Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Εθνικό Θέατρο ερχεται στον καναπέ σας… – Πώς θα συνδεθείτε

Το Εθνικό Θέατρο ερχεται στον καναπέ σας… - Πώς θα συνδεθείτε

Newsroom eleftherostypos.gr

Αυτές τις μέρες που οι θεατρικές σκηνές έχουν βάλει λουκέτο λόγω των έκτακτων μέτρων, εσείς που αγαπάτε το θέατρο μπορείτε, πριν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα… θεατρικής στέρησης, να καταφύγετε σε μια λύση που σας επιτρέπει να κρατήσετε ζωντανή την αγαπημένη σας συνήθεια να παρακολουθείτε παραστάσεις.

Από την οθόνη του υπολογιστή σας μπορείτε να επισκεφθείτε το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, το οποίο κρύβει αληθινά «διαμάντια» και αποτελεί θησαυρό για όλους τους θεατρόφιλους.

Εκεί μπορείτε να βρείτε και να παρακολουθήσετε παραστάσεις που μπορεί και να έχετε χάσει, έργα αναφοράς που συζητήθηκαν πολύ, ένας αναμφισβήτητος θεατρικός πλούτος με την υπογραφή κορυφαίων σκηνοθετών, όπου εμφανίζονται αγαπημένοι ηθοποιοί.

Το οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, τις συλλογές του από το 1932 έως το 2005, με σπάνιο και μερικές φορές μοναδικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προγράμματα των παραστάσεων, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες. Ειδικότερα, οι βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων ξεκίνησαν το 1994 με απόφαση του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος συνέβαλε δραστικά στην αναμόρφωση της κρατικής σκηνής και συνεχίστηκαν έως το 2005.

Μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικές παραστάσεις που ανέβηκαν σε όλες τις σκηνές του Εθνικού αυτά τα δέκα χρόνια. Το αρχείο διαθέτει και εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις, προσφέροντας στους γονείς μια ωραία θεατρική διέξοδο για τα παιδιά που αυτήν την εποχή μένουν στο σπίτι.

Το αρχείο, που έως τώρα ήταν χρήσιμο σε μελετητές, ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφους, πλέον αποκτά μια άλλη διάσταση και έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και το απλό θεατρόφιλο κοινό. Είναι τα καλά της πανδημίας του κορονοϊού, που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε πιο εφευρετικοί, και μάλιστα χωρίς κόστος, μέσα στο σπίτι μας.

Με αυτόν τον τρόπο η πρώτη κρατική σκηνή ανταποκρίνεται στην υψηλή αποστολή της, πληροί τον όρο «Εθνικό» προσφέροντας λύσεις στο κοινό σε περιόδους κρίσης.

Για να συνδεθείτε με αυτόν τον θησαυρό δεν έχετε παρά να μπείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr και πηγαίνοντας κάτω κάτω να επιλέξετε τη φράση «Επισκεφθείτε το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού» και να μπείτε πατώντας τη λέξη «Εδώ».

Είναι πολύ απλό. Σας ανοίγει μια σελίδα με χρονολογική και αλφαβητική πλοήγηση, όπου μπορείτε να επιλέξετε με ποιον τρόπο θέλετε να περιηγηθείτε στο αρχείο.

Προτεινόμενα για εσάς

Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

Μιχάλης Μάρδας

Το «Εθνικό» ετοιμάζεται για Επίδαυρο

Tinad

To Εθνικό Θέατρο….στο σπίτι μας – Οι νέες online παραστάσεις

Ανδρέας Ντίνης

Ο Άνθρωπος Που Γελά: Το θέατρο σε όλη του τη δόξα στη σκηνή του Εθνικού

Στέργιος Πουλερές

Νέα θητεία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό

George Michaelides

6 must see παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το προσεχές διάστημα

Στέργιος Πουλερές

Στην παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την Μπέτυ Μπαζιάνα [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Ανασκόπηση 2018: «Sold out» τα θέατρα της Αθήνας

Evanthia Karra

Στο θέατρο μεταφέρεται η «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου

Evanthia Karra