Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μένουμε σπίτι» και… ταξιδεύουμε μέσα απο τις σελίδες αναγνωσμάτων που επέλεξε για εσάς ο «Ε.Τ.»

«Μένουμε σπίτι» και… ταξιδεύουμε μέσα απο τις σελίδες αναγνωσμάτων που επέλεξε για εσάς ο «Ε.Τ.»

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ

Ο «Ε.Τ.», θέλοντας να βοηθήσει στην ευχάριστη και δημιουργική παραμονή στο σπίτι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συγκεντρώνει βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή pdf και ιδέες ανάγνωσης που προσφέρουν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

«Μένουμε σπίτι», λοιπόν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, συντροφιά μ’ ένα βιβλίο με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

 «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΟΥ»

Ενα μυθιστόρημα για όσους αγαπούν την περιπέτεια και το σασπένς. Το συγγραφικό ταξίδι του Ζάνγκουιλ μας πηγαίνει στο χειμωνιάτικο Λονδίνο. Η κυρία Ντράμπνταμπ ξυπνάει βιαστικά διότι πρέπει να ξυπνήσει τον νοικάρη της, τον κύριο Αρθουρ Κόνσταντ. Εις μάτην. Ο νέος άνδρας δεν ανοίγει την πόρτα… Πολύ σύντομα η απελπισία της γυναίκας μετατρέπεται σε έναν παγωμένο φόβο. Καλεί σε βοήθεια τον γείτονά της, Γκρόντμαν, έναν συνταξιούχο αστυνομικό. Αυτός παραβιάζει την πόρτα και το πρώτο που αντικρίζουν μπαίνοντας στην κρεβατοκάμαρά του είναι το άψυχο σώμα του δύστυχου Αρθουρ, με μια βαθιά τομή στον λαιμό… Ενας γρίφος, γραμμένος το 1891, αποτυπώνεται με την αστυνομική μαεστρία του Αγγλου συγγραφέα. Τη μετάφραση υπογράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου.

› Συγγραφέας: Ισραελ ΖάνγκουιλΕκδόσεις: Σαΐτα 

 «ΟΛΥΝΘΙΑΚΟΙ» 

Οι λάτρεις της αρχαίας Ιστορίας και της τεχνολογίας επιλέξτε αυτό το βιβλίο οnline. Οι τρεις λόγοι του μεγάλου Ελληνα ρήτορα Δημοσθένη, οι «Ολυνθιακοί», αναπτύσσονται με σχόλια του Νικόλαου Σ. Γκινόπουλου. Το όνομά τους οφείλεται στην πόλη της Θράκης Ολυνθο, κατά της οποίας έκανε μεγάλη εκστρατεία ο Φίλιππος. Σύμφωνα με την Ιστορία, οι Ολύνθιοι έστειλαν πρέσβεις στην Αθήνα και ζήτησαν βοήθεια. Ο Δημοσθένης συνηγόρησε πολύ θερμά υπέρ της αποστολής βοηθείας και εκφωνεί τους τρεις αυτούς λόγους. Μέσα από τους λόγους του Δημοσθένη αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στα χρόνια του Φιλίππου, αλλά και τις συνθήκες ζωής.

› Συγγραφέας: Δημοσθένης (384-322 π.Χ.)Εκδόσεις: Free-ebooks.gr

«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Για τους λάτρεις της φιλοσοφίας αυτό το βιβλίο θα σας βουτήξει στον κόσμο του Σοπενχάουερ. Γνωστός κυρίως από το βιβλίο του «Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση», ο Γερμανός φιλόσοφος παραδίδει το έργο στο οποίο οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή έχουν κάτι που τους κρατάει σε αγωνία… Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, τον τρόπο με τον οποίο ίσως να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι.

› Συγγραφέας: Αρθουρ Σοπενχάουερ Εκδοτική Εταιρεία Γ. Παπαδημητρίου 

«ΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΙΣΤΟΙ» 

Για όσους αγαπούν την ποίηση, ξεχωρίσαμε τη συλλογή «Ιαμβοι και ανάπαιστοι» του Κωστή Παλαμά. Ηταν το 1897 όταν ο μεγάλος ποιητής παραδίδει αυτή την εξαιρετική συλλογή που σήμερα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο για ποιητικούς στοχασμούς… Ο τίτλος της συλλογής δόθηκε με βάση το μέτρο που χρησιμοποίησε ο ποιητής. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη στιχουργία των κειμένων της συλλογής και το δεύτερο εκφράζει τον ιδεολογικό κόσμο του Παλαμά. Στόχος του είναι να δοκιμάσει νέες μορφές στην ποίηση και να απελευθερωθεί ο στίχος από την κλασική μορφή του δεκαπεντασύλλαβου.

› Συγγραφέας: Κωστής Παλαμάς Εκδόσεις: Τυπογραφείο Εστία

«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Τις ημέρες της πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού τα παιδιά μπορούν να σπαταλήσουν τον χρόνο τους με ένα βιβλίο… Κι επειδή η επίδραση της τεχνολογίας δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο, ξεχωρίσαμε το… βιβλίο που μιλάει αυτήν. Μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του βιβλίου-έργου-μελέτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι μικροί φίλοι μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, παρέα με τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της τεχνολογίας, από την προϊστορική έως τη σύγχρονη εποχή. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποστηρικτικό υλικό για σχετικά μαθήματα Τεχνολογίας.

› Συγγραφείς: Νίκος Μαρουλάκης, Κώστας Χρυσαφίδης, Παρασκευή Παπαγιάννη Εκδόσεις: ΕΚΠΑ

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ»

Κόμικς για τους νέους σε μια Ευρώπη ειρηνική, χωρίς σύνορα. Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι οι τρεις φίλοι, Χρυσάνθη, Μαξ και Παύλος. Κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τα δικά του βιώματα. Η διαφορετικότητα των τριών φίλων συντίθεται κι έτσι ξεκινά ο πόλεμος του παγωτού βατόμουρου… Για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

› Συγγραφή-σύνταξη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Γραμματεία, Γενική Διεύθυνση Εκδόσεις: Ευρωπαϊκής Ενωσης

Για όσους έχουν προβλήματα όρασης

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, λαμβάνοντας υπόψη όλους εκείνους που θέλουν να διαβάσουν, αλλά είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω προβλημάτων όρασης δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, προσφέρουν εντελώς δωρεάν βιβλία που ακούγονται – ή αλλιώς audio books. Βιβλία γραμμένα από την πένα δημοφιλών συγγραφέων σε αφήγηση-ερμηνεία των ίδιων των δημιουργών τους. Η εμβληματική Αλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των πρώτων 25 χρόνων της ζωής της, τα οποία διαμόρφωσαν τη μετέπειτα πορεία της, στο βιβλίο της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο». Διαθέσιμα audiobooks είναι επίσης το «Πανδαιμόνιο» του Κώστα Ακρίβου και το «Απόψε δεν έχουμε φίλους» της Σοφίας Νικολαΐδου.

› Οι Εκδόσεις Πατάκη ανοίγουν την ξακουστή βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού. Είκοσι τρία από τα βιβλία που κρύβονται στα ράφια της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης τα διαβάζουν φωναχτά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάςwww.patakis.gr/25istories/

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Από τις 13 Ιουλίου θα αρχίσει η διανομή των βιβλίων στα λύκεια

Ανδρέας Ντίνης

«Μένουμε Σπίτι» με τους συγγραφείς μας… LIVE!

Tinad

Άρση μέτρων: Ο κλάδος του βιβλίου «γυρίζει» σελίδα – Εκδότες μιλούν στον «Ε.Τ.» για την επόμενη μέρα

Tinad

Οι πολιτιστικές προτάσεις του «Ε.Τ.»: Δημιουργική απασχόληση «μένοντας σπίτι»

Tinad

Ξένοι διπλωμάτες μένουν σπίτι και απαγγέλλουν ελληνική ποίηση

Tinad

Κορωνοϊός: Οι πρωταθλητές του Λιμενικού Σώματος «Μένουν Σπίτι» – Το συγκινητικό μήνυμά τους

Tinad

Η ζωή στην καραντίνα: Ξεφυλλίζοντας την… ιστορία μέσα από 8 βιβλία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και παιδιά: Ευφάνταστα βιβλία για να καταπολεμήσουμε την πλήξη της καραντίνας

Tinad

FIFA: Βe Active… στο σπίτι! [βίντεο]

Kon