Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γρήγορες κινήσεις για την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης

Γρήγορες κινήσεις για την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποφασισμένη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες που θα αναδείξουν το ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά και θα το καταστήσουν επισκέψιμο, δηλώνει η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην Αμφίπολη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος ο προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020, ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Η ευρεία συμμετοχή στη σύσκεψη είναι δηλωτική του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για το μνημείο.

Οι εμπλεκόμενο φορείς

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ανασκαφέας του μνημείου Κατερίνα Περιστέρη και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιείται για την Αμφίπολη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πρώτη έγινε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου διαπιστώθηκε ότι «σήμερα εκτελούνται έργα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η απόδοση του μνημείου στο κοινό. Μάλιστα είχε τονιστεί ότι «το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών».

«Επίσπευση εργασιών»

Χθες, η κ. Μενδώνη «ζήτησε από τις υπηρεσίες την επίσπευση των εργασιών και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων». Ολοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι οι ολιγωρίες και η έλλειψη συντονισμού πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. «Η συνεχής πίεση και οι διεκδικήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε απολύτως συντονισμένοι για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο. Για εμάς, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μετά από πολλά χρόνια που είχε ξεχαστεί το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, επιτέλους αυτούς τους δύο μήνες ξεκίνησε δυναμικά», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η συμβολή του οποίου στην υπόθεση ανάδειξης του μνημείου είναι καθοριστική. Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε την παρουσία της κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού «εγγύηση για όλους μας ότι θα συνεχιστούν και δεν θα ολιγωρήσουν πλέον οι εργασίες, ώστε να καλυφθεί η πενταετής απραξία και απαξίωση του μνημείου».

Η υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη στήριξη που προσφέρει στο μνημείο όλα αυτά τα χρόνια. «Είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής. Είναι ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή. Είναι σημαντικό γεγονός ότι σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί», υπογράμμισε η υπουργός. «Με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών και όλων μας οι καθυστερήσεις θα καλυφθούν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξεταστεί το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.

Η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε και το Μουσείο της Αμφίπολης, όπου έδωσε οδηγίες για την επίσπευση της συντήρησης των ευρημάτων του Τύμβου Καστά, με τη διάθεση επιπλέον πόρων. Παράλληλα, ζήτησε να βελτιωθεί ο τρόπος που εκτίθεται η κεφαλή της Σφίγγας στο Μουσείο επισημαίνοντας «ότι είναι το πρώτο εύρημα από τον Τύμβο Καστά, το οποίο εκτίθεται και γίνεται ευρύτερα γνωστό και πρέπει να παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο…».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Στο επίκεντρο ο «Ομφαλός της Γης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όταν ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμφίπολη: Έτσι θα είναι ο Τύμβος Καστά – Εικόνες από την παρουσίαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο τοίχος της αρχαίας μνήμης στη Βέροια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοψία Μενδώνη – Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

Μενδώνη: Η «Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας

Kon

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Ενας θησαυρός πληροφοριών στις οθόνες μας