συμμετοχικές δράσεις όπου συμμετέχει ο τοπικός πληθυσμός και υπαίθριες προβολές το έργο φέρνει στην επιφάνεια το αγροτικό και πολυπολιτισμικό στοιχείο σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο όπου καλλιτέχνες, αγρότες, μετανάστες και το ευρύτερο κοινό δημιουργούν ένα βιωματικό, συλλογικό, καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται στους αγρούς του Ασπροπύργου.

Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη

Περιλαμβάνει και περιπατητική διαδρομή προς το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, με αφετηρία το 1ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου στις 19.30», σημειώνει η Αιμιλία Μπουρίτη και συνεχίζει:

«Το έργο καταπιάνεται με τη σχέση των αρβανιτών αγροτών με τη γη, την καλλιέργεια, την προσωπική τους ιστορία και τις μνήμες του τόπου, ενώ η συμμετοχική δράση των κατοίκων αφορά τις μαρτυρίες και τα τραγούδια των αγροτών και την ξεχωριστή σχέση που έχουν αναπτύξει με την αγροτική γη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας».

Η πανδημία πόσο επηρέασε τη δράση και πόση σχέση έχει μαζί της; «Θα έλεγα ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει τη θεματική του έργου και την παρουσίαση του παίρνοντας ως σημείο αναφοράς την ιστορία του τόπου της Αγίας Μαρίνας, καθώς η περιοχή αυτή ήταν γνωστή στην μαύρη περίοδο της πανδημίας της λέπρας ως ένας τόπος εναπόθεσης – εγκατάλειψης των λεπρών.

Στόχος μου είναι να επιτελέσω μία τελετουργική, εξαγνιστική performance, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από τα μέτρα «ασφαλείας» κατά του κορονοϊού να κάνουν τη δική τους τελετουργία εξαγνισμού. Στόχος όλων είναι η θετικότητα και η άντληση δύναμης για τη ζωή. Το έργο δημιουργεί μία γέφυρα μεταξύ των δυναμικών του σήμερα μέσα από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, σε σχέση με τις μαρτυρίες των κατοίκων για τις επιδημίες που υπήρξαν στον αγροτικό Ασπρόπυργο στο παρελθόν. Οι μαρτυρίες των κατοίκων πηγάζουν από τις οικογενειακές και τις ιστορικές μνήμες της περιοχής».

Και στις 2 Αυγούστου

Η επόμενη εκδήλωση του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ ΙΙ; «Θα πραγματοποιηθεί στις 2 Αυγούστου στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου με τίτλο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η Ποντιακή κουλτούρα».

Το έργο αποτελείται επίσης από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή υπογραμμίζει τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.

Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με αφορμή τον κορονοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν», καταλήγει η Αιμιλία Μπουρίτη.

Ακολουθούν τα τρέιλερ των κινηματογραφικών προβολών:

Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ_ Η αρβανίτικη κουλτούρα

Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ_ Η Ποντιακή κουλτούρα

Χρήσιμες πληροφορίες:
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.
Η συμμετοχή στο έργο θα γίνει με κράτηση στα τηλ. 210 5577191 & 6970 383229.
Οι συμμετέχοντες θα είναι καθιστοί και μπορούν εάν επιθυμούν να φέρουν το δικό τους κάθισμα ή μαξιλάρι.
Περισσότερα στο: https://synergasia.wixsite.com/synergasia www.emiliabouriti.com syn.ergasia@outlook.com

Προτεινόμενα για εσάς

Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Διεκόπη η κυκλοφορία του προαστιακού

Tinad

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο [εικόνες]

Tinad

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Ασπρόπυργο – Δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή

Tinad

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ανδρέας Ντίνης

Μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ανδρέας Ντίνης

Πέθανε ο διεθνής εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης

Tinad

Θρίλερ με νεκρό οδηγό νταλίκας στον Ασπρόπυργο – Βρέθηκε πυροβολημένος

Ανδρέας Ντίνης

Νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο: Σε έναν χρόνο πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες

Ανδρέας Ντίνης

Συνελήφθη μέλος συμμορίας που εξαπέλυε ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο

Δημήτρης Κατσάκος