Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Pride Week και βιβλίο για τον Ζακ στη Στέγη

Ξένια Στούκα

«Ολα είναι θέμα παιδείας. Η Στέγη διαχρονικά παίρνει θέση για τα κοινωνικά ζητήματα πυροδοτώντας συζητήσεις, παλεύοντας κόντρα στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα λόγια του υπευθύνου προγράμματος Onassis Stegi Pride Week, Νίκου Αθανασόπουλου, συμπυκνώνουν αφενός τη φιλοσοφία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και αφετέρου την ίδια τη ζωή.

Από τις 31 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου η Στέγη, με το Onassis Stegi Pride Week, ετοιμάζει μια σειρά δράσεων καλώντας κάθε άνθρωπο να παλεύει για το δικαίωμα της έκφρασής του, στήνοντας ένα περίπτερο ενημέρωσης στο Σύνταγμα, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου και προβάλλοντας μια ταινία με live perfomance «Faster than Light» και με πλήθος άλλων δράσεων.

Λίγες μέρες πριν από το Athens Pride Parade θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Faster than Light» των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen. Μια ταινία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μέλη της LGBTQI+ κοινότητας -ανάμεσα στους οποίους συμμετείχε και ο Ζακ-, η οποία συνοδεύεται από μια live performance με καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής. Στόχος να έρθουν στο προσκήνιο η queer χειραφέτηση και η ενότητα.

Παράλληλα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης θα παρουσιαστεί το «Βγες και Πες». «Πρόκειται για μια online παρότρυνση ανθρώπων που βιώνουν διακρίσεις να πουν την ιστορία τους με ένα βίντεο. Αυτά τα βίντεο θα αποτελέσουν υλικό για μια ταινία σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου», περιγράφει ο κ. Αθανασόπουλος και προσθέτει: «Η φετινή διοργάνωση αποτελεί τη συνέχεια ενός προγράμματος που την επόμενη χρονιά θα κλιμακωθεί με δράσεις και ένα διεθνές συνέδριο Pride τον Οκτώβριο που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη».

Με το σύνθημα #I’m Positive συνεχίζεται η συνεργασία της Στέγης με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Στο περίπτερο της Στέγης στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχει υλικό ενημέρωσης για τη μέθοδο προφύλαξης PrEP, η οποία προστατεύει από τον ιό HIV. Επίσης, κάτω από το μεγάλο ουράνιο τόξο του περιπτέρου της Στέγης θα πωλείται το βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο, το οποίο συνεκδίδει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Το βιβλίο «Zak/ Zackie Oh» θα είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη ζωή του drag περφόρμερ και οροθετικού ακτιβιστή και να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του στον αγώνα για τη νομική δικαίωση του άδικου θανάτου του.

*Onassis Stegi Pride Week. 31 Μαΐου – 8 Ιουνίου. Σύνταγμα και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συγγρού 107. Πληροφορίες: www.onassis.org/