Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακές πρεμιέρες στην Ταινιοθήκη

Ψηφιακές πρεμιέρες στην Ταινιοθήκη

Newsroom eleftherostypos.gr

«Μένουμε σπίτι βλέποντας καλές ταινίες», λέει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος που μπαίνει κι αυτή στον χορό των διαδικτυακών προβολών μέσα από την ανανεωμένη της ιστοσελίδα tainiothiki.gr.

Προτείνει μάλιστα μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα της τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στη σελίδα της ταινίας. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη. Οι προβολές θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο.

Η έναρξη των προβολών θα γίνει αύριο Τετάρτη 8/4 με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Οι ταινίες για το διάστημα 8-20 Απριλίου:

–Τετάρτη 8/4: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924).
–Σάββατο 11/4: Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929).
–Τρίτη 14/4: Ο μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931).
–Παρασκευή 17/4: Αγαπητικός της βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)
–Δευτέρα 20/4: Κοινωνική σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932).

Ωρα έναρξης: 20:00

Στο σάιτ της Ταινιοθήκης ήδη προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία «Η ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, προσβάσιμη όλο τον μήνα. Παίζουν οι: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

«Μιλώντας με τον Σαμαράκη»

Σειρά από ολιγόλεπτα βίντεο με τίτλο «Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαράκη» παρουσιάζει, από τις 6 έως τις 13 Απριλίου, το υπ. Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα. Για τον Αντώνη Σαμαράκη μιλούν η σύζυγός του και οι φίλοι του με αποσπάσματα από το έργο του που έχουν οι ίδιοι επιλέξει. Μιλούν οι: Ελένη Σαμαράκη, Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γιάννης Ξανθούλης, Εύη Κυριακοπούλου, Γιάννης Μπουτέας, Δημήτρης Κουρεμπανάς και Λίνα Μενδώνη. Info: https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw/